Alkutahdit ottelulle iski pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana palkittu Niko Korhonen, joka puhkaisi kolmospuolen 1+1 juoksun arvoisesti.

– Ei oikein osaa sanoa vielä mitään. Varmaan illan mittaan tajuaa, mitä tässä on tullut tehtyä. Hieno nousu ja hienosti on venytty joukkueena näissä pudotuspeleissä, Korhonen iloitsi Ruudun haastattelussa.

KPL sai etsikkoaikansa jaksojen vaihteessa. Jere Dahlströmin ja Matti Latvalan lyönneillä numerot kaventuivat 3-2:een ensimmäisen jakson neljännen aloittavalla. Lisäjuoksuihinkin tarjoutui mahdollisuuksia, joita KPL ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään.

Toisen jakson ensimmäisessä vuoroparissa Toni Laakso ja Dahlström kuittasivat Jymyn johtojuoksun viemällä vieraat 1-2-johtoon. Tämän jälkeen Jymy otti komennon ja marssi suvereenisti voittoon. Pettynyt kapteeni Anssi Lammila myönsi selkärangan katkenneen ja joukkueen lähes vain odotelleen loppuvihellystä.

– Tiesimme, että pelaamme koko ajan voitosta, jos pallo pysyy rajojen sisäpuolella. Pikkuisen ne (rajat) aukesivat, mikä helpotti vastustajan peliä. Ensimmäisellä jaksolla ei ollut heiltäkään helppoa ja hyvää sisäpeliä, mutta kokonaisuutena Jymy oli parempi.

Toisen aloittavalla Jymyn mestaruusjuna kiihdytti täyteen vauhtiinsa, kun tällä kertaa oli Antti Korhosen vuoro iskeä pallo kolmosluukusta Sapsojärven rantaan. Peräti kuuden juoksun sisävuoro hyydytti KPL:n uskoa omaan tekemiseensä.

– Aina olen ihmetellyt, kun tähän sanotaan, että on sanaton ja tyhjä olo. Nyt se kuitenkin on faktaa, että sellainen olo on. Älyttömän hienolta tuntuu. Hieno kasvutarina on joukkueella, sitkeistä ja hankalista paikoista aina nousimme ja teimme voittavia suorituksia, joukkueen ykköslukkariksi noussut vasta 17-vuotias Aapo Komulainen hehkutti.

Jymy meni menojaan ja voitti toisen jakson juoksuin 12-5.

– Hieno tunne. 10.10. aloitimme tämän matkan, pikkuisen vajaa vuosi sitten. Uskoimme, että pelaamme kesällä ja sitten vähän luulimme, ettemme pelaakaan. Siitä huolimatta jätkät tekivät koronatauon aikana valtavan määrän töitä ja pitivät itsensä kunnossa. Ei loukkaantumisia käytännössä ollenkaan ja isoja muutoksia vielä kesänkin aikana tähän jengiin, pelinjohtaja Jani Komulainen totesi silmin nähden tunteikkaana.

– Tulevaisuus on aika komea näiden nuorten kanssa, mutta on tämänhetkinenkin aivan valtavan hieno juttu. Niin korkealle hattu päästä kuin vain voi ottaa, Komulainen lisäsi.

Ensikertalaisia Suomen mestareita ovat Jymyn joukkueessa Antti Kiiskinen, Antti Korhonen, Kalle Kuosmanen, Konsta Kurikka, Riku Niemi, Joni Rytkönen, Lauri Rönkkö, Aatu Saastamoinen, Niko Tuikka ja Ville Väliaho. Tottuneemmin Nälkämaan laulua tapaili Roope Korhonen, joka siirtyi Jani Komulaisen ohi pelaajien mitalitilaston kärkeen 12 mestaruudellaan, kuudella hopealla ja kahdella pronssilla.

– Helppoa Roopen oli hoilottaa, kun on 12 kertaa sitä lauleskellut, naureskeli Rytkönen.

– Monta vaikeaa vuotta on ollut ja vähän kiikun kaakun olemme olleet. Olen halunnut nuorimmalle lapselleni sen yhden mestaruuden ja sitä haluttiin niin lujaa, että tunteet purkautuivat jo toisella jaksolla, herkistyi Roope Korhonen.

Sotkamon Jymy hävisi ensimmäisen loppuottelun Kouvolan Pallonlyöjille, mutta voitti kaksi seuraavaa ja varmisti seurahistoriansa 19. Suomen mestaruuden.

Vimpelin Veto palasi mitalikantaan

Ratkaisevassa pronssiottelussa nähtiin hurja trilleri, jonka ratkaisemiseksi tarvittiin peräti 28 kotiutuskilpailun paria. Voittojuoksusta vastasivat Vimpelin Vedon Matias Rinta-aho lyöjänä ja Jere Saukko tuojana. Voittajien ykkösenä palkittiin Olli Heikkala.

Loppunumerot kirjattiin 1-2 (3-5, 3-1, 0-0, 5-6) Vedolle, joka palaa SM-pronssin myötä mitalikantaan yhden välivuoden jälkeen. Joensuun Mailan osalta puolestaan seitsemän mitalin putki päättyy.

Miesten SM-kultaa 2020: Sotkamon Jymy

Antti Kiiskinen; Aapo Komulainen; Antti Korhonen; Niko Korhonen; Roope Korhonen; Topi Korhonen; Kalle Kuosmanen; Konsta Kurikka; Riku Niemi; Niilo Piiponniemi; Altti-Jussi Ronkainen; Joni Rytkönen; Lauri Rönkkö; Aatu Saastamoinen; Niko Tuikka; Ville Väliaho. Jani Komulainen (pj); Saku Komulainen (2. pj)

Miesten SM-hopeaa 2020: Kouvolan Pallonlyöjät

Jere Dahlström; Juho Hacklin; Jiri Joukainen; Saku Kapanen; Janne Kivipelto; Toni Kohonen; Roope Koskelainen; Toni Laakso; Anssi Lammila; Matti Latvala; Valtteri Luoma; Santeri Löppönen; Tommi Mäentausta; Iiro Nokkala; Jere Paananen; Ville Pesu; Matti Saukko; Santeri Soininen; Sasu Toikka. Iiro Haimi (pj); Saku Kapanen (2. pj).

Miesten SM-pronssia 2020: Vimpelin Veto

Elmeri Anttila; Juho Heikkala; Olli Heikkala; Mikko Kanala; Antti Kortteenperä; Aleksi Lassila; Severi Lassila; Tuomo Lönnmark; Janne Mäkelä; Perttu Olli; Aleksi Rantala; Matias Rinta-aho; Perttu Ruuska; Jere Saukko; Viljo Sillanpää; Ville Takala; Mikko Vihriälä. Markku Hylkilä (pj); Ismo Ankkuri (2. pj).