Valitse sivu

Ennen valintoja jännitetään runkosarjan huipennusta. Ruudun ja VeikkausTV:n päälähetyksessä kohtaavat Manse PP Tampereelta ja Kirittäret Jyväskylästä perjantaina.

– Tosi iso ottelu. Manse haluaa takuulla tasoittaa puntit, kun Kirittäret vei keskinäistä peliä Jyväskylässä. Tappioitta pelannut Kirittäret taas hävisi Lapualla keskiviikkona. Tähän kohtaan ei varmasti haluta toista peräkkäistä tappiota, joka voisi hämmentää henkistä tilaa pudotuspelien alla, Ruudun pesäpalloasiantuntija Risto Ojanperä miettii.

Ottelun lopputuloksella voi jopa olla merkitystä puolivälierien valintoihin. Tappiosta huolimatta Kirittäret säilyttäisi mahdollisuutensa runkosarjan voittoon, sillä joukkue kohtaa vielä sunnuntaina Hyvinkään Tahkon kotonaan.

– Jos toinen peräkkäinen tappio tulisi, ”Nalle” (Jussi Viljanen) voisi ravistella kunnolla omiaan ja asettaa myös psykologisesti taitavana pelinjohtajana joukkueelleen haasteen valitsemalla sarjataulukkoon peilattuna selkeästi kovemman vastustajan. Hyvinkään Tahko, jos jää viidenneksi, voisi olla vaihtoehto. Ei sitä kukaan muu tekisi kuin Nalle. Liian helppo tie loppuotteluun ei välttämättä sekään olisi hyvä asia, Ojanperä täräyttää.

– Siihen en kuitenkaan usko, että Kirittäret valitsisi Virkiän, vaikka mahdollisuus tulisi. Siinä pelattaisiin tunnetasolla niin isoa peliä. Virkiä syttyy jo siitä, että bussin nokka kääntyy Jyväskylään päin, Ojanperä huomauttaa.

Virkiä ja Tahko ovat tasapisteissä ennen runkosarjan kahta viimeistä ottelukierrosta. Virkiällä on etukäteen ajatellen helpompi loppuohjelma, kun Tahko saa tehdä töitä päästäkseen pois Kirittärien mankelista Hippoksella.

– Virkiä matkustaa Siilinjärvelle ja Joensuuhun. Joukkue pääsee hiomaan perussapluunaansa Kirittäret-voiton jälkeen. Silti luulen, että Tomppa (pelinjohtaja Tomi Niskanen) olisi mieluummin ottanut tähän loppuun kovan peliin, jossa olisi päässyt luomaan pudotuspelien henkeä jo ennakkoon, Ojanperä arvioi.

Omat riskinsä piilevät Tahkossakin vastustajana. Vuosi vuodelta parantanut joukkue on ottanut vahvan askeleen kohti neljän kärkeä ja haastaa takuulla tosissaan. Ojanperä muistuttaa, miten tiukilla Kirittäret oli taannoin Hyvinkäällä.

– Tahkolla olisi yllätysmomentti. Tahkon kohdalla vastustajalla on suurimmat mahdollisuudet hävitä ensimmäinen ottelu ja ajautua paras kolmesta -sarjassa todella hankalaan tilanteeseen. Sekin toki palvelisi pelin kehittämistä ja paineen alla pelaamista, mihin väistämättä joutuu jatkossa.

– Feran, Maila-Jussien tai Kempeleen Kirin yllätyksiin en usko. Tasoero on kuitenkin sellainen, että ennakkosuosikin pudottaminen olisi jättiyllätys.

Runkosarjan voittajan takana kakkos- ja kolmospaikalla on todella iso merkitys. Jos esimerkiksi Fera ja Maila-Jussit on jo valittu, valinta kohdistuu vaikeaan vieraspelimatkaan Kempeleeseen tai ennakkoon kovimpaan vastukseen Tahko-Virkiä-akselilta. Ojanperä uskoo, että Manse PP:n lailla Pesäkarhut tavoittelee runkosarjan kakkossijaa.

– Manselle sopiva vastustaja voisi olla Seinäjoen Maila-Jussit, jonka joukkue pudotti myös vuosi sitten jatkosta. Pesäkarhuilla ei ole ollut helppoa viime kierroksilla. He tuskin hakevat ehdoin tahdoin kovaa vastustajaa, vaan ehjää peliä, lepoa avainpelaajille ja mahdollisimman helppoa tietä jatkoon. Kempele, eivät he sinne halua halua mennä. Toisaalta hoitaisivat varmasti kotiottelunsa ja (pelinjohtaja) Sami Österlund pitäisi huolen siitä, ettei Kempeleeseen ainakaan luokkaretkelle lähdettäisi, Ojanperä heittää.

– Fera olisi varmasti Pesäkarhuille ihanteellinen vastustaja, joka sytyttäisi myös satakuntalaisyleisön. Jatkopaikka pitää joka tapauksessa ansaita ja sen jälkeen Österlundin valmistettava joukkue kahteen kivenkovaan ottelusarjaan. Feralla taas olisi vain voitettavaa. Heidän asemassaan korostaisin pelirohkeutta, hulluttelisin ja rikkoisin Pesäkarhujen peliä kaikin tavoin ennakkoluulottomasti, Ojanperä sanoo.

Pelillisen puolen lisäksi vastustajaa voi ajatella yleisön kiinnostuksen kannalta. Toisaalta poikkeusaika saattaa asettaa rajoituksia katsojamääriin joka tapauksessa. Spekulointien käydessä kuumana Ojanperä muistuttaa kuitenkin vanhoista viisauksista, jotka ovat yhä voimassa.

– Mitä enemmän pudotuspeleissä kikkailee, sitä huonompaan suuntaan oma peli menee. Läsnä ovat suorituspuoli ja mentaalipuoli – viimeistään välierissä niiden pitää yhdistyä. Loukkaantumiset voivat tietysti sotkea kuvioita ja niihinkin pitää varautua. Tarkoituksenmukaiseen kierrättämiseen en silti usko tai sitten pitää olla todella kova kaveri, joka edes puolivälierissä siihen lähtee.

Puolivälierien valintoja jännitetään Ruudun ja ISTV:n live-lähetyksissä. Naisten Superpesiksen osalta lähetys nähdään tulevana maanantaina 24.8. kello 16.

PS. Ketkä korjaavat tilastovoitot?

Vaikka suurin jännitys kohdistuu joukkueiden voimasuhteisiin, tilastovoittojen osalta tilanne on kutkuttava. Naisten Superpesiksen historiankirjoihin ollaan kirjoittamassa uusi nimi lyöjäkuningattarien arvokkaaseen listaan.

Tilastojen TOP3 naisten Superpesiksessä (20.8.2020)

Etenijätilasto
1. Virpi Hukka, Tampere 55
2. Ella Korpela, Jyväskylä 48
3. Emilia Itävalo, Pori 42

Lyöjätilasto
1. Pauliina Harinen, Hyvinkää 1+63=64
2. Susanna Puisto, Pori 1+62=63
3. Emma Körkkö, Jyväskylä 6+51=57

Kärkilyöntitilasto
1. Virpi Hukka, Tampere 146
2. Emma Körkkö, Jyväskylä 132
3. Eeva Mäki-Maukola, Jyväskylä 113

Tehotilasto
1. Emma Körkkö, Jyväskylä 6+51+41=98
2. Virpi Hukka, Tampere 7+17+55=79
3. Pauliina Harinen, Hyvinkää 1+63+11=75

Naisten Superpesiksen runkosarjan loppuhuipennus

Pe 21.8.
Hyvinkää – Lappeenranta 17.30
Pori – Rauma 17.30
Seinäjoki – Mynämäki 17.30
Tampere – Jyväskylä 17.30 Ruutu, päälähetys

La 22.8.
Kempele – Rauma 16.00
Siilinjärvi – Lapua 16.00

Su 23.08.
Joensuu – Lapua 17.00
Jyväskylä – Hyvinkää 17.00
Mynämäki – Seinäjoki 17.00