Kolmas kerta toden sanoi. Kahden SM-hopean (2016, 2019) jälkeen Kempeleen Kiri juhlii nyt seurahistoriansa ensimmäistä B-tyttöjen Suomen mestaruutta. Ratkaisuottelussa KeKi kukisti Feran kotikentällään 2-0 (4-3, 4-2) ja kuittasi viimevuotisen loppuottelutappionsa raumalaisille suoraan voitoin 2-0.

Vaikka Kempeleessä satoi rankasti ottelun alla, Sarkkirannan stadionille saapui silti 423 katsojaa jännittämään historiallista pesäpalloiltaa. Kotijoukkue tulikin vahvasti heti ensimmäiselle jaksolle. Toisen tasoittavalla Sanni Nättisen hieno lyönti painui kauas takalukijalle asti ja Tuija Ahonen eteni kotipesään. Heti perään Annika Linna antoi painetta takakentälle ja Ria Ojala toi tilanteeksi jo 3-0. Ojala onnistui myös lyöntipaikalla, kun Feran lukkari Ilona Hakoniemi ei saanut ulkokentän palautusheittoa hyppysiinsä.

Ottelun painopiste muuttui kolmannessa vuoroparissa. Vieraiden Go On Superjokeri Julia Valtanen ja Alisa Rosendahl löysivät välilyönneilleen tilaa kentästä. Kun KeKin yritykset tasoittavalla kilpistyivät kolmeen nopeaan paloon, Feralle tarjoutui iskun paikka neljännen aloittavalla. Sylvi Pellonperä löikin upean lyönnin kakkossaumaan ja Hakoniemi toi kavennuksen 4-3:een. Lähemmäksi Fera ei kuitenkaan päässyt, joten KeKi sai jaksovoitolla hyvät asetelmat toiselle puolikkaalle.

Tauon jälkeen kotijoukkue piti ottelun hallinnasta kiinni ja takoi vakuuttavasti juoksun jokaiseen sisävuoroonsa. Tutkapari Linna-Ojala toimi jälleen, kun Linnan linjalyönti karkasi koppareille asti. Toisen aloittavalla Linna kiskaisi upeasti kolmosluukkuun ja Go On Superjokeri Venla Timisjärvi toi numeroiksi 2-0. Myös Tiia Valtanen ja Nea Lotvonen saivat merkinnän lyötyjen sarakkeeseen.

Lopusta piti huolen KeKin erinomainen ulkopeli, joka ei antanut vastustajalle mitään ilmaiseksi. Hanna Lammela, Ria Ojala ja kapteeni Reetta Törmänen tekivät useita tärkeitä paloja, mutta ennen kaikkea koko yhdeksikkö pelasi mainiosti yhteen. Feran leiristä Fanny Lahtinen kotiutti Aino Tanhuan upealla varsilyönnillä ja viimeisessä sisävuorossa Sylvi Pellonperä elätteli vielä pientä toivonkipinää kahden palon tilanteessa. Tänään KeKi oli kuitenkin kokonaisuutena parempi ja pelin päällä kaiken aikaa.

– Kempele oli meitä edellä. Ei ole jossittelun varaa, vaan tänä vuonna he ansaitsivat mestaruutensa. Jos jollekin sen suo, niin näin fiksulle joukkueelle ja fiksulle organisaatiolle, asetteli Feran pelinjohtaja Marko Lomppi kauniit sanansa KeKin suuntaan.

Raumalla KeKi pystyi nousemaan kotiutuskilpailun voittoon, vaikka Fera teki aloittavalla kolme juoksua. Tänään kotijoukkue piti hallinnan koko ajan itsellään eivätkä ajatukset karanneet edes loppuhetkillä pois pelistä.

– Tuntuu hyvältä ja vähän sekavalta. Viimeisessä vuorossa vasta ihan loppuvaiheessa tajusin, että parin palon päässä olemme. Aika hyvin pystyimme pitämään ajatukset pelissä, KeKin Sillanpää kertasi.

– Ensimmäinen peli oli tosi tiukka ja olimme ehkä siellä koko ajan pikkuisen jäljessä. Toisella jaksolla pääsimme peliin kiinni. Tänään olimme piirun verran parempia, pystyimme parantamaan ensimmäisestä ottelusta ja ansaitsimme mestaruuden. Toki tänäänkin oli sellainen peli, että yhden lyönnin päässä vastustaja oli kaiken aikaa. Tosissaan piti pelata loppuun asti, Sillanpää huomautti.

Kauden aikana kaikki 14 otteluaan voittanut KeKi pääsi juhlimaan historiallista mestaruutta kotikentällään.

– Tätä me viime vuodesta asti tavoittelimme. Härmässä hävisimme yhden jakson ja menetimme kotiedun, mutta nyt pääsimme juhlimaan kotona. Näin ei kuitenkaan ihan suunniteltu, Sillanpää myönsi.

Toinen loppuottelu on tulossa Ruutu+-tilaajien katsottavaksi tallenteena. Fera juhli mestaruutta vuosi sitten ja voitti nyt neljännen peräkkäisen B-tyttöjen SM-mitalinsa. Joensuun Mailan voittama pronssi on seuralle ensimmäinen naisten tai tyttöjen SM-mitali.

B-tyttöjen SM-kultaa 2020: Kempeleen Kiri

Tuija Ahonen; Henriikka Anttila; Henna Kaakinen; Julia Kekäläinen; Hanna Lammela; Annika Linna; Nea Lotvonen; Sanni Nättinen; Ria Ojala; Venla Timisjärvi; Reetta Törmänen; Tiia Valtanen; Erika Väliheikki. Jarkko Sillanpää (pj), Jarkko Kokko (2. pj).

B-tyttöjen SM-hopeaa 2020: Fera, Rauma

Hulda Alanen; Jasmin Andreasen; Ilona Hakoniemi; Milla Keinonen; Ella Kuusisto; Fanny Lahtinen; Lotta Lindroos; Iida Lomppi; Sylvi Pellonperä; Alina Rosendahl; Erica Rosendahl; Pinja Rouhiainen; Julia Ruoho; Aino Tanhua; Julia Valtanen. Marko Lomppi (pj), Riku Rosendahl (2. pj).

B-tyttöjen SM-pronssia 2020: Joensuun Maila

Janni Haavistola; Reetta Juntunen; Aada Koistinen; Sara Kujanen; Kiia Laakkonen; Oona Majoinen; Aino Mononen; Annika Mutanen; Lotta Nuutinen; Noora Pasi; Rebecca Penttinen; Siiri Pulkkinen; Marianne Sivonen; Anni Suihko; Senna Surakka; Siiri Surakka; Elli Timonen; Hanna Toivanen; Veera Varonen; Ella Vasarainen. Jussi Pulkkinen (pj), Anssi Jumppanen (2. pj)