Valitse sivu

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen on tyytyväinen siitä, että liikunta ja urheilu huomioitiin lisätalousarviossa.

– Liikunnan kriisipaketti on lähtökohdiltaan oikea. Sen rakentaminen oli hallitukselta ja erityisesti urheiluministeri Hanna Kososelta (kesk) vastuullinen teko tässä vaikeassa tilanteessa. Nyt on varmistettava, että tuki saadaan nopeasti kentälle erityisesti seurojen elinvoimaisuuden turvaamiseksi, Salonen painottaa Olympiakomitean nettisivuilla.

Kulttuuri sekä liikunta ja urheilu ovat kärsineet kaikkein suorimmin koronaepidemian aiheuttamista rajoituksista.

– Urheilun potista on jyvitetty peruutettuihin urheilutapahtumiin 1,5 miljoonaa euroa ja urheilutoiminnan turvaamiseen poikkeusoloissa 3 miljoonaa euroa. Seuratoimintaan 11 miljoonaa euroa, valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) twiittasi.

– Veikkausvoittovarat laskevat tämä vuonna merkittävästi ennakoidusta. Tämä kompensoidaan kokonaan. Se on siis tämän vuoden budjetissa pysymisestä huolehtimista. Nämä 60M€ kulttuurille ja liikunnalle tulee tämän päälle kriisitukena, Arhinmäki jatkoi vastauksessaan.

Tukea todella tarvitaan, sillä Olympiakomitean maaliskuun lopulla tekemän kyselyn mukaan koronaviruspandemian aiheuttamat taloudelliset menetykset liikunta- ja urheiluyhteisölle ovat vähintään 81 miljoonaa euroa. Kriisi uhkaa erityisesti seuratoimintaa, jonka menetykset ovat yli 40 miljoonaa euroa.

Salonen muistuttaa, etteivät valtion toimet yksin riitä.

– Julkisen tuen lisäksi tarvitaan innovatiivisuutta ja sitkeyttä, jota seurat ja muut liikunnan ja urheilun toimijat ovat jo osoittaneet. Myös kuntien tulisi rakentaa liikunnalle hätäapupaketteja. Ne voivat muodostua esimerkiksi palkkatuesta, tilavuokrakuluista pidättäytymisistä ja kohdennetuista seuratuista.

– Kannustan jokaista miettimään keinoja, joilla voisi tukea omaa seuraansa. Tällä vaikutamme suoraan siihen, että liikkumista, yhteisöllisyyttä, terveyttä ja urheiluelämyksiä voidaan edistää senkin jälkeen, kun kriisistä on selvitty.

Hallitus päätti vuoden 2020 toisesta lisätalousarvioesityksestä sekä julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2021–2024 keskiviikkona. Valtioneuvoston tiedotteen mukaisesti lisärahaa ehdotetaan koronaviruksen vaikutuksiin erityisesti kulttuurin ja liikunnan toimialoilla.