Lotta-Kaisa Riistakosken ohjaama ja käsikirjoittama 38-minuuttinen dokumenttielokuva kertoo juvalaisen pesisyhteisön tarinan pelinjohtaja Hannu Mannisen (1950-2008) perheen kautta.

– Olen todella iloinen ja kiitollinen, että Kunniakierroksen esitykset ovat juuri isänpäivänä, sillä elokuvan keskiössä ovat perhesuhteet, Riistakoski sanoo.

Elokuvan on tuottanut Markku Tuurna Filmimaa Oy:lle.

Juvalaisen pesäpallon nousu alkaa 1980-luvulla ja vuonna 1995 Juvan Pallo tekee historiaa nousemalla pääsarjatasolle. Hurmos valtaa koko kylän – kunnes kaikki romahtaa sopupelin myötä. Elokuva on samalla ajankuva laman jälkeisestä Suomesta.

Elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Lotta-Kaisa Riistakoski on juvalaislähtöinen pesisfani, joka asui Juvalla pesishurmoksen ollessa kovimmillaan.

– Tein tämän elokuvan, koska halusin ymmärtää, mitä aikoinaan tapahtui ja miksi. Toiveeni on, että elokuva puhdistaa ilmapiiriä niin Juvan kuin pesäpallon ympäriltä.

– Kuten ensi-iltaa katsomassa ollut Juvan Pallon kapteeni Juha Wiberg totesi, laittoi elokuva laastarin haavojen päälle eikä repinyt niitä auki. Vaikea aihe oli käsitelty tyylikkäästi ja hienotunteisesti, Ville Niskanen kirjoitti Länsi-Savo-lehdessä.

Elokuvafestivaali Kettupäivät järjestetään Helsingissä 8.-10.11.2019. Kunniakierroksen esitys nähdään elokuvateatteri Orionissa (Eerikinkatu 15) sunnuntaina 10.11.2019 klo 12. Alkukuvana nähdään 9-minuuttinen ”Pesäpallo – Suomen kansallispeli” -lyhytelokuva vuodelta 1952.

Yle esittää Kunniakierros-elokuvan TV2:ssa isänpäivänä 10.11.2019 klo 16.20. Uusinnat elokuvasta nähdään 11.11. ja 16.11. Elokuva on nähtävissä myös Yle Areenassa 10.11. alkaen.

Elokuvaa on aiemmin esitetty valkokankailla Juvalla, Savonlinnassa ja Tampereella.