Valitse sivu

Vuosi sitten Aamulehden lukijat saivat kahvipöytiinsä ihmeteltävää, kun Virpi Hukka ja Emma Sallinen saapuivat Kirittärien mestarijoukkueesta Jyväskylästä sekä Sara-Ella Kemppainen Kempeleen Kiristä Tampereelle.

Miesten vuoro tuli tänä syksynä. Ensin kohistiin Tuomas Jussilasta ja Topias Liljasta, sitten sopimuksiin allekirjoittivat nimensä Lauri Kivinen, Mikko Pauna, Juha Puhtimäki ja Simo Vainikainen. Sekään ei riittänyt. Kohu ei ollut vielä edes laantunut, kun Henri Puputtikin ilmoitti haluavansa nostaa Mansessa ”Poikaa”.

Puhetta on riittänyt Manse PP:n ympärillä. Helimo ei ole edes aina pysynyt pyörityksessä mukana, mutta ottaa innostuneena vastaan kasvaneen kiinnostuksen seuraa ja sen edustusjoukkueita kohtaan.

– En ole liikaa käynyt keskustelupalstoja läpi, kun on ollut niin paljon omia hommia. Toki mediaa sekä lehtiä olen seurannut ja laittanut merkille, miten pesäpallo on todella herättänyt kiinnostusta meillä ja muualla – sekä naisten että miesten osalta.

– Monenlaista palautetta on tullut. Isossa kuvassa se on ollut todella kannustavaa ja myönteistä, Helimo kiittelee.

Tuomas Tuohisaari edustaa Manse PP:tä myös kaudella 2021. Kuva: Juuso Koro

2010-luvun alkupuolella miesten Superpesistä hallitsivat Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto. Sitten loppuotteluun ylsivät Joensuun Maila ja Kouvolan Pallonlyöjät. Seuraavaksi kärkinelikkoon pyrkii kiilaamaan Manse PP. Viimeisin Tampereelle voitettu miesten pesäpallon SM-mitali on Pyrinnön pronssi kaudelta 1949 ja ainoan mestaruuden on voittanut Valtion Lentokonetehdas sota-ajan poikkeusoloissa 1942.

– Tottahan siinä on vielä tekemistä, että yksilöistä muovautuu joukkue, Helimo myöntää.

– Pitkän analyysimme olemme kuitenkin tehneet ja katsomme luottavaisina tulevaan. Matti Iivarinen osaa erinomaisella tavalla motivoida joukkueen ja koko taustaporukan, jossa meiltä löytyy monipuolista osaamista. Markus Wirzenius näytti naisten Superpesiksen tulokaspelinjohtajana samanlaista luonnetta. Vaikka vuosi toi mukanaan vaikeampia aikoja, ongelmia ei jääty voivottelemaan, vaan katseet suunnattiin eteenpäin, Helimo kehuu.

Kaupin katsojat pelin ytimessä ja sykkeessä mukana

Itse pelin lisäksi Manse PP haluaa hioa elämyksellisen tapahtumakokonaisuuden priimakuntoon. Seuran arvopohja korostaa erityisesti vastuullisuutta, kestävää kehitystä, yhteisöllisyyttä, paikallisuutta ja tasa-arvoa. Kokonaisuus lähtee jo saapumisesta paikan päälle Kaupin stadionille, jonne yhä useammat kulkevat jalan tai pyörällä ja toivottavasti ensi kauden viimeisiin otteluihin upouudella raitiovaunulla.

Itse tapahtuma on innostava. Pelin äänet, tunteet ja elämyksellisyys on haluttu tuoda katsojan iholle. Katsojat, joiden edellinen muisto pesäpallosta on koulun liikuntatunneilta, mykistyvät. Helimo – itse A-poikien Suomen mestari Hyvinkään Tahkosta sekä Tampereelta entinen ykköspesispelaaja ja naisten superpesisjoukkueen pelinjohtaja – on huomannut ensikertalaisten paikoin yllättyvän, miten hienoja huippu-urheilun elämyksiä Superpesis tarjoaa.

– Katsomot ovat lähellä, joten katsojat pääsevät aistimaan pelin vauhtia ja tunnelmaa. Tilanteet ovat välillä niin uskomattoman täpäriä, kun etenijä syöksyy kotiin kolmoselta ja polttoheitto kopsahtaa lukkarin räpylään. Katsojat viihtyvät, jäävät koukkuun ja kertovat mukavasta kokemuksesta eteenpäin tuttavapiirilleen. Moni ensikertalainen katsoja on löytänyt pesäpallon ja lajin hienouden tätä kautta.

Senni Sallinen jättää kaikkensa kentälle ja antaa tunteiden näkyä myös yleisölle. Kuva: Juuso Koro

Helimo antaa mielellään kehut takaisin katsojille, jotka tekevät ottelutapahtuman.

– Meillä on todella hieno yleisö. Iivarisen Mattikin (miesjoukkueen pelinjohtaja) on paljon pesistä nähnyt, mutta kehuu täysin meidän ottelutapahtumaamme ja yleisöämme. Erityisesti olen ihaillut vastustajan kunnioittamista. Vaikkapa Patrik Wahlsten, kun löi mahtavan laakalyönnin takakulmasta läpi, sai yleisöltä aplodit.

– Yleisöä ei voi kylliksi kehua ja kiittää. Urheilun ystävät muistakin lajeista ovat löytäneet tiensä Kauppiin Superpesistä katsomaan, mikä on erittäin hieno asia. Samoin valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kävi avausheiton heittämässä, Putous-tähtiä on ollut paikan päällä seuraamassa matseja ja Ilveksen ja Tapparan jääkiekkoilijoita sekä seurajohtoa on vieraillut Kaupissa.

Huikeat ulkopelisuoritukset kuuluvat pesäpallo-otteluiden hienouksiin. Yleisö sai ihastella useita Joonas Eirolan taidonnäytteitä kesän otteluissa. Kuva: Juuso Koro

Superpesis yhdistää kansaa ja kiinnostaa laajalti. Manse PP:n ottelutapahtumissa onkin huomioitu erityisesti uudet katsojat, joille halutaan varmistaa positiivinen muistijälki.

– Peliä aktivoivat sääntömuutokset olemme ottaneet hyvillä mielin vastaan, esimerkiksi vapaa väliinjättö on ollut oikein toimiva. Kaupissa käy paljon uusia katsojia, joille haluamme varmistaa positiivisen kokemuksen niin pelistä kuin itse tapahtumasta. Kuuluttajamme Jouni Rosenberg on ollut todella loistava ja avannut peliä katsojille yhdessä tutkaparinsa Tuomas Rissasen kanssa, Helimo kiittelee.

– Ottelutapahtuman onnistumisessa tärkeässä osassa ovat seuran omat sekä junioripuolen talkoolaiset. Heille kuuluu iso kiitos tiiviin kauden onnistumisesta, Helimo jatkaa.

Eteenpäinmenoa niin kentällä kuin sen ulkopuolella

Kun itse pelissä peräänkuulutetaan peräkkäisten onnistumisten merkitystä, niitä tarvitaan taustoillakin. Hyvät asiat poikivat usein lisää hyviä asioita, mistä Manse PP:nkin toiminta käy esimerkiksi. Yhteistyökumppaneilta ei ole jäänyt huomaamatta hype seuran ympärillä – päinvastoin, pesisbuumin leviämistä Tampereella halutaan vauhdittaa.

– Positiivinen hehku, joka naisten joukkueesta on lähtenyt, on sytyttänyt kiinnostuksen. Yhteistyökumppanit ovat innostuneet positiivisesta meiningistä seuran ympärillä, Helimo iloitsee.

– Naisten menestystä olemme jo saavuttaneet, naiset ovat raivanneet tietä. Seuraavaksi tavoittelemme miesten osalta samoja sijoituksia, Helimo sanoo.

Matti Helimo on ollut monessa mukana tamperelaisessa pesäpallossa. Nykyisessä roolissaan Manse PP Edustuksen puheenjohtajana Helimo on toiminut vuoden 2019 alusta lähtien. Kuva: Juuso Koro

Mansen Pesäpallon naisjoukkueen menestysvuosista 80-luvulla ja Suomen mestaruudesta 1984 ehti kulua aikaa ennen kuin uusi tuleminen käynnistyi vauhdilla. Välissäkin nähtiin lyhyitä superpesisvisiittejä, mutta kautta 1997 lukuun ottamatta pudotuspelipaikka jäi haaveeksi. Nyt Manse PP on lähtenyt määrätietoisesti vakiinnuttamaan paikkaansa sekä naisten että miesten Superpesiksessä. Liki kaikissa rooleissa pesäpallon seuratoiminnassa Tampereella toiminut Helimo myös tietää, että kehityksen on jatkuttava ja toimintaan on ideoitava uutta kaiken aikaa.

– Tämä on jatkoa sille hyvälle työlle, jota täällä on nousujohteisesti tehty. Kokonaisuus on positiivishenkinen. Olemme ylpeitä tästä lajista ja meidän tuotteestamme.

– Menestys auttaa kiinnostuksen lisäämisessä niin kuin muissakin lajeissa, ei siitä mihinkään pääse. Tosin tälläkin kaudella porukka jaksoi hyvin käydä matseissa, vaikka miesten puolella odotimme kaudesta kieltämättä hieman enemmän.

Uudistuksia onkin luvassa. Kaupin pesäpallostadion saa nykyaikaiset puitteet pesäpallon 100-vuotisjuhlavuoteen 2022 mennessä, mikä vie katsojakokemuksen jälleen uudelle tasolle.

– Viimeistään kaudelle 2022 saamme uudet katsomot. Uusi stadion avaa uusia mahdollisuuksia ja auttaa kehittämään ottelutapahtumaa lisää. Tällä viikolla on taas palaveri aiheen tiimoilta, Helimo kertoo.

Urheilupuolen osaltakin odotukset ovat korkealla. Se on ainakin varmaa, että Manse PP:n joukkueissa riittää värikkäitä persoonia ja että joukkueista puhutaan turuilla ja toreilla. Vertauksia on heitelty Jokereista Tiikereihin, mutta Helimon mukaan Manse PP tekee omaa juttuaan ja uskoo onnistuvansa siinä.

– Viisivuotissuunnitelmamme on ”kahden kärjen taktiikka”, sekä naiset että miehet pelaavat säännöllisesti mitaleista. Uskomme vakaasti, että strategia on oikea, vaikka tässä ei kovin moni seura ole onnistunut. Siinä on meille reipas, mutta positiivinen haaste. Rytmitystä otteluohjelmiin toki toivomme, ettei ihan peräkkäisiä pelipäiviä olisi, Helimo päättää.

Tutustu Manse PP:n joukkueisiin seuran nettisivuilla osoitteessa www.mansepp.fi