Kausi onkin historiallinen lappilaiselle pesäpallolle. Aiemmin Iin Urheilijat on ollut pohjoisin poikien Superpesikseen osallistunut joukkue, mutta tulevan kauden B-sarjassa on mukana Napapiirin Pesis-Team Rovaniemeltä. Sekä A-sarjan otteluohjelma että B-sarjan otteluohjelma on nyt julkaistu.

– Jatkamme hyvää yhteistyötä Simon Kirin kanssa. Meillä on joukkueessa yhteensä 14 poikaa, joista neljä on Simosta. Myös C-junioreita saadaan tarpeen mukaan täydentämään ryhmää, Still kertoo.

Poikien Superpesiksen lisäksi jokainen pelaaja pääsee aikuisten sarjan joukkueeseen, kukin sopivaksi katsotulle sarjatasolle. Still saakin valmennustiiminsä kanssa miettiä peluutuksen järjestämistä, jottei kuormitus muodostu liian suureksi.

– Meillä on Rovaniemellä iso rinki suomensarjassa, 22 pelaajaa. Kilpailu on kovaa pelipaikoista, mikä on hyvä asia, vaikkei se aina meidän pelinjohtajien tehtävää tee helpoksi. Lisäksi Simossa pelataan Ykköspesistä ja suomensarjaa sekä meillä maakuntasarjaa.

– Kuormitus täytyy miettiä järkeväksi, vaikka välillä tekisi mieli antaa nuorille kunnolla pelipaikkoja. Yli parikymmentä peliä on oma haasteensa lukkareille, kun joutuvat heittämään paljon, samoin etenijöille. Kokonaisrasitus täytyy miettiä, jos vaikka torstaina, lauantaina ja sunnuntaina pelataan sekä seuraavan viikon tiistaina.

Poikien Superpesiksessä lanseerataan B-sarja, jonka Still mieltää ennen kaikkea ”pelikokemussarjaksi”, vaikka kilpaurheilussa lähdetään tietysti jokaista ottelua voittamaan.

– Sarjan tasosta ei oikein etukäteen ole tietoa. Maaliskuussa meillä on turnaus, jossa varmasti päästään omaa tekemistä arvioimaan suhteessa muihin. Sotkamon Jymyn ja Kempeleen Kirin harjoitusotteluita seurasin Ruudusta viikonloppuna (sunnuntain 26.1. Ruutu+-tallenne / lauantain 25.1. Ruutu+-tallenne). Siellä näkyi tuttuja saman ikäluokan pelimiehiä, jotka saivat hienosti peliaikaa. Se antaa varmasti hyvää treenimotivaatiota muillekin alueen nuorille – mahdollisuus Superiin on, kun vaan jaksaa tehdä töitä.

Lappilaisella luonteella ja elämäntyylillä

Still pitää tärkeänä, että pelaajilla on mahdollisuus jatkaa kilpapolulla eteenpäin Lapissa.

– Syksyllä käytiin kovastikin keskustelua Oulun seudun suuntaan ja myös siellä ymmärrettiin merkitys sille, että alueelta on mahdollisimman monta joukkuetta. Toki pelaajat voisivat jatkaa haluamaansa suuntaan, mutta saavatko kaikki roolia ja vievätkö taas siellä suunnassa pelipaikkoja muilta, Still puntaroi.

– Rovaniemi on opiskelijakaupunki, jossa on hyvät mahdollisuudet pelata pesistä ja olosuhteet ovat viimeisen päälle. Ilmasilta toimii Helsingistä ja tuo 1,5 tunnissa tänne. Muualtakin ovat siis vahvistukset tervetulleita, Still vinkkaa.

Veli-Pekka Still asettelee värit viuhkaan ja johdattaa Napapiirin Pesis-Teamin poikajuniorit seuraavaksi poikien Superpesikseen. Kuva: Nuorisoleiri 2019.

Suomi on pitkä maa, minkä erityisesti Lapista lähdettäessä huomaa kilometrimittarissa. Still kuitenkin huomauttaa, että järkevällä sarjaohjelmien suunnittelulla matkustamista on saatu hyvin paljon inhimillistettyä.

– Jos suomensarjassa on kahdeksan vierasottelua, niistä voidaan puolet hoitaa tuplilla eli kesään tulee 5-6 reissua runkosarjassa. Ei se minusta pahalta kuulosta ja täällähän on totuttu pitkiin etäisyyksiin. Oulun seudulle kertyy matkaa reilut 200 kilometriä, mutta ei se paljoa yli kahta tuntia vie. Ei tuollainen matkustaminen tunnu meille missään. Enemmän mietin esimerkiksi Simon ykköspesisjoukkuetta, joka joutuu jopa Haminassa asti käymään ja siellä on työssäkäyviä, perheellisiä miehiä.

Napapiirin Pesis-Team Rovaniemeltä valmistautuu jo yhdeksänteen peräkkäiseen kauteensa miesten suomensarjassa. Naiset pelasivat viime vuonna toisen kauden kauden suomensarjatasolla ja säilyttivät sarjapaikkansa. Uuden kokemuksen alkavaan kauteen tuo poikien Superpesis, eikä siihenkään lähdetä tekemään yhden kesän ihmettä. Still näkee joukkueineen tavoitteet tulevaisuudessa

– Meillä oli alkujaan toisen valmentajan (Jukka Hartikainen) kanssa ajatus neljän vuoden projektista, jonka jälkeen katsotaan jatkoa poikien ollessa vanhempaa C:tä. Kun pelaajat tuntuivat olevan sitoutuneita hommaan ja saatiin Simosta tukea, päätimme jatkaa.

– Eikä tämä nytkään mikään yhden vuoden juttu ole. Yli puolet joukkueesta on 03-syntyneitä tai nuorempia, joten tavoitteet on asetettu tulevaisuuteen. Toivottavasti yhteistyö jatkuu Simon Kirin kanssa ja saamme kasattua pohjoisen pojat saman joukkueeseen. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan – onko meillä rovaniemeläisiä pelaajia enemmänkin yläsarjoissa vai onko meillä oma joukkue? Sen näkee sitten.

Maailman pohjoisinta pesistä pelataan Rovaniemellä. Napapiirin Pesis-Teamin toimintaan pääsee tutustumaan seuran kotisivuilla osoitteessa napa-pesis.sporttisaitti.com.