Valitse sivu

Koronavirustilanne on huonontunut lähes kaikkialla Suomessa, erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Helsingin ja Uudenmaan (HUS) sairaanhoitopiirin alueella, tiedotti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) torstaina. Leviämisvaiheeseen on siirrytty HUS-alueen lisäksi Kymenlaaksossa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä, minkä lisäksi useilla alueella ollaan pahenevassa kiihtymisvaiheen tilassa. Esimerkiksi Pirkanmaalla koronanyrkki tiukensi suosituksia.

Epidemiologinen tilannekuva jaetaan kolmeen vaiheeseen, joiden avulla viranomaiset arvioivat suositusten ja rajoitusten tarvetta sekä kohdentamista: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Leviämisvaiheessa tartuntoja on 18-50 tapausta 100 000 asukasta kohden kahden viikon tarkastelujaksolla, tartunnat lisääntyvät päivittäin kymmenellä prosentilla, vain alle puolet tartuntalähteistä saadaan jäljitettyä ja samalla sairaala- sekä tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti.

Erityistä vastuullisuutta epidemian leviämisvaiheessa ja pahenevassa kiihtymisvaiheessa!

Huonontunut koronatilanne tulee ottaa vakavasti myös pesäpallon piirissä. Lähtökohta on edelleen perusasioiden huolellinen noudattaminen, viisi valttia tulee pitää mielessä kaiken aikaa!

Viranomaissuositukset vaihtelevat alueellisesti kunkin alueen tilannekuvan mukaan. Pesäpallossa aktiivinen kilpailukausi ei ole käynnissä, joten Pesäpalloliitto edellyttää toimijoiltaan erityistä vastuullisuutta kaikessa tekemisessä kaikkialla Suomessa.

Ainakin epidemian leviämisvaiheessa olevilla alueilla Pesäpalloliitto suosittelee vahvasti aikuisten harrastustoiminnan keskeyttämistä kokonaan sekä lasten ja nuorten harjoittelun keskeyttämistä sisätiloissa. Jos lasten ja nuorten toimintaa jatketaan ulkona, se tulee toteuttaa vain tarkasti ohjeita noudattaen omassa pienryhmässä ja joukkueessa.

Pesäpallon valmennuskeskukset tiedottavat erikseen osallistujia esimerkiksi akatemia- ja yläkoululeiritystoiminnan tilanteesta.

Pesäpalloliitto suosittelee huipputasollakin vahvasti yksilöharjoittelua ja harjoittelua alle 10 henkilön pienryhmissä viranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti, jos alueella on siirrytty leviämisvaiheeseen tai pahenevaan kiihtymisvaiheeseen. Leiritysten järjestämistä ja matkustamisen tarpeellisuutta tulee tässä tilanteessa miettiä erityisen tarkkaan.

Turvavälien pitäminen on kaiken aikaa ehdoton edellytys ja kasvomaskia tulee käyttää aina itse urheilusuoritusten ulkopuolella.

Julkiset yleisötilaisuudet tulee perua ainakin vuoden loppuun saakka. Kokoukset, palaverit ja muut vastaavat kokoontumiset on syytä järjestää etäyhteyksin.

Olympiakomitea päivittää säännöllisesti tilannekatsaustaan koronan vaikutuksesta urheiluun. Kaikille lajeille annetuista suosituksista on erityisesti huomioitava, ettei toimintaan saa osallistua vähäistenkään oireiden ilmaantuessa. Oireisen on hakeuduttava koronavirustestiin ja asetuttava omaehtoiseen karanteeniin ohjeistusten mukaisesti.

Olympiakomitean tavoin Pesäpalloliitto suosittelee kaikille suomalaisille omatoimista liikunnan ja urheilun harrastamista viranomaisten asettamat rajoitteet huomioiden. Omasta fyysisestä ja mielen terveydestä huolehtiminen on tässä epidemiatilanteessa erityisen tärkeää.

Pesäpalloliiton väki toivottaa kaikesta huolimatta pesäpallon ystäville rauhallista joulun odotusta. Kannetaan huolta lähimmäisistämme ja toimitaan yhteisvastuullisesti!