Valitse sivu

Syksyllä Lippo horjutti Siilinjärven Pesistä ja vei superpesiskarsinnan avausottelun nimiinsä. Nyt kahden ylimmän sarjatason välillä ei nähdä tasonmittausta, vaan Superpesikseen nousee kukistamalla Ykköspesiksen kilpakumppaninsa sarjan sisäisissä neljän parhaan pudotuspeleissä. Se on tavoite Lipolla, jota vahvistavat Alajärveltä siirtyneet lyöjäjokeri Markus Hallasuo ja lukkari Miika Keski-Petäjä sekä tulta ja liikettä ryhmään tuova seitsenkertainen Suomen mestari Jimi Heikkinen.

– Syksyllä olemme iskussa, niin kuin pitää olla, vakuuttaa Lipon kokenut pelinjohtaja Santeri Haipus.

Haastajia kuitenkin riittää. Miesten Ykköspesiksen kärjessä marginaalit ovat pienet, kun Lipon takana vaanivat iskuetäisyydellä erityisesti Haminan Palloilijat ja Puijon Pesis Kuopiosta. Superpesiksestä pudonnut Alajärven Ankkurit on uudistunut ja tarkkailee pelinjohtajien papereissa tilannetta rankingin sijalla 4.

– Meidän kokeneella joukkueellamme tavoitteet ovat korkealla eli tavoitteena on nousu Superpesikseen, sanoo Haminan Palloilijoiden pelinjohtaja Juho Kaikko.

Kuopiolainen Puijon Pesis solmi laajan yhteistyösopimuksen kahdella edellisellä kaudella Suomen mestaruutta juhlineen Joensuun Mailan kanssa.

– Nuori joukkue. Ulkopelin kautta lähdetään hakemaan eteenpäinmenoa, pelinjohtaja Jaska Huttunen toteaa.

Yllätyksillekin voi olla sijaa. Moni joukkue lähtee kauteen vapautuneesti, kun putoamispeikosta ei tarvitse välittää. Kannuksen Ura debytoi Ykköspesis-tasolla viime vuonna ja sai takaoven kautta sarjapaikkansa takaisin Pöytyän Urheilijoiden luopumisen myötä.

– Toinen kausi Ykköspesiksessä. Vastuunkantajat ovat tälle sarjatasolle kokeneita ja kesän aikana on tarkoitus ajaa uusia pelaajia sisään. Lisäksi yhteistyö Pattijoen kanssa tuo hyviä pelimiehiä Kannukseen, kertoo pelinjohtaja Eetu Rekonen.

Kaikki miesten ykköspesisjoukkueet pääsevät tositoimiin tämän viikon aikana.

Pöytyä-Roihu etelälohkon kärkipari, yllättääkö Kajaani pohjoislohkossa?

Kaksi kärkijoukkuetta jätti naisten Ykköspesiksen viime syksynä, kun sekä Joensuun Maila että Siilinjärven Pesis nousivat Superpesikseen. Pöytyällä uskotaankin, että kolmannella yrittämällä on seuran vuoro. Jalkeilla on vahvasti omavarainen joukkue Petra Kaitosen ja Sanni Kyläpekan johdolla.

– Poikkeusolosuhteet huomioiden meillä on kasassa hyvin harjoitellut ryhmä, pelinjohtaja Juhani Rannikko sanoo rauhallisesti.

Etelälohkon vahvaksi kakkossuosikiksi nostetaan helsinkiläinen Roihu, joka pelinjohtaja Tommi Nevalan suulla tavoittelee nousua Superpesikseen.

– Joukkueessa on useita nuoria lahjakkaita B-ikäisiä pelaajia, joten tavoitteena on kehittää yksilöitä ja joukkueen peliä. Menestystä tulee, jos palaset loksahtavat kauden aikana paikalleen, Nevala sanoo.

Kauden ennakkoasetelmia puntaroidessa on hyvä huomioida poikkeuksellinen sarjajärjestelmä. Naisten Ykköspesiksessä etelä- ja pohjoislohkojen välillä pelataan ensimmäistä kertaa vasta loppuotteluvaiheessa. Pohjoislohkosta pelinjohtajat nostavat ykkössuosikiksi Kajaanin Pallokerhon, jolla on historiaa Superpesiksestäkin, viimeksi kausilta 2016–17.

– Pelirohkea ulkopelijoukkue, sisäpelissä meillä on lyöntivoimaa laajalla rintamalla, pelinjohtaja Arttu Jurvakainen kuvailee omiaan.

Pohjoislohkossa haastajan viittaa sovitellaan useamman joukkueen ylle.

– Potentiaalinen ja kehittyvä joukkue höystettynä yllätyksellisyydellä, lupailee Oulunsalon Vasaman pelinjohtaja Jarkko Hattara.

– Nuori ja motivoitunut joukkue lähtee taistelemaan voitosta jokaisessa pelissä, vaasalaisen Mailattarien Pekka Mäntymaa vakuuttaa.

Yllätysmahdollisuuksia povataan myös sarjanousijoille, Pattijoen Urheilijoille Raahesta ja Puijon Pesikselle Kuopiosta.

– Meillä on tiivis ulkokenttä, johon voimme nojautua. Sisäpelissä riittää lyöntivoimaa. Suuri joukkueen vahvuus on myös tiivis joukkuehenki, sanoo raahelaisten viuhkavelho Petri Ylilehto.

– Sarjanousija on saanut leveyttä materiaaliin Joensuun Mailan kanssa tehtävän yhteistyön kautta. Kauden yksi tavoite on jatkaa nousujohteista tekemistä ja oppimista, Jussi Pulkkinen Puijon Pesiksestä kertoo.

Etelälohkon haastajat valmiina

Naisten Ykköspesiksen etelälohkossa ennakkosuosikeiden asema on sementoitu Pöytyän Urheilijoille ja helsinkiläiselle Roihulle. Poikkeuksellinen kausi tuo kuitenkin runsaasti mielenkiintoa heti alkukierroksille, sillä 14 ottelun runkosarjassa ei ole varaa pitkiin suvantovaiheisiin missään vaiheessa.

Ruudun lähetyksissäkin esiintyvä Haminan Palloilijat lähtee kauteen sarjanousijana, mutta nuoren joukkueen tukipilareina ovat kokeneet superpesistähdet Inka Pietilä ja Saara Suomalainen.

– Lähdetään haastamaan ennakkosuosikkeja ja taistelemaan jatkopeleistä, vakuuttaa pelinjohtaja Jussi Toikka.

Vastaavaa ennakkoluulotonta ja vapautunutta haastamista odottaa Espoon Pesiksen pelinjohtaja Tatu Suontausta.

– Olemme kärkijoukkueiden kova haastaja. Joukkue on tervehenkinen ja siinä on tasapainoinen sekoitus kokemusta ja nuoruutta.

Mailajuniorit Kankaanpäästä pyrkii vakiinnuttamaan paikkansa ykköspesistasolla. Kokoonpanossa on lupaavia kankaanpääläislähtöisiä tulevaisuuden lupauksia, kuten Tea Santahuhta (syntymävuosi 2002), Jade Vartiamäki (2003) ja Tiia Peltonen (2004).

– Oma joukkue on tietynlaisessa murrosvaiheessa. Mukana on useampia motivoituneita ja kovasti tulevaisuuteen panostavia pelaajia, jopa muutama tuleva huippupelaaja. Kevään oma ainutlaatuisuutensa asetti kuitenkin omat haasteensa, myös yksilötasolla, pelinjohtajaksi tullut Jyrki Pellonperä miettii.

Hämeenkyrössä ja Janakkalassa halutaan antaa nuorille pelaajille kehittymisen ja kasvun paikkoja.

– Me olemme kasvattaja- ja farmijoukkue antamissa nuorille kokemusta ja vastuuta, Räpsän Jussi Frantsila kertoo.

– Joukkueen tavoite on kehittää peliä kauden edetessä ja sijoittua sarjataulukossa puolenvälin paikkeille, huippulukkarina tunnettu Janakkalan Janan viuhkavelho Riku Rantanen sanoo.

Naisten Ykköspesiksen sarjakausi käynnistyy otteluilla Kuopio-Oulunsalo ja Raahe Kajaani tiistaina.

Ykköspesiskausi 2020

Pelinjohtajien ranking ja kaikki ennakkoarviot (pdf)

Miesten Ykköspesiksen avausviikon ottelut

Ke 24.6.
Oulu – Kannus 18.00

Pe 26.6.
Kuopio – Alavus 18.00

La 27.6.
Alajärvi – Hamina 16.00

Su 28.6.
Loimaa – Kuopio 15.00
Kannus – Hamina 15.00
Simo – Oulu 16.00
Alavus – Sotkamo 16.00

Naisten Ykköspesiksen avausviikon ottelut

Ti 23.6.
Kuopio – Oulunsalo 18.00
Raahe – Kajaani 18.00

Ke 24.6.
Janakkala – Pöytyä 18.00
Vaasa – Tyrnävä 18.00

To 25.6.
Pori – Kankaanpää 18.00

La 27.6.
Oulunsalo – Jalasjärvi 15.00
Hamina – Hämeenkyrö 16.00
Pöytyä – Roihu 17.00
Lappajärvi – Kuopio 17.00

Su 28.6.
Raahe – Jalasjärvi 14.00
Tyrnävä – Vaasa 14.00
Espoo – Janakkala 15.00
Hamina – Kankaanpää 16.00
Kajaani – Lappajärvi 16.00

Päivitetty 22.6. klo 20.09: Korjattu tieto, Kajaanin Pallokerho ei ole sarjanousija. Joukkue ylsi viime vuonna naisten Ykköspesiksen puolivälieriin asti ja otti avausottelun voiton lopulta Superpesikseen nousseesta Joensuun Mailasta.