Pesäpallomenestys oli mannaa yhteisölle, joka oli saanut kamppailla 90-luvun alun laman kourissa.

– Pesis yhdisti meidät kaikki siellä. Katsomossa jokaisella oli oma paikkansa, juvalaislähtöinen elokuvantekijä Lotta-Kaisa Riistakoski (lottakaisa.com) sanoo.

Vain kolmen vuoden superpesistaipaleen jälkeen tapahtui täydellinen romahdus. Juvalainen pesäpallo vajosi syvälle, eikä yhteisö meinannut uskoa tapahtunutta todeksi.

Voimakkaimman pyörityksen keskellä monen yksittäisen ihmisen tarina ja kohtalo jäivät helposti varjoon, jonne nyt kurkistaa tunteikkaasti Kunniakierros-dokumenttielokuva. Riistakosken ohjaama ja käsikirjoittama 38-minuuttinen teos kulkee läpi juvalaisen pesisbuumin nousun, uhon ja tuhon pelinjohtaja Hannu Mannisen (1950-2008) perheen kautta.

Kunniakierros on katsottavissa Yle Areenassa. Ylen tv-kanavilla ensiesitys nähdään tänään isänpäivänä Yle TV2:ssa kello 16.20.

– Halusin ymmärtää, mitä aikoinaan tapahtui ja miksi, Juvan Pallon kannattajana menestysvuodet elänyt Riistakoski kertoo elokuvan tekemiseen johtaneista syistä.

Aihe on ymmärrettävästi tunteikas, mutta Kunniakierros käsittelee sitä hellästi ja liikuttavasti nostaen esiin vahvan inhimillisen näkökulman.

– Juvalla elokuva otettiin hyvin vastaan. Ihmiset olivat liikuttuneina. Elokuva ei repinyt vanhoja haavoja auki, vaan laittoi niihin balsamia – se oli tarkoituskin, sillä missään nimessä en halunnut satuttaa ketään, Riistakoski kiittelee saamaansa palautetta.

Nousun ja tuhon jatkeena piirtyy uusi alku. Pesäpallotoiminta pyörii yhä Juvalla, nykyisen seuran Juva Pesiksen toimesta ja ”sinisellä laguunilla” tapahtuu.

– Juvalla pelataan edelleen pesistä ja juniorijoukkueita löytyy, mikä on todella hienoa. Ei ehkä siinä laajuudessa, mitä parhaimpina vuosina, mutta pesäpalloa pelataan, Riistakoski iloitsee.

Lisää Juvan Pallon ”katkerankauniista” tarinasta Helsingin Sanomien artikkelissa