Avausjakson sankariksi nousi kokenut Anssi Lammila, joka yllätti tuulisessa säässä kopparit kakkoskulmasta kunnarin ja Iiro Nokkalan tuoman tavallisen juoksun arvoisesti. Vanhan liiton pesisromantikkojen silmiä hivelivät Toni Kohosen ”pompuntappamiset”, joissa pallo tarttui paljaaseen käteen ja kiinniottoa seurasi hurja heitto kakkospesälle.

– 70-80-90-luvuilta nämä ovat peräisin. Jatkettiin siitä, mihin on joskus jääty. Kolmosvahtina on sattunut joskus polttamaan noista ja tänäänkin sattui ihan hyvä päivä, Kohonen kertoi Ruudun haastattelussa.

Avausjakson päätyttyä 3-1-lukemiin JoMa oli ahdistettu vieläkin tukalampaan tilanteeseen. Sen kokoonpanosta puuttuivat Antti Hartikainen ja Topi Hurskainen, joten vastuunkantamista edellytettiin uusiksi muokatulta ykköskärjeltä Konsta Piirosen ja Konsta Kettusen johdolla. Tilannetta JoMa vielä sai yhtä lailla kuin kotijoukkuekin, mutta kotiutukset sakkasivat. Tilastot kertovat karua faktaa, tuloksena 13 yrityksestä oli vain ottelun avausjuoksu Go On Superjokeri Aleksi Rautiaisen lyömänä. KPL nollasi JoMan toisella jaksolla ja marssii loppuotteluun tuloksella 2-0 (3-1, 3-0).

– Voittoon riittäviä onnistumisia ei tänään tullut. Sisäpelissä homma oli mahdollisuus ratkaista, mutta se jäi vajaaksi. Joukkueena voitetaan, joukkueena hävitään, pelinjohtaja Mikko Korhonen sanoi.

– Tässä sarjassa jäi kuti piippuun ja pahasti. Emme päässeet sille tasolle, mille olisi pitänyt päästä. Tulosta pitää kunnioittaa, Kopla oli tässä sarjassa parempi. Ulkopelissä ei ollut mitään probleemaa, vain muutama irtonainen virhe, mutta sisäpeliin hävisimme sarjan, hallitseva vuoden pesäpalloilija Juha Puhtimäki totesi.

KPL voittaa kolmannella peräkkäisellä kaudella miesten SM-mitalin. Suomen mestaruutta seura on viimeksi juhlinut 1976. Kohonen edusti edellisen kerran KPL:ää 2007-2010 mukaan lukien kahdella hopeakaudella 2009-2010 ja saa nyt uuden mahdollisuuden voittaa kultamitalin Kouvolassa.

– Kaksi voittoa vaadittiin ja ne raavittiin. Tänään ei peli ihan ollut uomissaan, mutta voiton otimme pois – hyvälle maistuu, täytyy myöntää. Nyt nautimme voitosta ja siirrämme katseita keskellä viikkoa vasta finaaliviikonloppuun.

JoMa löi KPL:n kentästä ainoastaan kuusi juoksua kahdessa ottelussa. Kohonen näkee sarjan ratkaisuna oman joukkueensa ulkopelin.

– Ensimmäisenä tulee meidän ulkopelimme mieleen. Oli siinä ripaus onneakin välillä, mutta se pitää ansaita, Kohonen muistutti.

KPL:n vastustaja loppuottelussa on Sotkamon Jymy-Vimpelin Veto -välieräsarjan kolmannen ottelun voittaja. Seitsemän peräkkäistä SM-mitalia voittanut Joensuun Maila pyrkii jatkamaan menestysputkeaan pronssiottelussa.