Valitse sivu

Urheiluakatemia on superpesispelaajan tai Superpesikseen tähtäävän pesäpalloilijan valinta. Akatemiatoiminnasta kannattaakin ottaa kaikki hyöty irti. Urheilija saa käyttöönsä laadukkaita suorituspaikkoja sekä kattavan verkoston eri alojen asiantuntijoita, kuten fysioterapeutteja, fysiikkavalmentajia, hierojia, ravitsemusneuvojia, lääkäreitä ja psyykkisen valmennuksen osaajia.

– Seuraedustus ei vaikuta akatemian jäsenyyteen. Esimerkiksi urheilija voi osallistua Jyväskylän urheiluakatemian harjoituksiin, jotka vetää Nalle Viljanen ja Perttu Hautala, vaikkei olisi koskaan Kirittärissä tai jyväskyläläisessä seurassa pelannutkaan. Tämä on meillä pesiksessä todella hienoa ja luo yhteisöllisyyttä. Vaikka kentällä oltaisiin tulta ja tappuraa, pesäpalloilija löytää aina yhteyden toiseen pesäpalloilijaan, Pesäpalloliiton koulutusvastaava Juha Antikainen ihailee.

– Muutto uudelle paikkakunnalle opiskelemaan voi aiheuttaa alkuun jännitystä ja pohdintaa urheilijan elämän järjestymisestä. Akatemiat ovat näissä asioissa aina urheilijan tukena. Samalla urheilijat oppivat tuntemaan toisiaan ja jakamaan vinkkejä toisilleen sekä löytävät sopivia viiteryhmiä treeneihin. Akatemian kautta voi päästä uuteen harjoitteluympäristöön ja saada omaan harjoitteluun hyödyllisiä lisämausteita, Antikainen kiittelee.

Toisella asteella urheilijan on mahdollisuus hakea erityisen tehtävän saaneisiin urheilulukioihin tai ammatillisiin oppilaitoksiin, jotka erityisesti tukevat opiskelun ja tavoitteellisen urheilun yhdistämistä.

Superpesiksessä debytoinut Hyvinkään Tahkon Ville Rämet harjoittelee Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiassa. Kuva: Lasse Wirzenius

Helsingissä akatemiatoiminta jatkuu jo kolmantena vuonna lukuvuonna peräkkäin. Opiskelijoilla on mahdollisuus hakea Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian (Urhea) jäsenyyttä.

– Meillä on akatemian piirissä toistakymmentä urheilijaa yli viidestä eri seurasta. Uudet urheilijat ovat edelleen tervetulleita mukaan ja voivat kysyä lisätietoja (aleksi.jarviaho(ät)pesis.fi). Treenejä pidetään pääosin Myllypuron alueella, josta on helppo jatkaa metrolla opintojen pariin. Akatemiatoiminta tehostaa päivittäisvalmennusta, rytmittää harjoittelua ja tarjoaa urheilijalle erityisen hienon mahdollisuuden kehittää omia henkilökohtaisia taitoja, Pesäpalloliiton seurakehittäjä Aleksi Järviaho toteaa.

Lisätietoa akatemiatoiminnasta

Akatemiavalmennuksen tavoitteet ja rooli (pdf)

Pääkaupunkiseudun akatemian vuosisuunnitelma (pdf)