Valitse sivu

Toisen ison tarkastelussa olleen kokonaisuuden muodostavat karensseihin liittyvät käytännöt, jotka eivät aiemmin olleet täysin toimivia kauden alussa ja loppupuolella. Jatkossa kauden alussa huomioidaan vain ylempänä pelattujen otteluiden määrä sekä runkosarjan päättymisen jälkeen alemman sarjan otteluiden määrä.

– Tulevilla kausilla alempi sarja voi aloittaa kauden ennen ylempää sarjatasoa. Näin hyödynnetään paremmin toukokuun viikonloppuja pelipäivinä, kilpailupäällikkö Timo Lamminen selventää.

– Ylempänä tai alempana aloittaminen on aikaisemmin aiheuttanut ongelmia pelaajille, jotka eivät ole niin sanotusti runkopelaajia, mutta esimerkiksi loukkaantumisten vuoksi ovat pelanneet kauden ensimmäisen pelin ylemmällä sarjatasolla. Nyt nämä huolet poistuvat, Lamminen lisää.

Aikuisten, nuorten ja kaksoisedustuspelaajien pelaaminen alemmalla sarjatasolla runkosarjan jälkeen yhdenmukaistetaan. Lamminen kuitenkin heti huomauttaa, että alempien sarjatasojen joukkueiden ”keinotekoinen vahvistaminen” halutaan estää.

– Runkosarjan lopussa uusien pelaajien tutustuttaminen ylemmälle sarjatasolle ei enää vie automaattisesti pelioikeutta alempaan sarjaan loppukauden osalta. Karenssi toki tulee huomioida.

– Merkittävänä uutena tekijänä siirtymisen rajoittamiseen loppukaudelle tulee mukaan pelimäärä alemmalla sarjatasolla. Tällä pyritään estämään alemman sarjatason joukkueen keinotekoinen vahvistaminen.

Karenssiajan laskeminen perustuu jatkossa prosentuaaliseen määrään otteluita, sillä sarjojen ottelumäärä voi vaihdella paljon. Sarjakohtainen taulukko julkaistaan pesis.fi-sivuilla talven aikana.

Seurasiirtoja on jo nyt mahdollisuus tehdä tulevalle kaudelle. Siirrot kirjataan verkkopalvelussa ja kirjaamismaksu suoritetaan välittömästi verkkopankissa, jotta siirto astuu voimaan. Tarkemmat tiedot ja ohjeistukset on päivitetty pelaajasiirrot-sivulle.

Uuden poikien Superpesiksen käytännöt

B-poikaikäluokan muodostavat 2001-2003-syntyneet miehet kaudella 2020. Poikien Superpesikseen liittyvät käytännöt on eritelty kilpailumääräyksissä.

– Valtakunnallinen juniorisarja jakautuu nyt kahteen eri sarjatasoon, joiden välillä liikkumista rajoittavat vastaavat karenssit kuin aikuisten sarjoissa. Jokerina pelaaminen ei aiheuta karenssia. Mikäli seuralla on joukkueet sekä poikien Superpesiksen A-sarjassa että B-sarjassa, kahdelle pelaajalle on mahdollisuus tehdä kaksoisedustussopimus. Tällä haetaan mahdollisuutta helpottaa joukkueiden rakentamista ja edesauttaa esimerkiksi lukkareiden liikkumista joukkueiden välillä, Lamminen kertoo.

– Toisesta seurasta poikien Superpesiksen A-sarjaan voidaan siirtyä täyssiirrolla, määräaikaisella seurasiirrolla tai nuoren pelaajan määräaikaisella seurasiirrolla. Toisesta seurasta poikien Superpesiksen B-sarjaan voidaan siirtyä poikkeusluvalla.

Yhdenmukaisesti naisten sarjatoiminnan kanssa myös miesten puolella pelaajapolku juniorisarjoissa päättyy jatkossa 19-vuotiaana.

– A-poikien sarjan poistuminen huomioidaan. 1999 sekä 2000 syntyneet miehet saavat vielä tulevalle kaudelle helpotusta karenssien osalta, Lamminen sanoo.

Nuorten valtakunnallisiin sarjoihin (poikien Superpesis, tyttöjen Superpesis, C-tyttöjen ja -poikien SM-sarjat) on päivitetty myös juoksueroa koskeva sääntö. Jos joukkueiden välille syntyy vähintään 20 juoksun ero tasoittavalla vuorolla tai lisäyksenä kahden (2) vuoroparin jälkeen aloittavalla vuorolla, jakso päättyy välittömästi – kuitenkin samalla peliteolla syntyvät muut juoksut hyväksytään.

Kilpailumääräykset 2020

Ajankohtaista seuroille

Kilpailumääräykset-sivu

Pesäpallon kilpailumääräykset 2020 (pdf)

Muutokset pesäpallon kilpailumääräyksiin kaudelle 2020 (pdf)

Alueiden kilpailumääräykset 2020 ja valtakunnallisten leirien kilpailumääräykset 2020 julkaistaan myöhemmin.

Timo Lamminen, kilpailupäällikkö | timo.lamminen(ät)pesis.fi | 050 348 6013