Näissä kolmessa tapauksessa Kirittäret on ollut molemmilla puolilla. Kaudella 2006 joukkue kirjoitti historiaa ja nousi mestariksi oltuaan tappiolla lappeenrantalaista Pesä Ysejä vastaan otteluvoitoin 2-0. Puolestaan 2015 Kirittäret voitti avausottelun, mutta hävisi kolme seuraavaa Lapuan Virkiälle.

Jyväskylän naispesäpallo on juhlinut 2000-luvulla. Kaudesta 2001 lähtien ainoa mitaliton vuosi on 2017, jolloin Kirittäret putosi jatkosta jo puolivälierissä ja Manse PP Tampereelta vei historiallisen mestaruuden. Kirittärien voittoprosentti loppuotteluissa on hurja. 12 loppuottelusarjasta kahdeksan on päättynyt mestaruusjuhliin.

Kirittärien pelinjohtaja Jussi ”Nalle” Viljanen on luotsannut joukkueensa mestariksi kolmella eri vuosikymmenellä, ensimmäisen kerran 1996. Mielenkiintoisena yksityiskohtana Viljanen on voittanut vain yhden mestaruuden Jyväskylän ulkopuolella, mikä tapahtui tulevan loppuotteluvastustajan Pesäkarhujen peräsimessä 2002. Kyseessä on porilaisseuran ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa naisten Suomen mestaruus.

Muutama pelaajakin on edustanut urallaan molempia loppuottelujoukkueita. Kirittärien Emma Körkkö (o.s. Nieminen) pelasi Pesäkarhuissa pronssikaudella 2011 ja porilaislähtöinen Susanna Puisto puolestaan edusti SM-hopealle yltänyttä Kirittärien joukkuetta 2012. Jyväskylän Pesiksen oma kasvatti Noora Matikka (o.s. Patrikainen) debytoi Superpesiksessä Kirittärien lautasella 2014-2016 ja huipensi tuon ajanjakson mestaruuteen. Nyt Matikka tavoittelee samaa Pesäkarhujen lukkarina.

Naisten SM-mitaleita Pesäkarhut on voittanut 2000-luvulla peräti 15. Mitalittomia vuosia ovat vain 2000, 2003, 2007 ja 2015. Loppuotteluiden tilastot sen sijaan kaipaavat porilaisnäkökulmasta korjaamista. Täysosumaa Pesäkarhut lähtee hakemaan runkosarjan voittajana ja kotiedun tukemana.

Pori on tältäkin kesältä naisten Superpesiksen katsojaykkönen, mutta myös Kirittäret odottaa Hippokselle runsaasti yleisöä kauden huipennukseen. Toiseen loppuotteluun tarjotaan Jyväskylän ylä- ja alakoululaisille maksuton sisäänpääsy tulevana lauantaina 6.9. Mielessä voi jopa olla loppuotteluiden yleisöennätys, joka toistaiseksi on 3781 katsojaa Kirittärien ja Virkiän viidennestä loppuottelusta 2012. Muilta osin tuota ottelua tuskin Jyväskylässä liiemmin muistellaan, sillä Virkiä vei mestaruuden oltuaan jo voitoin 2-1 tappiolla.

Pesäkarhut ja Kirittäret ovat kohdanneet aiemmin loppuottelussa neljä kertaa. Pesäkarhut vei mestaruuden 2002, Kirittäret juhli 2005, 2008 ja 2010.

Pronssista pelaavat Lapuan Virkiä ja Manse PP Tampereelta. Virkiä voitti kymmenen peräkkäistä SM-mitalia, kunnes putosi viime vuonna neljänneksi uudistuneella joukkueellaan. Manse PP pyrkii pysymään mitalikannassa mestaruuden 2017 ja SM-hopean 2018 jatkoksi.

Aiheesta lisää

Naisten Superpesiksen loppuotteluiden 2019 tilastokooste (pdf)

Naisten Superpesiksen mitaliotteluiden otteluohjelma