Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt Puijon Pesikselle työllisyyden ja osaamisen edistämiseen sekä sosiaaliseen osallisuuteen liittyvään kehittämishankkeeseen Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja valtion rahoitusta 58 800 €. Hanke tähtää siihen, että koronaepidemian tuomia riskejä ihmisten eristäytymiseen ja henkiseen lamaantumiseen voitaisiin vähentää.

Keihäänkärkiä ovat Puijon Pesiksen supersuositun ”höntsäpesiksen” siirtäminen digialustalle sekä Treenipankki, joka on tarkoitettu sekä kuntoilijoille että aktiiviharrastajille lajiin katsomatta.

– Tarkoitus on viedä matalan kynnyksen liikkumista entistä helpommin saavutettavaksi. Todistamme, että pesäpalloa tai pesäpalloa muistuttavaa lajia voi harrastaa kuka tahansa, missä tahansa ja lähes millaisilla välineillä ja säännöillä tahansa, Puijon Pesiksen puheenjohtaja ja hankepäällikkö Aleksi Eskelinen toteaa seuran tiedotteessa.

Digitaalisesti pelit voi pistää pystyyn omakotitalon pihamailla, kesämökeillä tai puistoissa. Harrastajat ja harrastajaryhmät voivat myös lähettää videoita julkaistavaksi sosiaalisessa mediassa.

– Peli voi sääntöjensä puolesta olla niin joustavaa kuin pelaajat haluavat. Annamme ohjeita erilaisista harjoitteista, jotka sopivat kaiken ikäisille. Pesäpalloa ei välttämättä tarvitse harrastaa ohjatusti, Eskelinen huomauttaa.

Treenipankki on digitaalinen kanava, joka tarjoaa avoimia harjoitusideoita, joita kaikki voivat toteuttaa koronaepidemian aikana myös etänä. Treenipankki löytyy netistä osoitteesta treenipankki.fi.

– Monipuolisilla treenivideoilla, kuvilla ja esimerkkiohjelmilla annamme jokaiselle kuntoilijalle työkaluja ja vinkkejä itsensä kehittämiseen. Harjoitteet on suunniteltu niin, että kynnys niiden tekemiseen on mahdollisimman matala, eikä vaadi suuria panostuksia välineisiin. Suuri osa ohjelmista on mahdollista toteuttaa kotona, kertoo hanketyöntekijä Ismo Huotari.

Yksi osa hanketta on sähköisten arviointi- ja seurantamenetelmien kehittäminen valmentajien ja ohjaajien käyttöön. Hankkeessa kehitetään valmentajien osaamista erilaisuuteen, käyttäytymis- ja oppimishäiriöihin liittyen.

– On havaittu, että erityisesti murrosikäisillä tytöillä korostuu harrastamisen sosiaalinen merkitys. Riskinä epidemiasta johtuvien rajoitustoimien aikana on harrastusinnon loppuminen, Eskelinen tähdentää.

Hanke pyrkii löytämään kanavia, joilla tavoitetaan myös työelämän ulkopuolella ja syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä. Maahanmuuttajille järjestetään mahdollisuuksia tutustua pesäpalloon. Huomiota hankkeessa kiinnitetään perheisiin, joissa on erityistä tukea vaativia lapsia tai joissa vähävaraisuus vaikeuttaa harrastamista.