Koronakevät toi muutoksia sarjakauden läpivientiin. Miesten Ykköspesiksen runkosarjan neljä parasta jatkavat sarjan sisäisiin pudotuspeleihin, joiden voittaja nousee Superpesikseen kaudelle 2021.

– Sarjajärjestelmän muututtua se on ihan sama tässä runkosarjassa, kunhan pääsee neljän joukkoon. Meidän tavoite on saada pudotuspeleihin ehyt porukka, joka on ihan pirun hyvässä kunnossa. Matka on pahasti kesken, mutta paljon pystymme parantamaan ja hyvään suuntaan olemme menossa, Haipus sanoo.

Runkosarjassa pitää katsoa tuloksen taakse

Lippo aloitti kautensa neljällä puhtaalla voitolla, kunnes pudotus tuli Alavuden Monttuun vaikeaksi tiedetyllä vieraskentällä. Sekin antoi paljon oppia tulevaan. Peli ei lähtenyt käyntiin odotetulla tavalla, kun henkinen ja fyysinen väsymys painoivat päälle.

– Pisteistä tässä tietysti pelataan, mutta toisaalta pitää oppia katsomaan tuloksen taakse. Olemme ajatelleet koko ajan niin, että meillä on tiettyjä juttuja, joita pelistä haetaan, Haipus kertoo.

– Se ei auta meitä yhtään, vaikka voittaisimme kaikki pelit 2-0, mutta emme saisi matkan varrelta otettua oppia ja testattua tiettyjä juttuja. Koko ajan saamme ”feedbackia”, mitä me teemme oikein ja mitä me teemme väärin, Haipus huomauttaa.

Lauantain kärkiottelussa Lippo ei antanut mitään mahdollisuuksia viime kaudella Superpesistä pelanneelle Alajärven Ankkureille ja hiljensi Kitron stadionin. Silti Haipus piiskasi omiaan, kun päivän teeman mukaiset asiat eivät sujuneet nuottien mukaan.

– En ollut päivän sisäpeliin tyytyväinen. Epäonnistuimme niissä jutuissa, joita lähdimme hakemaan. Toki laajalla rintamalla saimme onnistumisia ja hyviä lyöntejä. Sisäpelissä riittää laajuus, vaikka 1-2 pääjätkää pelaisivatkin huonoilla prosenteilla ja heillä olisi huono päivä.

– Muutama hyvä lyönti, mutta paljon oli sellaisia huonojakin lyöntejä huonoihin paikkoihin. Nekin oli kyllä käyty läpi, mihin niitä lyötäisiin. Ihan ei vielä yläpää toimi eikä pelisysteemi ole niin hyvä kuin se voisi olla, mutta sitäkin kehitetään.

Matkalla kohti unelmaa!

Lipon kulku runkosarjassa ja paikka neljän joukossa vaikuttavat turvatuilta, kunhan joukkue ei sorru pidempiin tappioputkiin. Lisäksi Sotkamon Jymyllä ei ole superpesisseuran kakkosjoukkueena osallistumisoikeutta jatko-otteluihin. Yksittäiset tappiot eivät joukkuetta tässä vaiheessa sarjaa hetkauta, vaan tärkeämpää on Haipuksen mukaan onnistuminen pelillisissä asioissa ja oman pelin terävöittäminen.

– Pitkäjänteisesti menemme, syksyssä meillä on tähtäin. Matkan varrella voi tulla pistemenetyksiä tai tappioita, mutta ne eivät loppuviimein ole se juttu meille. Mennään eteenpäin, otetaan oppi matkaan ja kehitytään. Toki, onhan se tietenkin mukavaa voittaakin pelejä.

– Me treenaamme esimerkiksi fysiikkaa ihan pirun kovaa vielä. Meitä ei haittaa, vaikka olisi tukkoisuutta kaudenkin aikana. Pyöritämme miehiä aina, kun vähänkin tuntuu siltä, että pikkuisenkaan ”kirraa”. Nytkin meillä on kaksi avauskokoonpanon jätkää sivussa, vaikka pystyisivät molemmat pelaamaan. Annetaan muillekin mahdollisuuksia, kun on laaja rinki.

Pistepussi täyttyy ja Lipon pelissä on erinomaisia voittavia elementtejä. Silti Haipus odottaa enemmän erityisesti joukkueen yhteiseltä tekemiseltä.

– Räpylävirheitä tulee aina, mutta tiettyjä juttuja siellä vielä on. Merkataan vääriä lyöntejä, eikä yhteispeli toimi vielä niin hyvin kuin se voisi toimia. Sisällä pystymme pelaamaan monipuolisesti, mutta laatu pitäisi pystyä pitämään niissä kovissakin ratkaisuissa.

Lipon materiaali antaa mahdollisuuden toteuttaa unelma ja pelata voitosta joka ilta, myös kauden viimeisessä ottelussa. Haipus tietää, että tavoite noususta Superpesikseen on täysin realistinen, kun palaset loksahtavat kohdilleen.

– Tiedämme, että osaamme pelata pesäpalloa. Meillä on nopeita jätkiä, hyviä lyöjiä ja pitävä ulkopeli, joka nojaa aika pitkälti (lukkari Miika) Keski-Petäjään.


Jimi Heikkinen on tehnyt paluun huippupesäpalloilijaksi Oulun Lipon paidassa Tuli ja Liike -projektinsa myötä.

Lipon kausi jatkuu tänään keskiviikkona värikkäällä vierasottelulla Sotkamossa, kun Jimi Heikkinen tuo tulta ja liikettä entiselle kotikentälleen. Lauantain kärkiotteluun saapuu Raksilaan vieraaksi Haminan Palloilijat. Ennakkoliput ovat myynnissä Lipon Unique Branding -verkkokaupassa ja lisätietoa löytyy Oulun Lipon nettisivuilta www.oulunlippo.fi.

Oppimisprosessi jatkuu ja sen ensimmäinen päätepiste on elokuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna, kun runkosarja huipentuu. Siitä eteenpäin vain voitot merkitsevät. Välieristä etenee kolmella voitolla loppuotteluun, josta taas kolmella voitolla matka jatkuu ylöspäin Superpesikseen kaudelle 2021. Sille matkalle Lippo haluaa huipentaa poikkeuksellisen pesäpallovuoden.