Valitse sivu

Aloitetaan kuitenkin ruohonjuuritasolta. Saarman aloitti Pesäpalloliitossa baseball-softball-lajivastaavana vuoden alusta ja upotti kätensä heti saveen käytännön tekemisen kautta. Helsingissä kesäkuussa järjestetty päiväleiri keräsi mukaan 19 innokasta osallistujaa.

– Järjestelyt sujuivat superhienosti ja lapset olivat tyytyväisiä. Potentiaalia onkin mahdollistaa harrastus vähävaraisempien perheiden ja tiettyjen asuinalueiden lapsille, maahanmuuttajille sekä tietysti kaikille kiinnostuneille, Saarman sanoo.

– Erittäin hieno kokemus. Ikäero ei näkynyt, vaikka lapset olivat 6-12-vuotiaita. Baseball ja softball sopivatkin kaikenikäisille ja kaikenlaisille liikkujille. Pelaaminen on lapsille tärkeää ja innostavaa, Saarman jatkaa.

Saarman kääntää katseita eteenpäin, vaikka monet suunnitelmat jäivät poikkeusoloissa toteuttamatta.

– Konsepti toimii ja ensi vuonna pääsemme aloittamaan valmistelut hyvissä ajoin. Tuomme välineet ja osaavat ohjaajat kentälle, lasten ei tarvitse muuta kuin saapua paikalle. Matalan kynnyksen toimintaa tämä on, eivätkä kustannukset muodostu esteeksi – pesispassi on hyvin edullinen.

– Työ on vasta alussa, kovaa työtä ja sitoutumista tässä vaaditaan. Motivaatio on korkealla, sillä potentiaalia on hurjasti. Lajilla on kaikki mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä.

Baseballin päiväleirillä päästiin tositoimiin.

Myllypuron kenttä vei olosuhteet uudelle tasolle

Vimpeliläislähtöisellä Saarmanilla on pesäpallotausta. Baseball ja softball tuovatkin hänen mukaansa lisäarvoa sekä uuden ulottuvuuden Pesäpalloliiton toimintaan. Eri pallonlyöntipelit eivät kilpaile keskenään, vaan tukevat toinen toisiaan.

– Baseball ja softball tarjoavat aivan uudenlaisia kansainvälisiä näköaloja pesikselle ja tuovat isot kaupunkikeskukset vahvemmin toiminnan piiriin. Samojen asioiden äärellä ollaan ja samalla tavalla työskentelemme tulevaisuudenkuvan tavoitteiden eteen pyrkien kasvattamaan harrastajamääriä. Lajit kulkevat rinta rinnan ja hyötyvät toinen toisistaan. Yhdessä tehdään töitä, jotta upeiden pallonlyöntipelien tuoma ilo varmistetaan tulevillekin sukupolville. Potentiaali on vielä mittaamaton, Saarman alleviivaa.

Olosuhteet parantuivat viime vuonna kertaheitolla, kun Helsingin Myllypuroon valmistui uusi upea baseball-kenttä. Saarman erittelikin kolme lajin eteenpäinmenoon Suomessa merkittävästi vaikuttanutta etappia: Lajin organisoituminen, yhdistyminen osaksi Pesäpalloliittoa ja kansainväliset mitat täyttävä stadion.

– Myllypuron kenttä on eurooppalaisessa vertailussa hyvää tasoa ja se mahdollistaa tapahtumien hakemisen. Lyöntitunneli tarjoaa lajille ominaiset puitteet harjoittelulle ja parantaa pelaamisen tasoa. Samoin Lahdessa on baseball-stadion ja Turussa pelataan. Tampereella on baseballilla pieni, mutta vahva jalansija ja sen kasvulle hyvät edellytykset. Nykyisin lajia pelataan Messu- ja urheilukeskuksen parkkipaikalla.

Saarmanin mukaan tilanteeseen onkin lähdetty hakemaan muutosta yhdessä Tampereen kaupungin kanssa ja esitetty ratkaisuksi yhteistoimintakenttää.

– Sopiva paikka on jo löytynyt ja se on tarkoitus käydä katsastamassa yhdessä liikuntapalveluiden kanssa. Tarkoitus on esitellä valmis ja hyvin perusteltu paketti kaupungin liikuntapuolen päättäjille.

”Itä-Länsi-tason pelaajia ei baseballista montaa löydy”

Julkisuudessa on usein spekuloitu suomalaisten huippupesäpalloilijoiden mahdollisuuksilla pärjätä baseballin tai softballin ammattilaisina. Mediahuomio kasvoi entisestään, kun New York Yankeesin kykyjenetsijä Troy Williams hehkutti pesäpalloa ja pelaajien heittotaitoa Hyvinkään Itä-Lännessä 2015. Viimeksi yhdysvaltalainen mediajätti CNN ihastui pesäpalloon vuosi sitten.

Saarman ei pidä huippupesäpalloilijoiden saamaa ylistystä pelkkänä kohteliaisuutena, vaan näkee superpesispelaajien mahdollisuudet realistisina.

– Kaikki kulut kattavan stipendin saaminen yliopisto-opintoihin ja urheilemaan Yhdysvaltoihin on täyttä realismia kovakätiselle huippupesäpalloilijalle. Lajit ovat erilaisia, mutta erityisesti syöttäjän roolin pystyy omaksumaan harjoittelemalla varsin lyhyessäkin ajassa.

– Itä-Länsi-tason pelaajia ei baseballin parista montaa löydy. Pesis ja pesiksen urheilullisuus kiinnostavat, samoin pelaajien fyysisyys ja pelin nopeatempoisuus. Skoutit (kykyjenetsijät) ovat innoissaan.

Uusia avauksia onkin luvassa. Euroopan suurin baseball-akatemia toimii Saksan Regensburgissa ja MLB:n (Pohjois-Amerikan ammattilaissarja Major League Baseball) Euroopan kehitysjohtajan Martin Brunnerin kanssa on aloitettu yhteistyön rakentaminen. Saarmanin mukaan molempia lajeja hyödyttävää synergiaa on löydetty.

– Moni haluaa varmasti nousta pesäpallossa mahdollisimman korkealle, mutta baseball miehille ja softball naisille tarjoavat vaihtoehdon, jos pesäpalloilijan ura jää polkemaan paikoilleen.

– Väyliä on monenlaisia. Jos heittokäsi on kova, mahdollisuuksia löytyy. Tietysti kunnianhimoa pitää olla ja intoa harjoitella.

’Million dollar arm’ -elokuvassa haravoitiin yli miljardin asukkaan Intiaa pitkään ennen kuin kovia heittäjiä löytyi. Suomalaisten heittotaito on jopa maailmallakin tunnettua.

– Syöttötekniikka, nopeus ja kovat heitot tulevat pitkälti äidinmaidosta, Saarman sanoo.

Kotimainen kausi käynnissä

Kotimainen baseballin ja softballin sarjakausi on päässyt hyvään vauhtiin poikkeuksellisen kevään jälkeen.

– Samoihin aikoihin aloitimme kuin pesäpallo. Harjoittelun kannalta kevät oli tietysti vaikea, mutta nyt pelit rullaavat hienosti, Saarman kertoo.

– Maajoukkueen piti lähteä Bulgariaan pelaamaan C-poolin turnaukseen ja sitä odotettiin kovasti, mutta järjestäjät joutuivat perumaan tapahtuman tältä vuodelta. Toisaalta se voi avata meille mahdollisuuden hakea turnauksen järjestelyoikeuksia Myllypuroon ensi vuodelle, Saarman innostuu.

Uusi stadion on saanut huomiota, kun satunnaiset ohikulkijatkin ovat pysähtyneet ihmettelemään maailmalla hyvin suosittua pallonlyöntipeliä.

– Sunnuntaille 23.8. on suunniteltu Myllypuroon isompi tapahtumapäivä, kun Fat Lizard Leaguen (baseballin Suomi-sarja, toiseksi korkein sarjataso) All Stars -joukkue kohtaa SM-sarjan legendat. Myyntiin tulee hotdogeja ja ilmapiiri viritetään muutenkin suuren maailman henkeen sopivaksi. Tapahtuma sopii mainiosti koko perheelle yhteisen sunnuntai-iltapäivän viettoon, Saarman päättää.

Lisätietoa baseballista ja softballista

www.baseball.fi

Ville-Herman Saarman | ville.saarman(ät)pesis.fi | 044 563 8604