– Kyllä tuosta pojasta saattaa jonkinlainen lukkari tulla, vastustajajoukkueen Oulun Lipon legendaarinen pelinjohtaja Erkki ”Pulla” Heikkilä heitti pelin jälkeen, kun Ulvilan Pesä-Veikkojen Risto Tuominen debytoi mestaruussarjassa kauden viimeisessä ottelussa 1.9.1974.

Loppu on kansallispelimme historiaa. Tuominen voitti kaksi Suomen mestaruutta ja neljä muuta SM-mitalia sekä pelasi 10 Itä-Länttä ja 11 Liitto-Lehdistö-ottelua.

Vuoden pesäpalloilija 1988 pokkasi kolmesti vuoden lukkarin pystin. Sekä vuoden pesäpalloilijana että vuoden lukkarina on samalla kaudella palkittu Tuomisen (1988) lisäksi vain Eino Kaakkolahti (1961), Aulis Karvonen (1967), Mauri Pyhälahti (1980), Olli Hartikainen (1993), Jukka Holttinen (1998), Jani Komulainen (2006), Topi Kosonen (2008), Juha Puhtimäki (2019) sekä Toni Kohonen (2001, 2005, 2014).

Tuominen pelasi pääsarjatasolla neljällä eri vuosikymmenellä ja edusti Ulvilan Pesä-Veikkojen lisäksi Kankaanpään Mailaa sekä Jyväskylän Kiriä. Tuominen teki comebackin yhdeksään otteluun kausilla 2001-2002 ja päätti uransa 45-vuotiaana, kun superpesisjoukkue tarvitsi tukea Kankaanpäässä.

Nuoreksi urheilijaksi Satakunnan Urheilugaala nosti pesäpalloväellekin tutun jääkiekkoilijan Ville Heinolan. Urheilu-urasta palkittiin Tuomisen lisäksi painonnoston ja voimannoston Kalevi Lahdenranta sekä hiihtäjä Kati Venäläinen. Liikuttajakuntana palkitussa Rauman kaupungissa järjestetään pesäpallon valtakunnallinen Suurleiri 5.-10.7., heti Porin Itä-Länsi-tapahtuman (2.-3.7.) jatkoksi.


Ville Heinola teki NHL-debyyttinsä Winnipeg Jetsin paidassa. Nyt Heinola pelaa lainasopimuksella Liigaa Rauman Lukossa.

Tilaisuudessa nostettiin upeasti esiin myös kuntien ja seurojen vuoden seuratyöntekijät. Kankaanpään Mailasta palkittiin Lauri Kujanpää ja Pomarkun Pyrystä Juha Räihä. Ulvilan kaupunki ja seurat huomioitiin koulu-seura-kunta-yhteistyöstä.

Satakunnan Urheilugaalan kaikki palkitut on koottu Satakunnan Kansan nettisivuille. Urheilugaala toi liikunta- ja urheiluväen koolle myös Päijät-Hämeessä Lahteen lauantaina.

Aiemmat Urheilugaalan maakuntagaalat

Lepistö ja Vainionpää sykähdyttivät eniten, Siipettärien nousu vuoden urheiluteko

Venla Karttunen ja Juha Puhtimäki juhlittuja

9.2. klo 15.06: Lisätty maininta Ulvilan kaupungin ja seurojen saamasta koulu-seura-kunta-yhteistyön palkinnosta.