Valitse sivu

Palkintonsa saavat niin vuoden pesäpalloilijat, vuoden lukkarit, vuoden pelinjohtajat kuin monet muut ansioituneet ja menestyneet. Pudotuspelien arvokkaimpina pelaajina palkittiin jo kauden viimeisten otteluiden jälkeen jyväskyläläisen Kirittärien Ella Korpela ja Sotkamon Jymyn Niko Korhonen.

Lähetys on vapaasti kaikkien kiinnostuneiden katsottavissa Ruudussa ja ISTV:ssä. Palkitsemisten yhteydessä palataan kesän huippuhetkiin, kerrataan mestaruuksien ratkaisut ja fiilistellään huippupesäpalloilijoiden huikeita taidonnäytteitä! Lähetyksen juontaa Ruudun pesäpallolähetyksistä tuttu Olli Eronen.

Palkitsemiset tapahtuvat Pesäpalloliiton ja Superpesiksen yhteistyökumppanin OP:n tiloissa Helsingin Vallilassa. Tilaisuuteen ei oteta yleisöä ja vain osa palkituista on paikan päällä, jotta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistusta lähikontaktien välttämisestä voidaan vastuullisesti noudattaa. Pesäpalloliitto pidättää itselleen oikeudet muutoksiin koronatilanteen niin vaatiessa.

Palkitsemiset arvokas instituutio jo vuosikymmenten takaa

Palkitsemisilla on pitkät perinteet. Ensimmäisenä vuoden mieslukkarina palkittiin Toijalan Pallo-Veikkojen Matti Rauko kaudella 1947 ja miespesäpalloilijana Vimpelin Vedon Viljo Niemi 1954 sekä vuoden naislukkarina helsinkiläisen Puna-Mustien Marja Kanerva 1972 ja naispesäpalloilijana helsinkiläisen Työväen Maila-Poikien Tuula Salonen 1961.

Palkintojenjakotilaisuus järjestettiin aikoinaan mm. Pesäpalloliiton syysparlamentissa, mutta päätösristeilylläkin on jo yli 40 vuoden perinteet. 1970-luvun lopulla kausi lyötiin pakettiin Hanskat naulaan -teemalla ja risteily suuntautui Ruotsiin asti. Aina ei lähdetty laivalle, vaan tilaisuus saattoi olla kiinteälläkin maaperällä, kuten Seinäjoella 1985. Tuolloin tilaisuuden yhteydessä järjestettiin ”Tuumatalkoot”, joissa pesäpalloväki haki ideoita ja ehdotuksia pelin sekä toiminnan kehittämiseksi.

Vuoteen 1990 tultaessa risteilyä alettiin kutsua ”Lemmenlaivaksi”, myöhemmin tuttavallisemmin ”Lemmariksi”. Suosio kasvoi ja risteily tunnettiin jokavuotisena klassikkona yleisestikin urheiluväen keskuudessa.

Nyt konsepti on kokonaan uusi ja historiallinen niin kuin päättynyt kausi kokonaisuudessaan. Välivuoden jälkeen pesäpallokauden päätösristeily tulee taas syksyllä 2021! Poikkeusaikojen jälkeen juhlitaan vähintään yhtä villisti kuin kauden 1994 jälkilöylyissä – olethan mukana?