Valitse sivu

Epäillyn virustartunnan osalta on tärkeää noudattaa viranomaisten antamia ohjeita ja toimenpidesuosituksia. Mahdollisen dopingtestikutsun yhteydessä urheilijan pitää kertoa tilanteestaan dopingtestihenkilöstölle.

SUEK ottaa huomioon koronaviruksen luomat poikkeukselliset olosuhteet ja suhtautuu tilanteeseen asian vaatimalla vakavuudella.

– Vaikka testimäärä hetkellisesti vähenisi, on hyvä muistaa, että dopingvalvonta on kestävyyslaji. Testaus on vain yksi osa valvontaa. Käytössä on myös muita keinoja, kuten tutkinnalliset menetelmät sekä vuosia kestävä huippu-urheilijoiden yksilöllinen pitkäaikaisseuranta. Urheilijat voivat olla normaalisti yhteydessä SUEKiin, mikäli heillä on mitä tahansa kysyttävää dopingvalvonnasta. Kaikkien, niin urheilijoiden kuin testihenkilöstön, terveys on nyt tärkeintä, SUEKin testauspäällikkö Katja Huotari sanoo.

SUEKin tiedotteen pohjana on WADAn kysymyksiä ja vastauksia urheilijoille -asiakirja. SUEK on täydentänyt kysymykset ja vastaukset Suomen tämänhetkiseen tilanteeseen sopiviksi.

Urheilijan, jolla on erivapaus, tulee toimia sen mukaisesti myös COVID-19-pandemian aikana.

– Niin kauan kuin olet testauksen piirissä, sinulla tulee olla voimassa oleva erivapaus. Jos sinulla on COVID-19-pandemian aikana vaikeuksia päästä lääkärille erivapaushakemusta tukevien asiakirjojen hankkimista varten, sinun on dokumentoitava kaikki asiaankuuluvien vaatimusten noudattamiseksi suoritetut toimet ja näiden esteet. Tilanteet käsitellään tapauskohtaisesti, SUEK ohjeistaa.

WADA tekee kaikkensa varmistaakseen puhtaan kilpailun poikkeustilan päätyttyä.

– WADA seuraa tarkasti, missä testausmääriä on vähennetty tai missä testaus on peruttu kokonaan. Kun urheilumaailma palaa normaaliin, näihin testauksen mahdollisiin puutteisiin voidaan puuttua ylimääräisellä ja kohdennetulla testauksella, tiedotteessa kerrotaan.

– Kansanterveys asetetaan nyt antidopingjärjestelmän tarpeiden yläpuolelle ja tällä on vaikutuksia urheilun dopingin vastaisessa taistelussa. Tällä hetkellä niin harjoittelu kuin kilpailuiden järjestäminen on normaalitilannetta vähäisempää. Dopingnäytteitä voidaan kuitenkin säilyttää 10 vuotta mahdollisia uudelleen analyysejä varten. Lisäksi dopingin käyttö voidaan havaita poikkeamana Urheilijan biologisen passin näytteissä, COVID-19:n jälkeen tehdyissä testeissä.

Käy läpi kaikki kysymykset ja vastaukset SUEKin tiedotteesta!