Savo-Karjalan alueen puheenjohtaja Rauno Airas myöntää valinnanvaraa olevan, kun alueella palkitaan kauden parhaita Savonlinnassa 12. lokakuuta.

– Huima on tämä vuosi ollut Savo-Karjalan alueelle, jos ajattelee Joensuun Mailan miesten Suomen mestaruutta ja naisten nousua Superpesikseen, Kiteen Pallon A-poikien Suomen mestaruutta ja B-poikien SM-hopeaa, Siilinjärven Pesiksen nousua naisten Superpesikseen sekä Puijon Pesiksen nousua naisten Ykköspesikseen.

– Ensi kaudella meillä on siis tällä alueella neljä joukkuetta miesten (Imatran Pallo-Veikot, Joensuu, Kitee, Siilinjärvi) ja kolme joukkuetta naisten Superpesiksessä (Joensuu, Pesä Ysit, Lappeenranta, Siilinjärvi) sekä joukkueet miesten (Kuopio) ja naisten Ykköspesiksessä (Kuopio). Tähän päälle harrastajamäärät ovat kasvussa, Airas iloitsee.

Siilinjärven Pesis nousee naisten Superpesikseen kaudelle 2020. Kuva: Saimi Airaksinen

Kirkkaimpien valojen katveessa loistaa tärkeä perustyö. Joensuun Mailan mestaruuttakin juhlivat Tohmajärven Pompun kasvatit Joni Lehikoinen ja Aleksi Rautiainen sekä Nurmeksessa pesäpallo-oppinsa ammentanut Lauri Kivinen. Airas haluaa nostaa vahvasti esiin juniorityön, harrastepesiksen, kasvattajaseurat ja alempien sarjojen joukkueet.

– Perustyön merkitystä ei pidä unohtaa. Siellä luodaan hyvin merkittävää perustaa koko alueen pesäpallotoiminnalle, Airas painottaa.

– Menestys antaa uskoa myös niille seuroille, joilla ei yläsarjajoukkueita vielä ole. Suomensarja- ja maakuntasarjajoukkueissa, junioritoiminnassa samoin kuin kunto- ja harrastepesiksen puolella tehdään tärkeää työtä. Tervehenkistä kilpailuasetelmaa tavoitellaan, Airas sanoo.

Juhlaan oli päättyneellä kaudella aihetta monin paikoin. Yhtä voittavaa reseptiä harvoin on olemassa, sillä menestyksen rakentaa niin huippu-urheilussa kuin seuratyössä useiden onnistumisten yhteisvaikutus. Airas kiittelee erinomaista seurojen sekä alueen johtoryhmän työtä ja vuorovaikutusta – unohtamatta seurakehittäjän (Mona Hupli-Kotiranta) ja aluevastaavan (Pirjo Mäkelä) merkittävää panosta.

– Vielä pitää lisää analysoida, mutta seuratyölle kuuluu kiitos. Seuroissa on kokonaisuutena tehty hyvää työtä. Junioritoiminnassa on menty eteenpäin, seurojen urheilupuolella on tapahtunut kehitystä, samoin valmennuksessa ja muussa seuratoiminnassa yleensä.

– Pesäpalloliiton tehtävä on antaa myös tukea seuroille strategian mukaisesti. Seurakäynneillä käydään läpi keskustellen, miten yhdessä kuljemme kohti strategian mukaisia tavoitteita.

Kunto- ja harrastepesistoiminta on mennyt vahvasti eteenpäin Savo-Karjalan alueella.

Airas uskoo, että menestys innostaa seuroja jatkamaan hyvin tehtyä työtä ja kehittämään toimintaansa edelleen.

– Tämä vuosi antaa varmasti lisäbuustia toimintaan kaikille tasoille. Alueella on tekemisen meininki ja hyvä henki – vuorovaikutus on avointa.

– Toivottavasti saadaan nuoria entistä enemmän innostettua mukaan toimintaan. Tehtäviä löytyy ja pelaajapolkuja ihan Superpesikseen asti. Työntekoa pitää jatkaa, niin pystymme edelleen kehittymään ja kasvamaan toiminnassamme.

Kahden edellisen kauden kehitys Savo-Karjalan alueella antaa aiheen suureen tyytyväisyyteen. Lisenssejä on tullut lisää noin 850, mikä tarkoittaa yli 35 % kasvua.

– Huima vuosi! Paljon työtä on edessä, mutta suunta on hyvä ja oikea. Lisenssimäärä on kasvanut upeasti kahden edellisen vuoden aikana.

– Harrastajien myötä tarvitaan lisää ihmisiä myös talkootehtäviin. Kiitos seura-aktiiveille – toimijoille, jotka ovat sitoutuneita ja jaksavat tehdä tätä tärkeää työtä.

Piikkarit pysyvät kuitenkin tiukasti kentän pinnassa, vaikka Savo-Karjalassa ollaan jopa edellä tavoitekuvaa.

– Vauhtia pitää olla, mutta liika vauhtisokeus ei saa yllättää, muuten voi kompastua, Airas päättää.

Savo-Karjalan kauden päättäjäisiä vietetään Savonlinnassa tämän viikon lauantaina 12. lokakuuta. Päivän avaa kaikille pesisseurojen toimijoille avoin seuraseminaari kello 10-14 (lisätiedot seuroille lähetetystä kutsusta). Alueen palkitsemistilaisuutta ovat tervetulleita seuraamaan kaikki kiinnostuneet kello 14-16, mutta tilaisuuteen tulee ilmoittautua torstaihin 10.10. mennessä Pirjo Mäkelälle, pirjo.makela(ät)pesis.fi.