Valitse sivu

Pesäpallossa Sallinen nousi raketin lailla huipulle. Jyväskylän Kirin kasvatti debytoi naisten mestaruusarjassa vain 14 vuoden, 10 kuukauden ja 26 päivän ikäisenä kauden avauskierroksella 8.5.1988. Kiri jäi kuitenkin Ikaalisten Tarmon jalkoihin häviten tämän kotikentällä pelatun ottelun juoksuin 23-5 ja sijoittui lopullisessa sarjataulukossakin vasta seitsemänneksi.

Vuotta myöhemmin meno muuttui, kun Kiri voitti Suomen mestaruuden 1989. Sallinen tuuletti etenijäkuningattarena ja vei vuoden naispesäpalloilijan tittelin.

Menestystä tuli jatkossakin. Sallinen juhli Suomen mestaruuksia Lapuan Virkiässä 1992-93 ja uran päättäneellä kaudella Kirissä 1996 sekä SM-pronssia Vihdin Pallossa 1994 ja Kirissä 1995. Henkilökohtaiset meriitit yhdeksän pääsarjakauden mittaiselta uralta hakevat vertaistaan (Riikka Sallisen pelaajakortti) – päällimmäisinä ovat kolme vuoden pesäpalloilijan titteliä, kaksi Itä-Länttä 1989-90 (naisten Itä-Länsi 1990 -kooste Ylen Elävässä Arkistossa), kaksi Liitto-Lehdistöä, kultainen räpylä 1993, kultainen maila 1993 ja 1995 sekä kaikkien tilastojen voitot useampaan kertaan.

Jääkiekossa Sallinen kuuluu Suomen menestyneimpiin pelaajiin. Maajoukkueuralta arvokisamitaleita on kertynyt 12 – viime kevään MM-hopean lisäksi kuusi MM-pronssia, kaksi olympiapronssia ja kolme EM-kultaa. Suomen Jääkiekkoleijona numerolla 190 valittiin ensimmäisenä eurooppalaisena naisena Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n Kunniagalleriaan Hall Of Fameen.

Sallinen oli mukana voittamassa seurahistorian ensimmäistä jääkiekon naisten Suomen mestaruutta Etelä-Vantaan Urheilijoille 1989 ja Keravan Shakersille 1994. Kasvattajaseurassaan JYP:ssä Sallinen pääsi mestaruusjuhliin 1997, 1998 ja 2016.

Pelinumeron jäädytys on historiallinen teko, sillä Iltalehden mukaan myöskään seuran miespelaajat eivät saa jatkossa käyttää Sallisen pelinumeroa 13. Aiemmin jääkiekossa Ilves on jäädyttänyt Marianne Ihalaisen ja Blues Päivi Virran pelinumerot.

Miesten Liiga-ottelu JYP-Pelicans pelataan Jyväskylässä tänään lauantaina 4.1. kello 17 alkaen. Sallisen pelinumeron 13 jäädytys ja juhlallisuudet nähdään ennen ottelun alkua. Lisätietoa ottelusta löytyy JYP:n nettisivuilta.