Valitse sivu

Kauden ennakkoasetelmista kerrottiin ensimmäisenä Naisten Superpesiksen kausiennakko 2020 -ohjelmassa, joka on katsottavissa Ruudussa.

Rankingin kärkipaikan otti kahden edellisen kauden Suomen mestari Kirittäret, jonka kannassa seuraa pienimmällä mahdollisella erolla Pesäkarhut. Viime syksynä neljänneksi jääneen Manse PP:n odotetaan nousevan takaisin terävimpään kärkeen syksyn kohusiirron myötä. Vuoden 2018 naispesäpalloilija Virpi Hukka ja pudotuspelien arvokkain pelaaja Emma Sallinen matkasivat Jyväskylästä Tampereelle. Lisäksi joukkuetta vahvistaa Kempeleen Kirin kasvatti Sara-Ella Kemppainen.

– Laaja ja vahva materiaali antaa mahdollisuuden kuorman tasaamiseen runkosarjan aikana, Superpesiksessä debytoiva pelinjohtaja Markus Wirzenius huomauttaa.

– Sisäpelissä tavoitteenamme on olla entistä monipuolisempi ja vaarallisempi vaihtotilanteissa. Vastuunkantajia tulee olla myös ykköskärjen takana. Ulkopelissä haluamme olla sarjan paras. Tilanteen tekeminen on tehtävä vaikeaksi aktiivisella pelitavalla, Wirzenius sanoo.

Manse PP voitti seurahistoriansa toistaiseksi ainoan Suomen mestaruuden 2017 ja toi pesishuuman Keskustorille. Tuosta joukkueesta jatkavat yhä seuran väreissä Kirsi Ala-Lipasti, Ida Lähde, Henna Peltokangas ja Senni Sallinen.

– Tavoitteena on voittaa mestaruus, joka vaatii pelin jatkuvaa kehittämistä läpi kesän. Halu kehittyä ja parantaa pelaamista tulee näkyä arjessa sekä pelikentällä jokaisessa pelissä, Wirzenius painottaa.

– Kovan tavoitteen lisäksi pitää kuitenkin muistaa, että pari kuukautta sitten pelaamisesta ei ollut varmuutta. Muistetaan siis kaikissa tilanteissa nauttia mahdollisuudesta pelata hienoa kansallispeliämme, Wirzenius päättää.

Seinäjoen Maila-Jusseilla ja Kempeleen Kirillä nuoria huippupelaajia

Haastajaryhmässä Lapuan Virkiä, Hyvinkään Tahko ja Seinäjoen Maila-Jussit on asetettu vahvoiksi pudotuspelijoukkueiksi. Maila-Jussit ylsi viime kaudella runkosarjan neljänneksi, mutta välieriin asti eväät eivät riittäneet. Nyt kasassa on jälleen vahva nuori ryhmä, jossa on mukana viisi B-tyttöjen Itä-Länsi-pelaajaa edelliskesältä.

– Hyvähenkinen ja sitkeä joukkue meillä on. Sisäpelissä vahvuuksiamme ovat nopeus ja monipuolisuus, ulkopelissä yhteistyö ja yllätyksellisyys. Tiivistä ulkopeliä lähdetään pelaamaan, pelinjohtaja Antti Kuusisto sanoo.

Kempeleen Kirillä on vastaavasti kuin Maila-Jusseilla kokoonpanossaan viisi B-tyttöjen Itä-Länsi-pelaajaa viime vuodelta.

– Ulkopeli on meidän selkärankamme, josta löytyy liikettä ja heittovoimaa jokaiselle pelipaikalle sekä tasokkaat paikkaajat loukkaantumisten varalle. Sisäpelissä pystymme rakentamaan kaksi kärkeä. Vaihtotilannepelaamisessa pitää olla prosentit kovemmat kuin viime vuonna, jotta sijoitus kohenee, pelinjohtaja Mika Takalahti toteaa.

Pelinjohtajien arvioissa pudotuspeleihin riittää tunkua. Ennakkoarvioiden perusteella sarjanousija, aiemmin vain Karjalan Mailan nimellä 1962 naisten Superpesiksessä esiintynyt Joensuun Maila olisi nousemassa kahdeksan parhaan joukkoon.

– Vahvuutenamme on laaja materiaali, joka tuo vaihtoehtoja sekä sisä- että ulkopeliin. Pelimme teemoja ovat rohkeus ja ennakkoluulottomuus, joiden kautta olemme rakentaneet aktiivista pelitapaa varsinkin ulkopelin osalta, pelinjohtaja Iivo Parviainen kertoo.

Fera keikkuu pudotuspeliviivalla

Kuudella edellisellä kaudella pudotuspeleihin yltänyt ja SM-pronssia 2015 voittanut Fera Raumalta jää pelinjohtajien ennakkoarvioissa niukasti yhdeksänneksi. Erinomaisesta juniorityöstään tunnettu ja syksyllä B-tyttöjen mestaruutta juhlinut seura tuo edustusjoukkueeseensa nuorta energiaa.

– Joukkueen peli-ilme on toivottavasti nuorekkaan aktiivinen. Joukkueessa on mukana useita tulevaisuuden pelaajia, joilla on halu näyttää, pelinjohtaja Arto Felin uskoo.

Viime kaudella naisten Superpesiksessä debytoineelle Mynämäen Vesalle ei vielä lupailla historiallista pudotuspelipaikkaa. Myös sarjanousijan Siilinjärven Pesiksen kausi päättyy runkosarjaan, jos pelinjohtajia on uskominen. Siilinjärvellä ei kuitenkaan arvioista lannistuta.

– Suuri on kehittymisen halu pelistä toiseen. Vaikka uusi sarja tuo omat haasteensa, silti jokainen pelaaja nauttii kesän peleistä. Haluamme tuoda iloa ja positiivista ilmapiiriä katsomoihin, pelinjohtaja Erno Tuomainen alleviivaa.

Pesä Ysit Lappeenrannasta on uusiutunut rajusti. Pelinjohtaja Jari Komulainen lupailee silti ”iloista eteläkarjalaista pesäpalloa.”

– Sisäpelissä olemme yllätysvalmis ja analyyttinen joukkue. Sisäpeli perustuu kovaan lyöntipeliin sekä hyvään kaaripeliin. Ulkopelissä Pesä Ysit on yhteenpelaava joukkue, joka ei pelkää ottaa riskejä paikan tullen. Ulkopelin vahvuuksia ovat lukkari Essi Rytterin juonikkuus ja polttolinjassa johtavan pelaajan Sarita Heikkisen kokemus.

– Iloista eteläkarjalaista pesäpalloa on luvassa. Jokaisen pelitilanteen koemme kehittävänä asiana, Komulainen päättää.

Viime vuosien parhaat pesäpalloilijat loistavat

Pelinjohtajilta kysyttiin myös arvioita sarjan parhaista pelaajista. Useissa kategorioissa nousevat esiin tutut nimet, kuten Manse PP:n Virpi Hukka, Pesäkarhujen Emilia Itävalo, Kirittärien Emma Körkkö ja Virkiän Janette Lepistö. Manse PP:n Senni Sallinen saa peräti 11 mainintaa parhaaksi lukkariksi.

Sarjan ehdottomaan eliittiin on mahdollisesti nousemassa myös uusia nimiä, kuten Kirittärien Ella Korpela tai Manse PP:n Ida Lähde. Vuoden läpimurtopelaaja voisi pelinjohtajien papereissa olla esimerkiksi Siilinjärven Pesiksen vasta 16-vuotias lukkari Johanna Pirskanen.

Naisten Superpesiksen kausi 2020

Naisten superpesiskausi 2020: Pelinjohtajien ennakkoarviot

Naisten Superpesiksen otteluohjelma 2020