Valitse sivu

Kauden ennakkoasetelmista kerrottiin ensimmäisenä Miesten Superpesiksen kausiennakko 2020 -ohjelmassa, joka on katsottavissa maksutta Ruudussa.

Poikkeuksellisella kaudella putoamispeikosta ei tarvitse välittää. Runkosarjan kahdeksan parasta etenevät puolivälieriin, joihin kolme kärkijoukkuetta pääsevät paremmuusjärjestyksessä valitsemaan vastustajansa. Kaikki miesten Superpesiksen pudotuspelisarjat pelataan paras kolmesta -periaatteella.

Tukevasti podiumilla – ainakin ennakkoarvioissa

Joensuun Maila on voittanut historiansa kaikki SM-mitalit edellisten seitsemän kauden aikana. Viiden pronssin jälkeen Joensuussa on järjestetty jo kahdet mestaruusjuhlat, eivätkä kolmannetkaan ole kaukana. Toki Tuomas Jussilan lähdön vaikutus ulkopelin permanenttiin ja Juha Niemen poistuminen kotiutusarsenaalista ovat kysymysmerkkejä. Hallitseva vuoden miespesäpalloilija Juha Puhtimäki ja etukenttäpelaaja Iiro Kuosa kuuluvat sarjan ehdottomaan eliittiin pelipaikoillaan.

– Monipuolista osaamista meillä on monella lajin osa-alueella. Lajitaito ja suoritusvarmuus korostuvat, uusi pelinjohtaja, JoMan valmennustiimissä erinomaista jatkumoa luova Mikko Korhonen tietää.

Puhtimäki täräytti STT:n haastattelussa suoran vastauksen kysymykseen, mitä tavoiteltavaa komean ansioluettelon jatkeeksi vielä löytyy.

– Kolmas peräkkäinen mestaruus tietenkin! Niitä on aika harvalla äijällä Sotkamon ulkopuolella.

Viime kauden loppuotteluvastustaja Sotkamon Jymy haastaa pelinjohtajien arvioissa väkevimmin. Seuran edellisestä miesten mestaruudesta tulee kuluneeksi jo viisi vuotta, eikä Sotkamossa ole totuttu vastaavaan vuodesta 1990 alkaneen huikean menestystarinan aikana. Pesäpallokansa seuraa suurella mielenkiinnolla, pystyvätkö Joni Rytkönen ja Niko Korhonen valloittamaan yksilötasollakin Superpesiksen absoluuttisen huipun ja johdattamaan Jymyn takaisin kultakantaan. Nuori Siilinjärven Pesiksen kasvatti Konsta Kurikka hakee lopullista läpimurtoaan Superpesikseen.

– Sisäpelissä meillä on lyönti- ja etenemisvoimaa, ulkopelissä luotamme suoritusvarmuuteen. Joukkue erottuu räväkällä lyöntipelillä sekä iloisella, periksiantamattomalla peli-ilmeellä, pelinjohtaja Jani Komulainen sanoo.

Kaksi peräkkäistä SM-mitalia voittanut Kouvolan Pallonlyöjät sai riveihinsä kaksi kaikkien aikojen pesäpalloilijaa, lyöjätilaston kärkinimen Jere Dahlströmin ja pesispörssin ykkösen Toni Kohosen. Pelinjohtajaksi saapui 32-vuotias Iiro Haimi.

– Joukkueella on sisäpelin osalta laaja materiaali, jolla pystytään pelaamaan peliä koko joukkueella. Vahva sisäpeli ja järkevä ulkopeli ovat vahvuuksiamme. Sarjan parhaan lukkarin (Janne Kivipelto) ympärille on hyvä rakentaa, Haimi sanoo.

Suosikkien takana kärkytään jo vahvasti mitalikantaan

Konkaripitoinen Pattijoen Urheilijat Raahesta on kerännyt Superpesiksessä kosolti mediahuomiota kevään aikana eikä hehkutusta vähentänyt joukkueen saavuttama paikka Halli-SM-lopputurnauksessa, jota ei kuitenkaan koskaan pelattu. Jussi Haapakoski luotsaa joukkuetta ja velipoika Sami Haapakoski yltää heti ensimmäisillä ottelukierroksilla käsittämättömään saavutukseen tuomalla 1000. juoksunsa pääsarjassa.

– Sisällä vahvuuksiamme on vaihtotilannepeli ja ulkona takatilannepelaaminen. Tehdään kolmostilanteita paljon monipuolisella pesäpallolla, Jussi Haapakoski odottaa.

Vimpelin Veto putosi viime syksynä mitalikannasta 10 peräkkäisen mitalivuoden jälkeen. Talven aikana kaikkien aikojen etenijäkuningas Sami Haapakoski palasi takaisin Pattijoen Urheilijoihin ja ”ihmepoika” Perttu Ruuska otti lyöjäjokerin roolin sijaan paikkansa lukkarina. Erityisesti Mikko Kanala onkin joukkueessa paljon vartijana. Salaisuuksien verhoa ei ole raotettu ajatellen entisiä avainpelaajia ja mahdollisuutta heidän käyttämiseensä loppukaudesta, jos joukkueen etu sitä vaatisi.

– Sisäpelissä olemme monipuolisia ja vaarallisia, ulkopelissä korostuvat pelaavuus ja suoritustehokkuus. Varmasti nuorekkuus ja innokkuus paistavat meidän pelistämme läpi. Lisäksi viime kausi jätti menestyksen osalta hampaankoloon, joten pyritään hyökkäämään vähän puskista ja yllättämään vastustajat housut kintuissa, pelinjohtaja Markku Hylkilä antaa varoituksen kilpakumppaneille.

 

Hyvinkään Tahko hilaa itseään vuosi vuodelta lähemmäs kärkeä. Välieräpaikka voi olla vielä tiukassa, mutta erilainen pudotuspelijärjestelmä avaa uudenlaisia mahdollisuuksia. Pelinjohtajaksi Tahko sai tutun Miika Rantatorikan, joka muistetaan Hyvinkäällä myös seuran toistaiseksi viimeisimmästä kauden 2007 Suomen mestaruudesta. Mielenkiintoinen nimi seurattavaksi on pelinjohtajien papereissa sarjan parhaaksi koppariksi arvioitu Teemu Nikkanen.

– Ulkopelin vahvuutemme löytyvät linjapelistä ja takakentältä. Kalle-Tapio Huusko nousee lukkarina uudelle tasolle, mikä osaltaan parantaa etukentän toimintaa. Joukkue on nopea ja antaa paljon vaihtoehtoja sisäpelin peluuttamiseen sekä tiiviissä sarjassa etenijöiden kierrättämiseen. Lyöntivoimaa on riittävästi ollaksemme vaarallinen vastustaja. Raikasta ja monipuolista pesäpalloa lähdemme pelaamaan, Rantatorikka vakuuttaa.

Seinäjoen JymyJussit on kärkkynyt seitsemän vuoden superpesistaipaleensa aikana välieräpaikkaa, joka toistaiseksi on jäänyt haaveeksi hyvästä haastamisesta huolimatta. Alkavalla kaudellakin pääsy mitaliotteluihin on tiukassa, jos pelinjohtajien arvioihin on uskominen. Itä-Länsi-pelaajista Mikko Haukkala ja Juuso Myllyniemi jatkoivat matkaansa Tampereelle. Jokeritykki Jukka-Pekka Vainionpää lähestyy jo 1000 lyödyn juoksun rajaa, vaikka superpesisotteluita on kasassa alle 300.

– Peli on aggressiivista ja monipuolista. Sisäpelissä vahvuuksiamme ovat lyöntivoima, koko joukkueella pelaaminen ja vahva jokeriosasto, ulkopelissä yhteispelaaminen ja heittovoima. Peli-ilme on positiivinen, energinen ja raikas, odottaa uusi pelinjohtaja, Seinäjoen Maila-Jussit B-poikien Suomen mestariksi 2018 luotsannut Jussi Parvi.

Pudotuspeleihin kovasti tunkua

Imatran Pallo-Veikot vastasi viime syksyn kohusiirrosta, kun kaksinkertainen vuoden miespesäpalloilija Tuomas Jussila siirtyi Joensuusta ”Redsien” riveihin. Joukkueen jättivät mm. lyöjätykki Jere Dahlström ja nuori lupaus Konsta Kurikka. Pelinjohtajien arvioissa IPV olisi menossa niukasti pudotuspeleihin – ensi kertaa sitten SM-hopeakauden 1993.

– Ykköskärjessä meillä on hyviä vaihtajia ja etenijöitä. Ulkopelissä polttolinja toimii Jussilan johdolla, joukkueessa on hyvät kädet ja muutenkin fysiikka, pelinjohtaja Jyrki Valle toteaa.

– Näytetään tunteita ja eläydytään peliin, saadaan näin korona-aikana katsojille elämyksiä. Peli on monipuolista ja siinä on mukana yllätyksellisyyttä sekä läpilyöntiyrityksiä peruspelaamisen lisäksi, Valle vakuuttaa.

Sarjanousija Manse PP Tampereelta tuo uutta urbaania pesäpallokulttuuria uudistuneelle Kaupin pesäpallostadionille. Yleisöä odotetaan paikan päälle kannustamaan joukkuetta, kun kokoontumisrajoitukset lievenevät. Ennakkoarvioissa joukkue on aivan kintaalla pudotuspeleihin yltämisen suhteen.

– Nousijajoukkueella lähdetään kauteen innokkaasti ja ennakkoluulottomasti. Sekä sisällä että ulkona nousijajoukkueen yllätyksellisyys ja arvaamattomuus tuovat onnistumisia, kokenut pelinjohtaja, 200. voitto-otteluaan miesten Superpesiksessä lähestyvä Matti Iivarinen uskoo.

Tasaiseen keskipalkkiin ja pudotuspeleihin kärkkyvät paikkaa myös Kankaanpään Maila ja Kiteen Pallo -90.

– Joukkue ei ole muuttunut viime kaudesta kuin yhden pelaajan verran. Ennakkoluulottomilla esityksillä ja lystikkäällä ilmeellä lähdetään pelaamaan, KaMa:n pelinjohtaja Jukka Karttunen muotoilee.

– Sisäpelissä keskipalkkimme pystyy suorittamaan tasaisen tehokkaasti ja ulkopelissä etukentän nuoret miehet pystyvät tekemään kovia paloja. Nuorella joukkueella ei ole kuin voitettavaa. Peli-ilo näkyy järkevän rohkeissa ratkaisuissa jokaisessa pelissä, KiPa:n kollega Petri Tuuva uskoo.

Haastajilla vain voitettavaa

Ennakkoarvioiden perusteella Kempeleen Kiri, Koskenkorvan Urheilijat ja Siilinjärven Pesis lähtevät takamatkalta hakemaan omaa peliään huippuiskuun. Täydellisiä onnistumisia tarvitaankin, jotta tie pudotuspeleihin aukeaisi. Vapautuneisuutta pelaamiseen ja haastamiseen tuo sarjajärjestelmä, joka varmistaa kilpailullisella puolella joka tapauksessa sarjapaikan kaudelle 2021.

Kempeleen potentiaalista on paljon puhuttu. Jos joukkue pystyy sen hyödyntämään, yllätysmahdollisuudet ovat olemassa.

– Sisäpelissä vahvuutemme on kärjen nopeus ja lyöjätykkien kotiutusvoima, ulkopelissä olemme kovakätinen joukkue. Meidän pitää uskaltaa pelata sekä sisäpeliä että ulkopeliä rohkeasti ja ottaa riskilläkin tilanteet haltuun, pelinjohtaja Petri Pulliainen korostaa.

Koskenkorva on yltänyt seurahistoriansa aikana kahdesti mitaleille miesten Superpesiksessä, pronssille 2003 ja 2007. Ennakkoarvioiden perusteella pudotuspelipaikkakin on alkavalla kaudella tiukassa, mutta pelinjohtaja Mikko Vainionpää odottaa tekojen kentällä puhuvan puolestaan.

– Vahvuuksiamme ovat sisäpelissä etenemisvoima ja sen laajuus sekä monipuolisuus mailan varressa. Ulkopelissäkin laajuutta riittää ja taistelu pelipaikoista on kovaa.

Koskenkorvalla lähdetään kauteen ennakkoluulottomasti, mistä kertovat Vainionpään värikkäät sanankäänteet.

– Raikas, omaan tekemiseen kriittisesti paneutuva, mutta silti rempseä ja nauttiva pitkän talven jälkeen laitumelle pääsevä sonnilauma vapautetaan!

Siilinjärven Pesis palasi Superpesikseen vuosi sitten ja uusi sarjapaikkansa. Pelinjohtaja Perttu Westersund ei turhia synkistele, vaikka ennakkoarviot eivät joukkueelle juuri enempää lupaa tälläkään kaudella.

– Joukkueessa on monta nuorta ja nälkäistä pelaajaa, jolla on mahdollisuus tehdä iso tasonnosto ja läpilyönti sarjan huippupelaajien joukkoon omilla pelipaikoillaan. Kovan harjoittelun lisäksi tarvitaan paljon pelejä, joissa onnistumisten myötä itseluottamus nousee vaaditulle tasolle. Fysiikaltaan ja taidoltaan pelaajamme eivät ole enää kaukana kärjestä. Tarvitaan vain palkintoja tehdystä työstä, jotka ruokkivat saavuttamisen haluamme.

– Niin sisä- kuin ulkopelissäkin suurimmat vahvuutemme ovat eittämättä sisällämme piilevissä kyvyissä. Meillä on riittävästi taitoa niin sisä- kuin ulkopeliin, mutta se pitää vaan saada näkymään itse pelissä. Vahvuutenamme vastustajat eivät oletettavasti ole kovin hyvin perillä yksilöidemme kehityksestä ja osaamisesta.

Westersund näkee alkavassa kaudessa suuren mahdollisuuden joukkueelle näyttää parasta osaamistaan.

– Alkava kausi on joukkueellemme ja ennen kaikkea sen yksilöillemme suurta etsikkoaikaa. Toivon, että pelaajistamme huokuu peleissä suuri näyttämisen halu ja rohkeus tehdä osaamiaan asioita yhdessä. Emme saa antaa ennakkoarvioiden latistaa fiilistämme, vaan ennemminkin niiden pitää entisestään lisätä halua osoittaa, että Siilinjärveltä voi nousta huippupelaajia Superpesikseen.

– Uskon, etteivät tämän kauden suljetussa sarjassa pelien lopputulokset heilauta venettämme liikaa mihinkään suuntaan. Tärkeintä on uskoa omaan tekemiseen ja siihen, että palkinto tulee jossain vaiheessa. Myös tämän uskon tulee näkyä peleissämme yhteen hiileen puhaltamisena.

Miesten Superpesiksen kausi 2020

Miesten superpesiskausi 2020: Pelinjohtajien ennakkoarviot (pdf)

Miesten Superpesiksen otteluohjelma 2020