Aluevastaava Pirjo Mäkelä näkee vain myönteisiä asioita Kunnarileirin ympärillä.

– Tästä on tarkoitus tehdä pysyvä toimintamuoto. Meillä Savo-Karjalassa on pitkät perinteet laadukkaasti järjestettyjen valtakunnallisten leirien osalta, joten miksi emme loisi pohjaa alueellisellekin leirikulttuurille – varsinkin, kun kaikki siinä voittavat.

– Kiteellä on leirin suhteen mielettömän hieno meininki päällä ja intoa puhkuva järjestelytoimikunta. Kaikki leirin päävastuuhenkilöt on jo nimetty tehtäviinsä ja toimijoista huokuu halu varmistaa onnistunut leirikokemus kaikille lapsille.

Alueleiri on erityisen hyvä vaihtoehto uusille joukkueille ja aloitteleville nuorisotuomareille. Leirielämään tutustuminen tarjoaa hienon uuden kokemuksen, joka kasvattaa yhteishenkeä. Kunnarileirillä jaetaan E-ikäisten sarjoissa mitalit kolmelle parhaalle joukkueelle ja F-G-ikäisten sarjoissa sekä pienpesissarjoissa muistomitalit kaikille osallistujille.

– Alueleiri madaltaa lapsen kynnystä lähteä ensimmäiselle leirilleen. Yöpyminen on ensikertalaiselle varmasti jännittävä kokemus, mutta lyhyemmällä alueleirillä siihen on helpompi asennoitua. Päälle tulevat joukkue-elämään opettelu sekä pelillinen eteenpäinmeno ja lajitaitojen kehittyminen – sen näkee ihan silmissä, kun pelaajia seuraa. Tämä korostuu pienpesiksessä, jossa toistoja ja aktiivisuutta tulee paljon ja johon pääsee mukaan 5-7 pelaajan joukkueella, Mäkelä vinkkaa.

– Alueleirille matkat ovat lyhyemmät, mikä helpottaa osallistumista ja madaltaa kustannuksia. Pidän myös 55 euron leiripassia hyvin maltillisesti hinnoiteltuna. Järjestämisen näkökulmasta alueleirejä on helpompi myöntää pienemmille seuroille, joiden paikkakunnilla olosuhteet eivät välttämättä mahdollista valtakunnallisen leirin järjestämistä, Mäkelä huomauttaa.

Täyttä vauhtia Kunnarileirille Kiteelle 13.-14.6. Kuva: Naperoleiri 2019, Juha Levonen

Alueleirien, kuten valtakunnallistenkin leirien, otteluissa oikeutta jakavat nuorisotuomarit. Kunnarileirille otetaan viheltämään 30 ensimmäisenä ilmoittautunutta nuorisotuomaria.

– Leiripassi on tuomareille maksuton. Nuorisotuomareita tuetaan tehtävissään, heille annetaan koulutusta ja taataan turvallinen ympäristö toimia, joten ensikertalaisenakin voi hyvillä mielin lähteä leirille, Mäkelä kannustaa.

Kansallispelin 100-vuotisjuhlavuoteen 2022 tähtäävän pesäpallon tulevaisuudenkuvan tavoitteet lähtevät harrastajamäärien kasvattamisesta. Mäkelä muistuttaa leirien merkityksestä pelaajapolulle innostajana.

– Leirit ovat lasten ja nuorten toiminnan kruununjalokivi. Ne innostavat ja koukuttavat jatkamaan hyvän harrastuksen parissa. Pesäpalloleireillä järjestelyt hoidetaan aina laadukkaasti ja vastuullisesti niin, että lapsille varmistetaan turvallinen ympäristö harrastaa ja olla mukana.

Alueleirit ovat avoimia kaikille joukkueille ympäri Suomen ja alle 18-vuotiaille nuorisotuomareille. Ilmoittautuminen alkaa 1.2. kello 12 Pesistulospalvelussa osoitteessa www.pesistulospalvelu.fi. Kiteen Kunnarileirille otetaan 35 joukkuetta ilmoittautumisjärjestyksessä, joten oman joukkueen mukanaolo on hyvä varmistaa mahdollisimman pikaisesti.

Kunnarileiri osa Kiteen Pallo -90:n juhlavuotta

30-vuotista taivaltaan juhliva Kiteen Pallo -90 saa kunnian järjestää kautta aikain ensimmäisen Kunnarileirin. Edellisen kerran Kiteellä järjestettiin pesäpalloleiri 1998, kun C-ikäisten valtakunnallinen Nuorisoleiri houkutteli reilun 10 000 asukkaan pohjoiskarjalaiseen kaupunkiin ennätykselliset 98 joukkuetta.

– Olemme Kiteen Pallossa iloisia siitä, että saimme järjestettäväksi vuoden 2020 Kunnarileirin. On ilo olla luomassa uutta tapahtumaa Savo-Karjalan alueelle. Toivomme mahdollisimman monta joukkuetta mukaan viettämään kanssamme mukavaa viikonloppua pesiksen parissa, leirinjohtaja Sanna-Mari Mämmi odottaa.

– Järjestelyt ovat hyvällä mallilla. KiPa:n nettisivuilta löytyy oma osio alueleirille osoitteesta kipa90.com. Sinne keräämme kaiken olennaisen tiedon leiristä, kuten majoitusvaihtoehtoja vanhemmille ja paikallisten yritysten palvelutarjontaa.


Kiteen Urheilijoiden työn jatkajaksi perustettu erikoisseura Kiteen Pallo -90 juhlistaa 30-vuotista taivaltaan.

Miesten Superpesiksen leiriottelussa Kiteen Pallo -90 saa Rantakentälle vieraakseen sarjanousijan Manse PP:n Tampereelta lauantaina.

– Ottelun oheen olemme suunnitelleet leiriohjelmaa ja Superin pelaajamme vierailevat muutenkin leirillä viikonlopun aikana. Lisäksi olemme järjestämässä Kunnarileirin nimeen viittaavaa yllätystä leiriotteluissa onnistuneille nuorille pelureille, Mämmi paljastaa.

Odotuksissa on hieno tapahtuma E-G-ikäisille junioripelaajille ja alle 18-vuotiaille nuorisotuomareille. Savo-Karjalan alueella ilonaiheita on viime aikoina muutenkin riittänyt, kuten näillä sivuilla kerrottiin lokakuussa. Aluevastaava Pirjo Mäkelä uskoo, että aineksia buumin jatkumiselle löytyy.

– Alueella vallitsee hyvä yhteishenki ja seuroissa on tekemisen meininki. Hyviä asioita on tapahtunut eri osa-alueilla, kuten viimeisimpänä kaupungin päätös investoinnista Rantakentän olosuhteisiin ja katettuun katsomoon täällä Kiteellä. Edessä on varmasti taas hieno pesäpallokausi niin Savo-Karjalassa kuin muuallakin Suomessa. Yhtenä osana sitä on Kunnarileiri, tervetuloa mukaan tekemään historiaa ja aloittamaan uutta perinnettä!

Kesän alueleirit järjestetään seitsemällä paikkakunnalla, www.pesis.fi/kilpailu/leirit/alueleirit. Ilmoittautuminen kaikille alueleireille alkaa Pesistulospalvelussa, www.pesistulospalvelu.fi, 1.2. kello 12. Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla ennakkomaksu, jonka suuruus on kolmen leiripassin hinta.