Liikunnan ja terveystiedon opettajana Oulun Lyseon lukiossa työskentelevä Helistén-Mikkola tunnetaan alan osaajana, jota arvostetaan lajirajat ylittäen.

– Jos minulta kysytään, mitä haluaisin työkseni tehdä, vastaan, että valmentaa.

Lippo Juniorit tiedotti syyskuussa laittavansa uuden vaihteen silmään panostamisessa nais- ja tyttöpesiksen kehittämiseen sekä käynnistävänsä tyttöjen oman akatemiatoiminnan. Samassa yhteydessä julkaistiin tieto Helistén-Mikkolan paluusta oululaisen junioripesäpallon ytimeen ja pestistä valmennuspäällikkönä. Poikien puolella vastaavaa tehtävää hoitaa Mika Härkin.

– Tosi kivasti on seurassa otettu vastaan. Tulin tänne auttamaan, enkä arvostelemaan valmentajia. He kysyvät ja ovat vastaanottavaisia. Paljon suunnittelen käyntejä harjoituksissa sen mukaan, mitä joukkueet haluavat, Helistén -Mikkola kiittelee.

– Tekniikka-asiat ovat sellaisia, joita on vaikea opettaa. Niistä olen koittanut napata isommin kiinni.


Oulun Lippo Juniorit tiedotti reilut kaksi kuukautta sitten liikuntatieteiden (LiTM) ja liikuntalääketieteen (TtM) maisterin Soile Helistén-Mikkolan paluusta seuraan tyttövalmennuksen mentoriksi ja valmennuspäälliköksi.

Helistén-Mikkola on aktiivina mukana Valmentaa kuin nainen -hankkeessa, jonka tavoitteena on tukea naisvalmentajia eteenpäin uralla ja kannustaa naisia lähtemään pelaajauran jälkeen valmentajapolulle. 2013 käynnistynyt hanke on saanut jatkorahoituksen vuoden 2019 loppuun saakka. Helistén-Mikkola kiittelee vuolaasti erityisesti mentoritoiminnan tuomia hyötyjä. Pesäpalloseuroissa olisi tilaa yhä useammille osaaville naisvalmentajille ja -pelinjohtajille.

– Valmentaa kuin nainen -hanke on ollut erinomainen. Toivoisin, että sellaista toimintaa tuettaisiin pesäpallossa enemmänkin. Minulla on tällä hetkellä neljä valmentajaa mentoroitavana. Mentoriryhmässä olevat osallistuvat myös muiden mentoroitavien harjoitusten seuraamiseen. Me muut seuraamme harjoituksissa nimenomaan niitä asioita, joihin valmentaja tarvitsee tukea tai muiden mielipiteitä. Tärkeä osa mentoroinnissa on valmentajan kuuleminen ja palautteen antaminen.

– Mentori, jolla on monipuolisesti osaamista – siitä voivat kaikki osapuolet saada todella paljon hyötyä irti. Kaikki valmentajat tarvitsevat tukea. Varsinkin aloittelevat valmentajat eivät monesti vain hoksaa kaikkea, mikä on ihan ymmärrettävää.

Kasvattajaseuran arvokasta työtä ja mahdollisuuksia

Kokonaisuutena Lippo Juniorien toiminnassa on paljon ilonaiheita.

– Hyviä junioreita on seurasta tulossa ja hyviä asioita tehdään. Joka joukkueella on valmentajat, mutta lisää käsiä tarvitaan aina. Entisiä pelaajia on tullut mukaan – todella hyvällä otteella. Kaiken kaikkiaan toiminta on hyvällä mallilla, Helistén-Mikkola sanoo.

– Lähtökohta on se, että koulutan valmentajia. Harjoituksissa olen valmentajan tukena ja tarvittaessa otan isompaa vastuuta valmennuksesta.

Pelaajapolun alkuvaiheissa on keskiössä kokonaisvaltainen urheilijaksi oppiminen niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Harjoittelu, ravinto, lepo sekä urheilun ulkopuolinen elämä on laitettava tasapainoon. Helistén-Mikkola korostaa yleistaitoharjoittelua ja perustaitojen oppimista ennen syventymistä lajiharjoitteluun.

– Ensin opitaan urheilijaksi ja sen jälkeen lajin pelaajaksi. Olemme aloittaneet perusteista nuorten valmennuksessa, mm. monipuoliset yleistaitoharjoitukset ovat olleet keskiössä syksyn harjoittelussa. Tärkeitä kehittämisen kohteita ovat olleet myös kehonhallinta, fysiikka ja lajin osalta tekniikkaharjoittelu. Joukkueille on rakennettu omat tiimit, joissa työskentelevät lajivalmentajien lisäksi fysiikka- ja juoksuvalmentajat.

– Jokaiselle joukkueelle tarvitaan hyvä, toimiva tiimi – ei voi olettakaan, että yksi valmentaja hallitsisi kaikkia valmentamisen osa-alueita.

Tätä nykyä Lippo Juniorit keskittyy ydinosaamiseensa. Lapsille ja nuorille tarjotaan harrastamisen mahdollisuuksia sekä laadukkaan valmennuksen viitoittama pelaajapolku huipulle saakka. Superpesisjoukkue ei ole ainakaan tässä vaiheessa ajatuksissa

– Lippo Juniorit on yksi vahvimmista kasvattajaseuroista. Aikuisten ylemmistä sarjoista meillä on vain naisten suomensarjan joukkue. Tällä hetkellä pitää vaan asennoitua niin, että pelaajat lähtevät junioriputken päätyttyä.

Menestystä pelikentillä ja niiden ulkopuolella

Omista kasvateista saa ja pitää olla ylpeä. Lista on pitkä, kun Oulun seutukunnan alueella pesäpallo-oppinsa saaneista naispelaajista puhutaan – Siri Eskola, Sarita Heikkinen, Anna Hemmilä, Henna Juka, Ella Korpela, Essi Kylli, Emilia Linna, Eveliina Lämsä, Neea Mikkola, Emmi Särkioja, Roosa Törmänen sekä monet muut.

Pesäpallo vei aina Fuengirolaan asti, kun Soile Helistén-Mikkola matkusti Espanjaan seuraamaan tuolloin Lapuan Virkiää edustaneen tyttärensä Neea Mikkolan peliä.

Helistén-Mikkola on valmentanut useita heistä sekä tietysti omaa tytärtään Neea Mikkolaa, jolla on ansioluettelossaan kolme B-tyttöjen Itä-Länttä, 115 runkosarjan superpesisottelua ja SM-pronssimitali Lapuan Virkiän paidassa 2017.

– Lippo Juniorien F-junioreista se alkoi. Neean innostuksesta pesäpalloon olen minäkin ollut mukana nyt yli 10 vuotta. Kun valmentajia ei silloin ollut, ajattelin käynnistää toiminnan ja olla yhden vuoden mukana. Yksi vuosi on nyt venynyt varmaan loppuiän valmennukseksi, mutta mikäpäs sen mukavampaa!

Ikimuistoiset juniorivuodet toivat mukanaan menestystä. Helistén-Mikkola toimi pelinjohtajana ja valmentajana tyttärensä joukkueille, jotka voittivat Lippo Junioreille E- ja D-tyttöjen leirimestaruudet sekä C-tyttöjen Suomen mestaruuden 2013.

Menestys ei rajoittunut pelkästään urheiluun, sillä vastuullisuudesta pidettiin kiinni niin pelikentällä kuin sen ulkopuolella.

– Aika ajoin vanhemmat ajattelevat, ettei nuori voi harjoitella ammattimaisesti ja hoitaa samalla koulua kunnialla päätökseen. Tämänkin väitteen me kumosimme. Suurin osa omista valmennettavistani on korkeakouluissa eli heistä tulee osaajia pelikentän ulkopuolellekin. Halusin aina kantaa vastuun myös siitä, että opiskelu oli tärkeä ja kunnioitettava asia urheilun lisäksi, Helistén-Mikkola korostaa.

Urheilu-uralla juniorivuosien aikana tehty pohjatyö on auttanut nuoria matkalla huipulle. Pohjois-Suomen kasvateista tai Helistén-Mikkolan entisistä valmennettavista saisi jalkeille hurjan joukkueen naisten Superpesikseen ja lisää on luvassa.

– Määrää enemmän Lippo Juniorien toiminnassa korostuu ennen kaikkea junioritoiminnan laatu – halumme tarjota nuorille hyvät harjoituspuitteet ja mahdollisuuden kehittyä urheilijana ja pesäpalloilijana, Helistén -Mikkola päättää.

Lisätietoa Oulun Lippo Juniorien toiminnasta ja mahdollisuuksista tulla mukaan hienoon yhteisöön: www.lippojuniorit.fi