Valitse sivu

Pesäpallon tulevaisuudenkuvassa kasvukeskukset on nostettu yhdeksi strategiseksi valinnaksi. Pääkaupunkiseudun ohella Vaasa on Suomen 15 suurimman kaupunkiseudun joukossa, joten naisten Superpesis tekee joka tapauksessa paluun pesäpallon kannalta merkittävään kaupunkikeskukseen kaudella 2021.

– Vahvana valtakunnallisena ja maakunnallisena lajina pesäpallo tarvitsee kylkeen laadukasta seuratoimintaa suuremmissa kaupungeissa. Naisten Ykköspesiksestä nousee nyt joka tapauksessa yksi uusi tärkeä kaupunkikeskus superpesiskartalle ja mikä tärkeintä, oman juniorityön siivittämänä, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Petri Pitkäranta sanoo.

Naisten Ykköspesiksen etelälohkon voitti Roihu Helsingistä. Kuva: Johanna Markkanen

Nais- ja tyttöpesäpallostaan tunnettu Roihu pelaa kotiottelunsa Helsingin Roihuvuoressa. Seuran edustusjoukkue pelasi viimeksi Superpesistä kausina 2013-14. Vuosina 1967-97 seura oli edustettuna pääsarjatasolla 27 kauden ajan ja ylsi neljästi SM-hopealle (1982, 1985-86, 1988).

Roihu rakentaa tulevaisuuttaan vahvasti omavaraisella joukkueella. Pelaajistosta selkeästi yli puolet on omia kasvatteja. Roihu on viime vuosina yltänyt tyttöjen Superpesiksessä (19-vuotiaat ja nuoremmat) useita kertoja sarjan kärkipäähän ja jäi tällä kaudella vain hiuksenhienosti tasapistevertailussa mitalisijojen ulkopuolelle.

Naisten Ykköspesiksen pohjoislohkon voitti Mailattaret Vaasasta. Kuva: Mailattaret

Vaasa tunnetaan pesäpallokaupunkina parhaiten 80-90-luvun huippuvuosista, jolloin Vaasan Mailan miehet ylsivät parhaimmillaan neljänneksi 1989. Miesten Itä-Länsi-ottelua seurasi Vaasassa yli 7000 katsojaa kaudella 1988. Naisten edellistä pääsarjataivalta pitää hakea 1950-luvulta saakka, jolloin Vaasan Mailan naiset voittivat jopa SM-pronssia 1953 ja 1954.

Nykyiseen Vaasaan kuuluva Vähänkyrön Viesti edustaa kaupungin miespesäpalloa Ykköspesiksessä. Naisten puolella 2015 perustettu erikoisseura Mailattaret on vahvistanut naispesäpallon asemaa merkittävästi ja rakentanut menestystä omavaraisella joukkueella junioritoiminnasta ammentaen.

Naisten Ykköspesiksen loppuottelu (2 voittoa)

La 5.9.
Roihu, Helsinki – Mailattaret, Vaasa 15.00

Su 6.9.
Mailattaret, Vaasa – Roihu, Helsinki 15.00

La 12.9.
Roihu, Helsinki – Mailattaret, Vaasa 15.00 Tarvittaessa