Joukkueiden tie loppuotteluun kulki yllättäen erilaisia polkuja. Lipon pelinjohtaja Santeri Haipus muistutti kesän aikana useaan otteeseen runkosarjassa riittävän sijoituksen neljän joukkoon ja kauden tärkeimmistä otteluista pudotuspelivaiheessa. Lopulta Lippo voitti runkosarjan, mutta joutui välierissä ahdistetuksi nurkkaan kuopiolaisen Puijon Pesiksen toimesta.

Ainakaan päällepäin Lipon joukkue ei näyttänyt, että usko olisi horjunut kahden tappiollisen pelin jälkeen. Kuitenkin kolmannessa ottelussa PuPe ylsi vielä yhden lyödyn juoksun päähän loppuottelupaikasta.

Kotiutukset takkusivat, sillä Lipon kolmen ensimmäisen välieräottelun saldoksi jäi 13 onnistumista 42 yrityksestä. Kun peli vapautui ja hanat aukesivat, tekeminen oli täysin toisen näköistä voitokkaissa neljännessä ja viidennessä ottelussa. Välieräsarjan kääntyminen voitoksi antoikin Lipolle isosti henkistä pääomaa kauden huipennusta ajatellen.

– Uskon, että saamme tästä sarjasta aika paljon voimaa loppuottelusarjaan, Haipus totesi.

Lippo sai pudotuspeleihin vahvistuksekseen kahden Suomen mestaruuden ja neljän Itä-Lännen Teemu Isokedon. Tositoimiin palasi jälleen myös Tapani Piri, joka oli hurjassa iskussa kahdessa viimeisessä välieräottelussa.

HP voitti joukkueiden molemmat keskinäiset kohtaamiset runkosarjassa. Pienen tahran joukkueen erinomaiseen kauteen toi loppuottelun kotiedun menetys runkosarjan päätösviikonloppuna. Sen sijaan välieräsarjan Alajärven Ankkureita vastaan HP hoiti puhtaasti voitoin 3-0, mitä edes pelinjohtaja Juho Kaikko ei uskaltanut ennen pudotuspelien alkua toivoa – niin tasainen oli neljän kärki.

– Tiukkoja ja ympäripyöreitä pelejä ne Ankkureita vastaankin olivat, pudotuspelipesistä. Hirmu tyytyväinen olen siihen, että sarja meni kolmesta poikki. Se toi kuitenkin pari päivää happea lisää, Kaikko sanoi.

Loppuotteluvastustajalla ei ollut väliä, mutta matka piteni. HP saa matkustaa vähintään kaksi kertaa liki 600 kilometrin päähän Ouluun.

– Pelit pitää joka tapauksessa pystyä hoitamaan. Siihen me olemme valmiita, Kaikko toteaa varmapuheisesti.

Yhden merkittävän elementin loppuottelusarjaan luovat kotiyleisöt. Lipolle loppuottelupaikan ratkaissutta välieräottelua seurasi Raksilassa komeasti 1450 silmäparia. Haminassa pystytään ottamaan 950 katsojaa sisään koronarajoitusten puitteissa, joten Vallikentällä pelattavat ottelut todennäköisesti myydään loppuun.

Superpesis palaa joka tapauksessa kaudella 2021 perinteiselle pesäpallopaikkakunnalle. Haminan Palloilijat pelasi Superpesiksessä 2018, mutta putosi heti yhden kauden jälkeen takaisin Ykköspesikseen. Oulussa viimeisin pääsarjataival päättyi Lippo Pesiksen nimellä myös kauteen 2018. Nyt vahvaa juniorityötä tekevä Lippo Juniorit haluaa Oulun jälleen superpesiskartalle.

Miesten Ykköspesiksen loppuottelu (3 voittoa)

La 12.9.
Oulun Lippo – Haminan Palloilijat 15.00 Lipon nettilähetys

Su 13.9.
Haminan Palloilijat – Oulun Lippo 15.00 Ruutu, Fanikamera

Ke 16.9.
Oulun Lippo – Haminan Palloilijat 16.00

La 19.9.
Haminan Palloilijat – Oulun Lippo 15.00 Tarvittaessa Ruutu, Fanikamera

Su 20.9.
Oulun Lippo – Haminan Palloilijat 15.00 Tarvittaessa