Harrastepesis tempasi nurmeslaiset mukaansa viime vuonna. Asialla oli Nurmeksen Seppojen pesäpallojaoston puheenjohtaja Hanna Laukkanen, joka lähti käynnistämään hiljaiseloon vaipunutta toimintaa.

– Naisten harrastepesiksestä tämä kaikki lähti, kun halusin itse jatkaa omaa harrastustani, Laukkanen kertoo.

– Alkuun mietitytti, miten tämä lähtee liikkeelle, mutta hetkessä Lady-Pesiksessä oli parhaimmillaan mukana 28 naista. Koko kesän kävimme pelaamassa ja suuren innostuksen myötä jatkoimme talven aikana hallissa.

Myös talviolosuhteet ovat Nurmeksessa viimeisen päälle kunnossa – kiitos vuonna 2012 valmistuneen liikunta- ja monitoimihalli PielisAreenan.

– Halliin meillä saa hyvin vuoroja. Tänä talvena saimme lisäksi sekavuoron ja miehille oman vuoron. Näin seuran toiminnassa huomioidaan koko perhe: lapset, naiset ja miehet, Laukkanen huomauttaa.

Kysyntää on riittänyt. Laukkasen mukaan seurassa on jo suunniteltu vahvaa eteenpäinmenoa erityisesti lasten ja nuorten toiminnan puolella. Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne laittoi hetkeksi kapuloita rattaisiin, mutta kokoontumisrajoitusten lieventäminen on mahdollistanut pesiskesän avauksen.

– Viime kesänä toiminta oli vielä alkutekijöissään ja sitä lähdettiin käynnistämään. Nyt meillä on oikeita ohjaajiakin, kaksi lukioikäistä nuorta, toiminnassa mukana.

– Kesällä alkaa taas pesiskoulu, jonne kaikki innokkaat ovat tervetulleita mukaan. C-D-ikäisiä junioripelaajia meillä on ollut harjoituksissa ja tälle kesälle olisi tavoitteena muodostaa joukkue.

Lauri Kivinen ohjasi naisten harrastepesiksen treenit viime syyskuussa. Kuva: Nurmeksen Sepot

Toukokuun alkuun suunniteltu miesten Superpesiksen harjoitusottelu Joensuun Mailan ja Sotkamon Jymyn välillä oli kuitenkin pakko siirtää. Jatkon suhteen tilanne on vielä kysymysmerkki, mutta Laukkanen toivoisi superpesisjoukkueiden harjoitusottelua Nurmekseen keväälle 2021.

– Tarkoitus on, ettei tapahtuma jää kertaluonteiseksi, vaan jatkossakin nähtäisiin superpesisjoukkueita Nurmeksessa – joukkueet voisivat vaihdella vuosittain.

– Esikuvat ovat todella tärkeitä. Myös esikuvien avulla haluamme kannustaa nuoria pesiksen pariin ja saada sitä kautta jatkuvuutta.

Tuomaritoimintaa useassa sukupolvessa: Antti Kakkinen, Pasi Kakkinen ja Mauri Kärki olivat tuomareina naisten pesisturnauksessa viime vuoden elokuussa. Kuva: Nurmeksen Sepot

Nykyisin Nurmeksen Seppoja edustaa Superpesiksessä seuran kasvatti Lauri Kivinen, jolla on vyöllään kolme Suomen mestaruutta, Sotkamon Jymystä 2009 sekä Joensuun Mailasta 2018–2019. Miesten Itä-Länsi-ottelussa Kivinen pelasi Sotkamossa 2012. Pitkään mukana olivat myös superpesistuomarit Aleksi Kortelainen, Joonas Kortelainen ja Mikko Meriläinen.

He kaikki ovat tärkeitä esikuvia tuleville tähdille, jotka aloittelevat uraansa Nurmeksen Sepoissa ja unelmoivat Superpesiksestä.

– Syksyllä olisi mukava järjestää Lauri Kivisen kanssa yhteistyössä juniorileiri, joka olisi avoin kaikille kiinnostuneille mistä päin tahansa Suomea. Se olisi mahtavaa saada toteutumaan, Laukkanen päättää.

Lisätietoa Nurmeksen Seppojen toiminnasta on saatavissa seuran nettisivuilta osoitteesta www.nurmeksensepot.fi/pesapallo.