Valitse sivu

Tehtävänkuvaan kuuluvat ainakin C-tason valtakunnallisen tuomaritarkkailun organisointi, materiaalin koonti ja tukiverkoston luominen D-tasolle, tiedonkulun parantaminen, hyvän osaamisen kuvauksen rakentaminen D-N-tuomareille sekä sääntökokeen laatiminen ja toteutus alemmille tuomaritasoille. Hyvän osaamisen kuvaus eli tiedot ja taidot, joiden hallintaa kullakin tasolla viheltävältä tuomarilta lähtökohtaisesti odotetaan, rakennetaan kaikille tuomaritasoille superpesistuomareista alkaen.

Laukkanen näkee tärkeänä Pesäpalloliiton panostuksen tuomaritoiminnan kehittämiseen erityisesti tuomaripolun alkutaipaleella, jossa osa on kokeneempina mukana tukemassa nuorempia ja osa tavoittelee etenemistä tuomariuralla.

– Tuomaritoiminnan näkökulmasta nämä ovat hyviä ja tärkeitä asioita, joiden toteuttaminen oikeasti vaatii erillisen henkilön. Alemmilla tasoilla tuomaritehtäviä on eniten ja sieltä nousevat tulevat huipputuomarit. Näissä meidän pitää pesäpallossa onnistua, jotta tuomaripolulle saadaan jatkossakin uusia kasvoja – ja haastajia pyrkimään huipulle asti.

Myös pelaajat hyötyvät, kun tuomarit ovat tehtäviensä tasalla. Alemmilla sarjatasoilla pelaa useita läpimurtoa hakevia tulevia tähtipelaajia. Laukkanen haluaa, että kaikki toimijat ovat samalla sivulla tuomaritoimintaan liittyvissä asioissa.

– Viime kaudella sääntöihin tehtiin syöttämiseen liittyviä muutoksia, mikä oli tosi hyvä asia ja auttoi yhtenäistämään syöttötuomareiden toimintaa.

– Myös hyvän osaamisen tason määrittely auttaa niin pelinjohtajia, kouluttajia kuin itse tuomareitakin miettimään, mitä osaamista milläkin tasolla vaaditaan.

Pesäpallon tuomarijohtajana jatkaa Tapani Hotakainen, nuorisotuomarijohtajana Niina Lämsä, koulutusvastaavana Matti Lähteenmäki ja yläsarjojen nimeäjänä Jari Saaranen. Matias Laukkanen täydentää organisaatiota alempien sarjojen tuomarivastaavana.

– Ensimmäisen kauden aikana toiminta varmasti hakee muotoaan ja tehdään havaintoja parhaista käytänteistä. Näkemyksiä ja palautetta voi lähettää sähköpostitse matias.laukkanen(ät)pesis.fi tai ottaa yhteyttä puhelimitse 040 722 2293.

Yhteystietojen kertaaminen on paikallaan, sillä superpesistuomareiden joukossa on turkulainen täysnimikaima.

– Varsin hyvin ovat viestit tähän asti löytäneet perille. Ainoastaan ensimmäiset tuomaripalkkiot yläsarjapeleistä tulivat vain minulle, mutta rehellisyyden nimissä asia kyllä heti oikaistiin, Matias Laukkanen Hämeenlinnasta hymähtää lopuksi.