Valitse sivu

Kommentti kertoo vuoden tuomarina ja pelaajien äänestämänä kultaisella pillillä palkitun Muuraisen olemuksesta. Rennonletkeällä oikeudenjakajalla riittää huumorintajua, mutta yhtä lailla tosipaikoissa tarvittavaa jämäkkyyttä, johtajuutta ja suoraselkäisyyttä. Kun ominaisuuksiin lisää ensiluokkaiset pesäpallotuomarina toimimisen tiedot ja taidot, pelaajilta ansaittua luottamusta ei tarvitse ihmetellä.

Alusta pitäen syöttötuomariksi

Tuomaripari Tommi Nupponen ja Ossi Muurainen tunnetaan hyvin pesäpalloa aktiivisesti seuraavan kansanosan keskuudessa. Siihen on syynsä, sillä kokeneet oikeudenjakajat ovat viheltäneet yhdessä häkellyttävät 437 miesten Superpesiksen ottelua ja yltäneet loppuotteluun 19 kertaa yhtäjaksoisesti kaudesta 2001 alkaen.

Mm. Hongikon Nuorisoseuran Urheilijoissa Jyväskylässä juniorina pelanneet kaverukset löysivät yhteisen harrastuksen, kun valmentaja Mikko Mäkinen patisti tuomaritoiminnan pariin. Loppu on historiaa.

– Tommin kanssa on pienestä pitäen tunnettu. Valinta asettua syöttötuomariksi oli hyvin selkeä ja muotoutui jo C-tasolla, montaa peliä en ole pelituomarina viheltänyt. Jyväskylästä löytyi esikuviakin syöttötuomarille, kuten Paavo Pitkänen ja Pekka Mäenpää. Heiltä sai oppia nuorempana ja pääsi hommaan kiinni, Muurainen kertoo.

– Reilu parikymppisinä aloiteltiin miesten Superpesiksessä, opettavaista aikaa se oli. Pelaajat olivat silloin itseäni vanhempia, jossain vaiheessa se alkoi kääntyä toisinpäin. Nuorempana itseäni haastettiin ja kokeiltiin enemmän – kai vähän vielä nykyäänkin, vaikka olenkin jo rutinoituneempi, Muurainen jatkaa.

Tuomaritoiminta on parhaimmillaan koko nelikon yhteistyötä, jossa jokainen antaa panoksensa onnistuneen kokonaisuuden luomiseksi ja tukee toisiaan. Muurainen jakaa mielellään kiitosta vuosien varrella menestyksen mahdollistaneille kollegoille.

– Hyvä tuomaripari ja -nelikko, sitä kautta on tehty tulosta. Tommin kanssa on ollut aina helppoa viheltää ja yhteistoiminta on sujunut. Pitkiä kilometrejä on taivallettu. Ei tällaista määrää muuten matkustaisi, ellei tätä tykkäisi tehdä.

– Toinen toistaan tukemalla tuomarinelikolla on mahdollisuudet onnistua. Samalla systeemillä olemme menneet ja asettaneet joka kausi tavoitteen viheltää syksyllä mahdollisimman pitkään. Oman tekemisen kehittämiseen pyritään kaiken aikaa koko nelikkona. Jos pesätuomareilla on homma hanskassa, mekin pääsemme Tommin kanssa helpommalla. Monta pesätuomaria meillä on vuosien varrella ollutkin, ja kaikkien kanssa homma on pääosin toiminut.

Kommunikointi tärkeää tuomareiden ja joukkueiden välillä

Syöttötuomarin paikka on kotipesässä, jossa sekuntien murto-osissa tekemiään tuomioita saa ajoittain perustella 12 sisäpelaajan ja kahden pelinjohtajan ympäröimänä. Tehtävä onkin monien mielestä yksi haastavimmista pesäpallo-otteluissa. Erimielisyys kuuluu silloin tällöin asiaan, mutta ennen kaikkea Muurainen korostaa tuomariston ja joukkueiden välisen vuorovaikutuksen merkitystä.

– Hyviä keskusteluja peleissä myös kaipaa – joskus niitä käydään vakavammin, mutta useimmin hyvällä huumorilla ja pilke silmäkulmassa. Pelaajakohtaista reagointi tilanteisiin monesti on.

– Eri tyylejä löytyy, millä keskusteluja käydään. On siinä vissi ero, lähestytäänkö asiaa räyhäämällä vai keskustellen hyvällä tyylillä. Joskus tilanne saattaa kärjistyä, mutta yleensä tullaan asiallisesti kysymään tilanteista. Sitä pitäisi enemmän ollakin, kommunikointia tuomareiden ja joukkueiden välillä sekä samalla kunnioitusta puolin ja toisin.

Tuomaritkin ovat omia persooniaan. Siihen Muurainen myös kannustaa, sillä kaikkia ei voi laittaa samaan muottiin.

– Pitää olla omanlainen tyyli, eikä lähteä matkimaan muita. Syötöt pitää tuomita oikein, nähdä lyönnit, osata säännöt sekä auttaa pelituomaria ja tarpeen mukaan muita tuomareita. Pelin hahmotuskyky on aina hyödyksi.

– Niin kauan kuin ihmissilmät tätä työtä tekevät jotkut asiat ovat tuomarista riippuen hieman erilaisia. Toinen vaatii pidemmän, toinen lyhyemmän alkuasennon. Toiselle riittää metri, toiselle se voi olla lähempänä 1,20:tä. Kun on ottanut tietyn linjan, sen täytyisi pitää pelistä toiseen ja ennen kaikkea pelin sisällä.

Jatkoon kausi kerrallaan

Takana on poikkeuksellisen pitkä kevät pesäpalloilijan ja pesäpallotuomarin näkökulmasta. Muuraisen juhlaottelun pelipaikka vaihtui Espanjan Fuengirolasta Joensuun Kerubi Stadionille, mutta tärkeintä on päästä tositoimiin.

Miesten Superpesiksessä kirjoitetaan pesäpallon huipputuomaritoiminnan historiaa alkavalla kaudella. Kaikkien aikojen kokenein peli- ja syöttötuomareista on loimaalainen Matti Lähteenmäki 507 ottelullaan, vielä toistaiseksi. Torstaina Muurainen saavuttaa jo maagisen 500 ottelun rajan.

– Ensimmäinen ottelu oli Kiteellä (18.5.1999) ja matkan varrella niitä on tullut lisää. Kaikkia ei edes muista, joistain muistaa enemmänkin. Peli kerrallaan on menty ja lähdetty kehittymään.

455 ottelun Nupponen on matkalla kaikkien aikojen kokeneimmaksi pelituomariksi miesten Superpesiksessä. Edellä on enää Jouni Ojala, jonka ura huipentui 464. otteluun Tallinnassa viime vuonna.

Tulevaisuutta kokenut ja menestynyt tuomaripari ei suunnittele liian pitkälle. Muurainen muistuttaa, että arvostus on vuosien jälkeenkin ansaittava jokaisessa ottelussa.

– Kausi kerrallaan mennään eteenpäin ja katsotaan jatkoa. Pitää ainakin Tommille saada myös 500 miesten superpesisottelua täyteen ensimmäisenä pelituomarina. Joka vuodelle asetetaan uudet tavoitteet, joille yhteistä on tähtäin seuraavan syksyn ratkaisuotteluissa. Tuomarin on kuitenkin aina huomioitava, ettei edellisen pelin onnistumisia muisteta enää seuraavassa ottelussa, Muurainen tietää.

Joensuun Maila ja Imatran Pallo-Veikot ovat vastakkain Kerubi Stadionilla tänään torstaina 2.7. kello 18 alkaen. Ottelu nähdään Ruudun päälähetyksenä. Pelituomarina toimii Tommi Nupponen ja syöttötuomarina 500. miesten superpesisottelunsa viheltävä Ossi Muurainen Jyväskylästä.

Ossi Muurainen

  • Ensimmäinen ottelu miesten Superpesiksessä Kitee-Kouvola (ti 18.5.1999), pelituomarina Paavo Pitkänen
  • Ensimmäinen ottelu miesten Superpesiksessä Tommi Nupposen tuomariparina Kouvola-Imatra (su 22.8.1999)
  • Vuoden tuomari 2007
  • Kultainen pilli (pelaajien äänestämä paras tuomari) 2010
  • Syöttötuomari miesten loppuotteluissa kausina 2001-2019, yhteensä 23 ottelua, tuomariparina Tommi Nupponen (tilastokärki Matti Lähteenmäki 27 loppuottelua)
  • Miesten Itä-Länsi-ottelun syöttötuomari 2003 ja 2017, tuomariparina Tommi Nupponen
  • 500. ottelu syöttötuomarina miesten Superpesiksessä Joensuu-Imatra (to 2.7.2020), tuomariparina Tommi Nupponen

Miesten Superpesiksen kokeneimmat tuomariparit (ottelua) 1.7.2020

1. Tommi Nupponen – Ossi Muurainen 437
2. Antti Aine – Matti Lähteenmäki 326
3. Jyrki Rajaniemi – Jussi-Pekka Anttila 195
4. Tero Hallila – Veli-Matti Kallionpää 194
5. Peter Laitio – Ari Kiviniemi 171

Miesten Superpesiksen kokeneimmat peli-/syöttötuomarit (ottelua) 1.7.2020

1. Matti Lähteenmäki 507 (syöttötuomari)
2. Ossi Muurainen 499 (syöttötuomari)
3. Jouni Ojala 464 (pelituomari)
4. Tommi Nupponen 455 (pelituomari)
5. Antti Aine 409 (pelituomari)
6. Ari Kiviniemi 375 (syöttötuomari)
7. Veli-Matti Kallionpää 339 (pääosin syöttötuomari)
8. Tero Hallila 335 (pelituomari)
9. Jussi Nieminen 303 (pelituomari)
10. Peter Laitio 302 (pääosin pelituomari)