Valitse sivu

Päätös vastaanottaa tuomarijohtajan tehtävät ei ollut helppo, sillä Laukkanen oli kolmen edellisen kauden aikana vakiinnuttanut paikkansa syöttötuomarina miesten Superpesiksessä.

– Asian kääntöpuolena pesäpallotuomarin ura jää nyt tauolle. Tuomarijohtajan pesti tarjoaa kuitenkin niin hienon haasteen, ettei siitä voinut kieltäytyä. Fiilis on todella hyvä. Innolla lähden jatkokehittämään toimintaa.

Laukkanen liittyi osaksi pesäpallon tuomariorganisaatiota tämän vuoden alussa alempien sarjojen tuomarivastaavana.

– Siitä on varmasti hyötyä, ettei tarvitse tyhjältä pöydältä lähteä mukaan. Tarkoituksena on jatkaa sitä erinomaista työtä, jota tuomariorganisaatiossa on laitettu alulle edeltäjäni Tapani Hotakaisen johdolla. Siirtyminen tehtävään suoraan kentältä kokemuksineen ja oppeineen helpottaa sekin. Pillin varressa mietityttäneisiin asioihin pääsee nyt itse vaikuttamaan ja etsimään parhaita käytäntöjä.

Laukkanen lupaa eteenpäinmenoa ainakin etäkoulutusten, videomateriaalin, verkossa toteutettavien sääntötestien ja muiden sähköisen maailman mahdollisuuksien kautta. Poikkeusvuosi pakotti pesäpallon tuomaritoiminnankin uudistumaan.

– Ruutu näyttää kaikki ottelut, mikä auttaa joukkueiden tavoin tuomareita käymään tilanteita läpi jälkikäteen ja analysoimaan kriittisesti omaa tekemistä. Peli menee koko ajan nopeammaksi ja siinä kehityksessä tuomaritoiminnan pitää pysyä mukana, Laukkanen tietää.

– Lähtökohta on oikein hyvä, pesäpallon tuomaritoimintaa on viety ansiokkaasti eteenpäin viime vuosina. Uskon, että jatkossa nuorekkuus, dynaamisuus ja ennakkoluulottomat ideat ovat hyviä asioita. Rohkeasti lähdemme tekemään ja kokeilemaan uudenlaisia juttuja. Avoimuus on yksi tärkeistä toimintaperiaatteista – kaikenlainen rakentava palaute on aina tervetullutta, Laukkanen muistuttaa.

Tuomarijohtajana toiminut Tapani Hotakainen ilmoitti aiemmin halustaan jäädä sivummalle tuomarijohtajan paikalta. Hotakainen kuitenkin jatkaa tuomariorganisaatiossa ja antaa osaamisensa käyttöön erityisesti tuomarikoulutuspuolella.

– Toinen pätkäni pesäpallon tuomarijohtajana on ollut hyvin mielenkiintoista aikaa. Tapa toimia on muuttunut melkoisesti, neljän vuoden aikana on luotu selvät sävelet ja kokonaisvaltainen tapa tuomaritoiminnan viemiseksi eteenpäin. Kaikki siitä ei aina näy suoraan ulospäin, eivätkä isot kokonaisuudet muutu hetkessä, mutta paljon hyviä asioita on saatu aikaan, Hotakainen sanoo.

– Omasta puolestani haluan lausua kiitoksen siitä, että on saanut olla mukana. Meillä on erinomainen tiimi, johon nuoret Matias Laukkanen ja Niina Lämsä ovat tuoneet kokonaan uudenlaista näkemystä sekä osaamista. Kapulaa on hyvä vaihtaa tässä vaiheessa ja jatkaa pesäpallon tuomaritoiminnan kehittämistä eteenpäin uudelle vuosikymmenelle, Hotakainen päättää.