Valitse sivu

Tavoitteena on, että kaikki liikunta ja urheilu Suomessa on jokaiselle turvallista ja kannustavaa.

– Häirintä ja muu epäasiallinen käytös urheilussa on äärimmäisen vakava asia. Töitä epäasiallisen käytöksen kitkemiseksi on tehty Olympiakomiteassa ja lajiliitoissa jo vuosia, ja työ jatkuu. Jokaiseen tapaukseen on puututtava, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoo.

Työkaluja häirinnän kitkemiseksi

Uudistettu Lupa välittää, lupa puuttua -opas
Seurojen mallisäännöt ja kurinpidon mallisäännöt lajiliitoille
Muut oppaat ja materiaalit
– Olympiakomitean järjestämät vastuullisuusklinikat lajiliitoille
– Väestöliiton Et ole yksin -palvelu
– SUEKin ILMO-palvelu, jossa voi ilmoittaa urheilurikkomuksista
– SUEKin selvitykset

Uudistettu opas häirintätapausten käsittelyyn

Olympiakomitea on uudistanut Lupa välittää, lupa puuttua -oppaan (pdf) häirintätapausten käsittelyyn. Alun perin vuonna 2002 lanseerattu opas on päivitetty vastaamaan nykypäivän tarpeita. Alkuun on koottu pikaopas, joka antaa selkeät portaat etenemiselle eri tilanteissa. Opas on vapaasti lajiliittojen ja seurojen hyödynnettävissä.

– Lupa välittää, lupa puuttua -opas antaa konkreettisia apuvälineitä häirinnän tunnistamiseen, ennaltaehkäisyyn ja tapauksiin puuttumiseen. Ainakin pikaopas on syytä ottaa lukemistoon jokaisessa seurassa ja lajiliitossa, Salonen toteaa.

Oppaan päivitys on tehty yhteistyössä Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin ja Väestöliiton kanssa.

Oletko kokenut häirintää urheilussa? – Et ole yksin -palvelu auttaa!

Et ole yksin on Väestöliiton palvelu, jonka tavoitteena on vähentää ja ennaltaehkäistä epäasiallista käytöstä ja häirintää urheilussa. Palvelu tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille ja huoltajille. Väestöliiton ja urheilujärjestöjen yhteishankkeella pyritään takaamaan, että jokainen voi harrastaa urheilua turvassa.

Et ole yksin -palvelu löytyy osoitteesta www.etoleyksin.fi

Puhelin päivystää numerossa 0800 144644 ma-ti 14-17.30 ja chat ke-to 14-17.30

Turvallinen toimintaympäristö vastuullisuusohjelman kärkenä

Olympiakomitea rakentaa parhaillaan urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaa yhdessä urheilujärjestöjen kanssa vuosille 2020-2024. Järjestöille suunnatun kyselyn perusteella turvallinen toimintaympäristö on yksi keskeinen valinta, johon urheiluyhteisö haluaa panostaa tulevaisuudessa entistä voimallisemmin. Ohjelma rakentuu tämän vuoden aikana.

Lähde: Olympiakomitean tiedote