Turnauksen yhdeksän joukkuetta on jaettu kolmeen alkulohkoon, joiden voittajat ja paras lohkokakkonen jatkavat välieriin. Lauantain alkulohko-otteluiden näyttämöinä ovat Puijon pesäpallostadion ja uusi Neulamäen hiekkatekonurmikenttä Kuopiossa. Järjestelyistä kantaa päävastuun Nerkoon Nuorisoseuran Pesis yhteistyökumppaneinaan Puijon Pesis Kuopiosta ja Siilinjärven Pesis.

Tutustu kattavaan turnausennakkoon Puijon Pesiksen nettisivuilla!

Sunnuntain sijoitusottelut pelataan Siilinjärven Mantulla (POP-Areena), välierät ja mitaliottelut Puijon pesäpallostadionilla. Otteluohjelma löytyy Pesistulospalvelusta, jonne päivitetään ottelutulokset ja pöytäkirjat heti otteluiden päätyttyä.

Otteluihin on vapaa pääsy ja kioskit palvelevat niin joukkueita kuin yleisöä.

Muutama poiminta turnauksesta

– Jo kolmatta peräkkäistä mestaruutta tavoittelee Evijärven Urheilijat, joka lähtee matkaan liki samalla kokoonpanolla kuin vuosi sitten. Janne Rauhala on pelannut kaikki sarjavaiheet huomioiden yli 450 superpesisottelua ja Riku Tainio voitti miesten Suomen mestaruuden Hyvinkään Tahkossa 2007.

– Helsinkiläinen Puna-Mustat on jatkanut mitaliputkeaan Kontioiden SM-sarjassa mestaruuden 2016 jälkeen. Mukana joukkueessa ovat PuMu-ikonit Henri Häkkilä, Tuomas Kaukonen ja Matti Nylander sekä kovana vahvistuksena mm. ulvilalaislähtöinen Jyri Tarmo. Siilinjärven Pesiksen kasvatti Tuomo Allinen tekee paluun kotimaisemiinsa.

– Kuuden vuoden mitaliputkessa liitävä Sotkamon Urheiluseura KMV menetti Jimi Heikkisen Ykköspesiksen Oulun Lippoon (Oulun Lippo Juniorit). Millaisia nimimiehiä joukkue saa tällä kertaa mukaansa?

– Kempeleen Kirin kontiojoukkueessa ovat mukana pesäpallon maailmanmestarit Martti Holma, Vesa Jaakonaho, Teemu Kangasvieri, Jari Leinonen ja Veli-Pekka Still.

– Summan Ponnistus osallistuu seurahistoriansa ensimmäisen kerran 35-45-vuotiaiden SM-turnaukseen. Joukkueen pelaajista ainoastaan Riku Kauppinen ei ole aiemmin edustanut SuPo:a. Pesäpallon moniosaaja Juha ”Upi” Antikainen vahvistaa joukkuetta, samoin kovalyöntinen Tommi Sakki.

– Vimpelin Vedon kokoonpanossa on turnauksen ikänestori Kari Lehto, joka täyttää syyskuussa 58 vuotta. Pieneenkään aliarviointiin ei silti ole varaa, kun Vedon oman kasvatin etenemistä seuraa. Lehto edusti aktiiviurallaan myös Puijon Pesistä Ykköspesiksessä.

– Järjestävällä seuralla NeNu-Pesiksellä on joukkueessaan vahvaa tuomaripuolen osaamista. Juha Asunmaa on vuoden tuomari 2009.

– Kiiverit ja Linnat ovat taas mukana, kun Laukaan Urheilijat lähtee kontioturnaukseen.

– Joensuun Maila on ollut viime vuosina Kontioiden SM-turnauksen vakiokävijä. Menestys on tähän asti jäänyt laihaksi, mutta nyt jatkopaikkaa alkulohkosta haetaan Kempeleen Kirin ja Sotkamon Urheiluseura KMV:n kustannuksella.

Näin pelataan

Yhdeksän joukkuetta on jaettu kolmeen alkulohkoon, joiden voittajat ja paras lohkokakkonen etenevät välieriin. Voitosta lasketaan kaksi (2), tasapelistä yksi (1) ja häviöstä nolla (0) pistettä.

Välierissä paras lohkovoittaja kohtaa parhaan lohkokakkosen, mutta saman lohkon joukkueet eivät kuitenkaan kohtaa välieräparina. Tällöin paras lohkokakkonen ja heikoin lohkovoittaja vaihtavat paikkoja välieräpareissa.

Otteluaika on alkulohkoissa sekä sijoista 5-9 pelattaessa 60 minuuttia. Aloitettu vuoropari pelataan kuitenkin loppuun saakka.

Otteluaika välierissä ja mitaliotteluissa on neljä vuoroparia. Tasoittava vuoro päättyy välittömästi, kun ottelu on ratkennut. Samalla peliteolla syntyneet juoksut hyväksytään.

Sijoituksien määräytyminen omassa lohkossa

1) Pisteet
2) Voitetut ottelut
3) Keskinäisten otteluiden pisteet
4) Kaikkien otteluiden juoksuero
5) Kaikissa otteluissa tehdyt juoksut
6) Arpa

Sijoitusten määräytyminen lohkojen jälkeisiin jatko-otteluihin

1) Pisteitä ottelua kohden omassa lohkossa
2) Kaikkien otteluiden juoksuero
3) Kaikissa otteluissa tehdyt juoksut ottelua kohden
4) Arpa