13 vuotta seuran väreissä pelannut ja kaikkia kolmea Suomen mestaruutta voittamassa ollut Mikko Varonen toimii uudistuneessa seuraorganisaatiossa varapuheenjohtajana.

– Meininki on tietenkin hyvä ja ilolla tätä tehdään, vaikka työsarkaa onkin paljon. Seurassa on runsaasti innostunutta väkeä, samoin kaupungin puolella, kuten päätökset olosuhteiden parantamisesta osoittavat. Samoin meillä on tiivis rypäs yhteistyökumppaneita, Varonen sanoo.

– Henki on hyvä ja seurassa on positiivista tekemisen meininkiä. Siksi lähdin tähän projektiin itsekin mukaan. Hieno vaihe on juhlavuotta viettävässä seurassa meneillään, kun tulevaisuutta rakennetaan. Seuralla on arvokkaita perinteitä heräteltäväksi, mutta samalla eletään ajassa ja siirrytään uudelle vuosikymmenelle, Varonen lisää.

”Epäilevät tuomaat” on vaiennettu. Moni spekuloi perinteikkään pesäpallokaupungin menestymismahdollisuuksilla Imatran ja Joensuun välissä puristuksissa, mutta Kiteellä moiset ajatukset jätettiin taka-alalle. Tulevaisuutta lähestytään positiivisen tekemisen kautta.

– Mitään esteitä ei ole sille, etteikö Kiteellä voitaisi menestyä niin kuin muuallakin. Matka on tietysti pitkä ja kentällä ratkaisut tehdään. Ei se niin rahasta ja taloudestakaan ole kiinni, jos seurasta löytyy sitoutumista, tiivistä yhteistyötä ja yhteen hiileen puhaltamista, Varonen huomauttaa.

Superpesisjoukkueen ohella seurassa mietitään jatkuvuutta. Kiteen Pallo -90 saa juhlavuonnaan kunnian järjestää kautta aikain ensimmäisen Kunnarileirin Savo-Karjalan alueella.

Superpesiskauden mielenkiintoinen yllätyskortti?

Tulevaisuutta rakennetaan juniorisarjoissakin. Kiteen Pallon seuranimi merkittiin historian kirjoihin viime kaudella, kun seuran A-poikajoukkue voitti ikäluokan viimeisen Suomen mestaruuden.

Junioripuolelta ammennetaan voimaa sekä alkavan kauden että tuleviin edustusjoukkueisiin. Hyvänä esimerkkinä nuori urheilun monilahjakkuus Lassi Vasarainen, 18, allekirjoitti kolmivuotisen jatkosopimuksen. Myös mestarijoukkueen luotsi Saku Havukainen otti paikkansa pelinjohdossa Petri Tuuvan aisaparina.

– Startti on erittäin hyvä, joukkue on nuori ja haastaa täysillä. Tie huipulle on toki pitkä ja pelaajien pitää pystyä sitoutumaan, Varonen muistuttaa.

Seuraavaksi fokus on Halli-SM-turnauksessa. KiPa aloitti urakkansa komealla voitolla Imatran Pallo-Veikoista 0-1 (3-3, 3-4), mikä lisää jännitettä tulevaan viikonloppuun Joensuu Areenassa. Lopputurnauspaikka on joukkueen omissa käsissä, kun vastaan asettuvat paikalliskilpailija Joensuun Maila perjantaina ja Siilinjärven Pesis lauantaina.

– Pelit menivät Imatralla hyvin. Nyt on mahtavaa päästä haastamaan viikonloppuna. Lähtökohtaisesti meillä ei ole jakoja jättiläistä Joensuun Mailaa vastaan, mutta toisinpäin käännettynä meillä on vain voitettavaa. Itse näen sen sellaisena, että pojat lähtevät tekemään parhaansa. Jos vain rohkeutta riittää, siitä voi tulla tiukkakin peli, Varonen uskoo.

Joka tapauksessa tähtäin on pidemmällä tulevaisuudessa. KiPan edellisestä mestaruudesta ja mitalista tulee kuluneeksi 15 vuotta eikä menestystä rakenneta hetkessä. Hyvällä tiellä kuitenkin ollaan ja nykyinen tekeminen osoittaa Kiteen kuuluvan superpesiskartalle niin kuin kaikkina aiempina seuran toimintavuosina. Varonen odottaa pelirohkeuden tuovan mukanaan voittavia tekoja niin kentälle kuin sen ulkopuolelle.

– Uskon, että askel kerrallaan mennään eteenpäin. Uskallusta täytyy löytyä suoritusten tekemiseen. Itse olen aina vannonut rohkeuden nimeen. Sitä varten pesäpallokentässä on rajat, että niille lyödään.

– Niin kuin kiteeläiset tekevät, pystypäin mennään ja täysillä eteenpäin.

Miesten Halli-SM-turnaus viikonloppuna

Pe 21.2. Joensuun Maila-Kiteen Pallo -90 18.00 (Joensuussa)
La 22.2. Kiteen Pallo -90-Siilinjärven Pesis 18.30 (Joensuussa)
Su 23.2. Imatran Pallo-Veikot-Joensuun Maila 16.00 (Joensuussa)

Naisten Halli-SM-turnaus viikonloppuna

La 22.2. Kirittäret, Jyväskylä-Siilinjärven Pesis 11.30 (Jyväskylässä)
La 22.2. Siilinjärven Pesis-Joensuun Maila 14.00 (Jyväskylässä)
La 22.2. Joensuun Maila-Kirittäret, Jyväskylä 16.30 (Jyväskylässä)