Urheilijan arjesta keskusteltiin Varsinais-Suomen Pesiksen kauden päätösristeilyllä, jonka sunnuntainen talk show -tilaisuus kiinnosti kuulijoita sankoin joukoin.

– Oma aikataulu selkiytyy kyllä aina. Turussa puitteet ovat kohdillaan Kupittaan urheiluhallissa, saa tulla ja mennä. Opiskelu antaa eniten soveltamisvaraa, totesi Kankaanpään Mailan superpesispelaaja, Pöytyän Urheilijoiden kasvatti Mikko Pauna.

– Aikatauluttamista se vaatii. Halu tehdä tätä juttua saa lähtemään tällaiseen mukaan. Halleista otamme vastaan kaikki vuorot, jotka vain saamme Turusta ja Raumalta, Mynämäen Vesattaria Superpesiksessä edustava Laitilan Jyskeen kasvatti Henna Nurmi komppasi.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Uusi kausi avattu. Ensimmäiset lyöntitreenit @katitanhua ja @petracaritaa kanssa tehty! #pesis #kirittäret

Henkilön Nalle Viljanen (@nalle70) jakama julkaisu

 Hallitseva Suomen mestari Kirittäret Jyväskylästä aloitti jo valmistautumisen ensi kauteen.

Urheilijat oppivat nykyisin jo nuorena kokonaisvaltaisen urheilijana elämisen. Pesäpallossa urheilijan arkea opetellaan vahvasti heti yläkoululeirityksessä, jota järjestetään kuluvana lukuvuonna viidessä valmennuskeskuksessa.

– Tulee mietittyä harjoittelua, mitä tekee. Omia tarpeita mietitään ja suunnitellaan viikko sen mukaan. Uni, lepo ja ravinto ovat myös tärkeitä – niiden osalta suhtautuminen on muuttunut vuosien mittaan, Pauna sanoi.

Kesällä tilanne muuttuu, kun varsinainen sarjakausi alkaa.

– Pelipäivänä en ole töissä. Keskityn vain yhteen asiaan, etteivät ne sekoita toisiaan, Pauna kertoi.

Nurmi ei ole täysin pystynyt pyhittämään pelipäiviä vapaiksi muusta tekemisestä.

– On niitäkin päiviä, että ensin käydään töissä ja sitten vielä lähdetään pelaamaan. Onneksi sellaisia on vähemmän.

Akatemiatoiminta vienyt olosuhteet uudelle tasolle

Huippu-urheilija tarvitsee laadukkaat olosuhteet ja palvelut, jotka ovat helposti saavutettavissa. Olympiakomitean urheiluakatemiat ja valmennuskeskukset takaavat kansainvälisen vertailun kestävän päivittäisvalmennuksen ja toimintaympäristön.

– Pääsy treeneihin täytyy tehdä mahdollisimman helpoksi. Palveluiden osalta akatemia on tullut hyväksi avuksi – lihashuolto, lääkäripalvelut, henkinen valmennus ja niin edelleen. Akatemiajärjestelyn myötä saatavat tukipalvelut ja niiden yhdistäminen seuratoimintaan – tässä isoimmat seurat ovat ottaneet vahvoja askelia eteenpäin, Pesäpalloliiton koulutusvastaava Juha Antikainen kiitteli.

Hyvä seura tukee urheilijaa ja mahdollistaa asioita.

– Seuralla pitää olla useampi tukipilari. Meillä on nykyään pesäpallossa useampia tuotteita, kuten pesisliikkari, jotka toimivat hienosti. Koulumaailmassa on perinteisestikin oltu hyviä, samoin pesiskoulut ovat vetonauloja. Ne vain on käynnistettävä aina vuosittain uudelleen, Antikainen totesi.

Urheilijan kohdalla moni asia on lopulta itsestä kiinni.

– Huippupuitteet eivät tee kenestäkään huippu-urheilijaa. Keskinkertaiset puitteet eivät estä ketään tulemasta huippu-urheilijaksi, Pauna naulasi.

Tunteita, joita ei saa mistään muualta!

Sisäsyntyistä motivaatiota tarvitaan, kun päivät täyttyvät kalenterimerkinnöistä. Pakkopullan sijaan halua ja nälkää pitää löytyä.

– Asioiden pitää kiinnostaa. Ei saa harmittaa, kun lähtee treeneihin, opiskelemaan tai töihin, lääkäriksi opiskeleva Pauna korosti.

”Joukkuekaverit ovat kuin toinen perhe”, sanoo Henna Nurmi. Kuva: Teemu Kekola

Pesäpallon parissa on useita rooleja, joiden kautta lajia pääsee aistimaan syvältä sen sisimmästä. C-tason pesäpallotuomari Suvi-Maria Sirola on jo kokenut superpesisotteluiden sykkeen pesätuomarina.

– Pelimatkoilla valmistaudutaan otteluun ja käydään joukkueita läpi. Tuomarina on ollut hienoa yltää Superpesikseen asti osana tuomarinelikkoa. Tavoitteena itsellä on viheltää jonain vuonna miesten Superpesiksessä pelituomarina.

Urheilu vaatii, mutta myös antaa paljon. Huikeat kokemukset joukkuetoiminnasta, pelimatkoilta ja otteluista piirtyvät mieliin ikuisiksi ajoiksi. Parhaat hetket lisäävät nälkää ja motivoivat tekemään töitä pitkinä talvikuukausina.

– Lajista saa vahvoja tunteita, joita ei saa mistään muualta. Joskus ne voivat tietysti olla ikäviäkin. Positiiviset tunteet jeesaavat, kun treenaa syksyllä ja talvella, Pauna alleviivasi.

– Joukkuekaverit ovat kuin toinen perhe. Huikeaa, että saa olla tässä mukana, Nurmi hehkutti.

Varsinais-Suomen pesisristeilyn talk show’ssa vierailivat tällä kertaa Juha Antikainen, Henna Nurmi, Mikko Pauna ja Suvi-Maria Sirola. Tilaisuuden juonsivat Mika Mikola ja Henri Saarinen. Parhaina ja ansioituneina palkitut listattiin Varsinais-Suomen Pesiksen tiedotteessa.

Pesäpallokauden parhaat palkitaan valtakunnallisella kauden päätösristeilyllä Tallink Siljan M/s Europalla lauantaina. Kaikki lisätiedot risteilystä löytyvät tiistaina julkaistusta uutisesta.