Gerdt syntyi Heinävedellä 28.5.1922 ja ilmoittautui vapaaehtoiseksi jo talvisotaan vain 17-vuotiaana. Jatkosodassa Gerdt palveli taistelulähettinä. Olosuhteita kuvailtiin erittäin vaikeiksi, rohkeutta, itsenäisiä ratkaisuja ja neuvokkuutta vaativiksi.
Mannerheim-ristin ritariksi numero 95 Gerdt nimitettiin erityisen sisukkaasta ja urheasta uroteosta hakea esimiehensä kapteeni Caj Toffer turvaan ankaran tulituksen keskeltä.
– Vihollisen erittäin ankarasta tulesta välittämättä kantoi hän kuolettavasti haavoittuneen kapteeni Tofferin suojaan jatkaen sitten taistelua reippaana ja rohkeana aina haavoittumiseensa saakka. Hänen esikuvansa vaikutti suuresti viimeisen vastaiskun onnistumiseen, perusteissa todetaan.
Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt haudataan lauantaina Lappeenrannassa. Siunaustilaisuus on rajattu lähimmille…
Julkaissut Ilta-Sanomat Torstaina 26. marraskuuta 2020
Mannerheim-ristin ritareita nimitettiin yhteensä 191. Arvo voitiin myöntää sotilasarvosta riippumatta kenelle tahansa sotilaalle. Mannerheim-ristin ritariksi nimeämistä arvostettiin korkeimmalle sodanaikaisista tunnustuksista ja sen saamiseksi vaadittiin erittäin painavat perustelut.
Gerdt oli luonteeltaan vaatimaton ja antoi mieluummin urotekojensa puhua puolestaan. Gerdt korosti yhteisöllisyyden merkitystä ja muistutti olleensa vain yksi meistä.
Sotien jälkeen Gerdt ansioitui pesäpallokentillä edustaen suomensarjassa Savonlinnan Rientoa 1945 ja Savonlinnan Pallokerhoa 1946-51. Joukkueensa kapteeni sai sisäpelissä hihoihinsa numeron neljä ja pelasi ulkokentällä takakentän viimeisenä lukkona kopparin tontilla.
Gerdt avioitui Lea Kososen kanssa 1946. Ilta-Sanomien mukaan häät viivästyivät, kun pesäpallo-ottelu venyi pitkäksi. Gerdt myöhästyi kolme minuuttia omista häistään, mutta ei sellaisestakaan häkeltynyt.
– Rovasti kysyi, miten peli päättyi. Mie sanoin, että me voitettiin.
Mannerheim-ristin ritarien viimeinen iltahuuto kuultiin 1. marraskuuta, kun Mannerheim-ristin ritarien säätiö tiedotti Gerdtin poismenosta. Gerdt siunataan viimeiselle matkalleen lauantaina. Tilaisuutta kunnioittavat läsnäolollaan tasavallan presidentti ja puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö, joka pitää puheen Gerdtin haudalla sekä puolustusministeri Antti Kaikkonen ja Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen. Ilta-Sanomien ISTV välittää hautajaisten julkisen osuuden suorana lähetyksenä kello 12 alkaen.