Naapurissa kahden edellisen kauden Suomen mestari Joensuun Maila on jatkanut hurjaa menoaan, vaikka kaksinkertainen vuoden pesäpalloilija Tuomas Jussila siirtyi Imatran Pallo-Veikkoihin ja Juha Niemi päätti jatkaa uraansa Go On Superjokerina tamperelaisen Manse PP:n riveissä. JoMa liitää parhaillaan hulppeassa 18 ottelun voittoputkessa.

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne on jättänyt jälkensä kuluvaan superpesiskauteen. Pohjois-Karjalan seurat moderneilla stadioneillaan ovat kuitenkin pystyneet jopa kasvattamaan ottelukohtaista runkosarjan yleisökeskiarvoaan, joka JoMalla on tässä vaiheessa 1688 ja KiPalla 1202.

Erityisen mielenkiinnon kohteeksi ovat nousseet joukkueiden keskinäiset kohtaamiset. Vaikka JoMa voitti kolme neljästä Pohjois-Karjalan hegemoniaottelusta runkosarjassa, kaikissa niistä ratkaisu haettiin vähintään supervuorosta. Yhteensä ottelut keräsivät korona-ajasta huolimatta lehtereille 7118 silmäparia ja suuren määrän lisää Ruudun lähetysten pariin.

– Tämä oli fiilikseltään vuosikausiin parhaita paikallismatseja. Siinähän oli vähän jo meininkiä, Go On Superjokeri Aleksi Rautiainen fiilisteli tiistain ottelun jälkeen.

Pudotuspeleistä kauden lopullinen todistus

Kausi on kuitenkin yhä pahasti kesken. Runkosarjaa on jäljellä jokaisella joukkueella kolmen ottelun verran ennen kuin paras kolmesta -järjestelmällä pelattavat tiiviit ja takuulla kiihkeät pudotuspelit huipentavat miesten superpesiskesän.

Runkosarjan kolme parasta valitsevat puolivälierävastustajansa 5.-8.-sijoittuneista joukkueista. Valintatilaisuus nähdään live-lähetyksenä Ruudussa ja ISTV:ssä ensi viikon keskiviikkona 2.9. kello 16.

Moni onkin hekumoinut ajatuksella, jossa JoMa valitsisi KiPan pudotuspelien avausvastustajakseen. Se on kuitenkin varsin epätodennäköistä, sillä niin tiukkoja vääntöjä ovat Pohjois-Karjalan paikalliskohtaamiset olleet ja paras kolmesta -ottelusarjoissa yksikin tappio asettaa joukkueen selkä seinää vasten.

– Yksi tavoite oli pelata ehjin KiPa-kamppailu, mutta ei sitä millään tavalla kääntämällä saa sellaiseksi, JoMa-pelinjohtaja Mikko Korhonen tuumi eilisestä ottelusta.

– Ei tulla Kiteetä valitsemaan, sen voi sanoa, Korhonen paljasti ainakin tässä vaiheessa.

KiPa on onnistunut ennen kaikkea joukkueena, mutta silloin usein yksilöitäkin nousee esiin. Jesse Eskelinen, Valentin Ikonen, Hannes Pekkinen ja Samu-Kalle Varonen ovat lunastaneet heihin kohdistettuja suuria odotuksia. Kuitenkin myös esimerkiksi Go On Superjokeri Sami Mikkolanaho on noussut lyöjätilastossa kymmenen kärkeen. Joni Lehikoinen ja Tommi Päivinen ovat taasen olleet eritoten räpylässä hyviä.

KiPan leirissä jatketaan maltilla eteenpäin ja paineita sysätään mielellään naapurin leiriin.

– Tuossa on Suomen kovin tasonmittari. Joka kerran se on ollut pomppu sinne tai pomppu tänne. Ei kai tämä vain tuuria ole, hyvä meidän on tästä lähteä eteenpäin. Monta peliä on ollut samanlaisia, kyllä se pyörähtää vielä meillekin, pelinjohtaja Petri Tuuva sanoi.

– Neljä peliä pelattu, kolme hävitty aika samalla tavalla. Pitäisi pikkuhiljaa pystyä voittamaan, ehkä sitten syksymmällä, Hannes Pekkinen suuntasi jo katseita kauden ratkaisuotteluihin.

Sarjataulukossa JoMa on vahvasti matkalla kahden välivuoden jälkeen runkosarjan voittajaksi. KiPa on hyvin varmasti viiden parhaan joukossa, mutta puolivälierien kotietu jäänee haaveeksi. Suuri kysymys kuuluukin, mitkä joukkueet pääsevät todennäköisen JoMan lisäksi valitsemaan vastustajansa. KiPa voitti Sotkamossa ja Kouvolan Pallonlyöjät kotikentällään, Vimpelin Vetoa se ei runkosarjassa kohtaa.

JoMa on kärsinyt kauden aikana toistaiseksi vain kaksi tappiota. Avausottelussa IPV haki pisteet Kerubi Stadionilta ja kolmannessa ottelussa KiPa toisti saman tempun.

Jos JoMa vie runkosarjan ja ennakkosuosikit pitävät puolivälierissä, mutta KiPa yltää jatkoon viidenneltä paikalta, välierissä nähtäisiin kihelmöivää jännitystä Pohjois-Karjalan keskinäisessä välienselvittelyssä. Asioiden edelle ei pidä mennä, mutta näin mielenkiintoisella ajatuksella on jo pakko hieman herkutella.

Miesten Superpesiksen runkosarjan päätösottelut

To 27.8.
Imatra – Kitee 17.00 Ruutu, päälähetys
Kankaanpää – Joensuu 17.00
Seinäjoki – Hyvinkää 17.00
Sotkamo – Siilinjärvi 17.00

Pe 28.8.
Kouvola – Tampere 17.00
Raahe – Kempele 17.00 Ruutu, päälähetys
Vimpeli – Koskenkorva 17.00

Su 30.8.
Joensuu – Imatra 16.00
Sotkamo – Seinäjoki 16.00
Kempele – Vimpeli 17.00
Kitee – Raahe 17.00
Koskenkorva – Siilinjärvi 17.00
Kouvola – Kankaanpää 17.00
Tampere – Hyvinkää 17.00

Ti 1.9.
Hyvinkää – Kankaanpää 17.00
Imatra – Joensuu 17.00
Kitee – Sotkamo 17.00
Raahe – Koskenkorva 17.00
Seinäjoki – Kouvola 17.00
Siilinjärvi – Kempele 17.00
Tampere – Vimpeli 17.00