Esimerkiksi käy kuluva viikko. Syntymäpäivän iltaan toki kuuluu lasillinen ja ehkä toinenkin hyvien ystävien seurassa, mutta pesäpallo-ohjelmaa on suunniteltu heti seuraavalle päivälle.

– Alkuviikosta varmistelin tuomareita Lady-Pesis-turnaukseen, johon saapuu ennätysmäärä joukkueita viikonloppuna. Toki itsekin menen kentälle auttamaan ja tuomariksi, Helin kertoo.

– Jännityksellä odotan asuja ja pukuloistoa. Saa nähdä, mitä joukkueet ovat tällä kertaa keksineet.

Sirpa Helin ja Anne Aatola pitivät vapaaehtoisten infoa ennen Turun Suurleiriä 2017.

Oman kotiseuran asiat ovat erityisen lähellä sydäntä Turun naapurissa Kaarinassa asuvalle Helinille.

– Vastaan meillä tuomarivuoroista ja talousasioista. Meillä on tosi hyvä tiimi Turku-Pesiksessä viemässä toimintaa eteenpäin.

– Mukavaa, kun saa juhlia kymmenvuosia seuran kanssa yhdessä. Lisäksi Varsinais-Suomen Pesis täytti tänä vuonna 25 vuotta.

Merkkipäivä ei itsessään aiheuta Helinille ihmeellisempiä tuntemuksia.

– Uusi vuosikymmen tulee, ei kai se sen kummallisempaa ole. Ei sitä sillä tavalla ajattele. Ehkä huomenna voisi vähän notkistaa selkää, Helin naurahtaa.

Pesäpallo on antanut paljon elämään

Helin on ansioitunut useissa luottamustoimissa ja käytännön tehtävissä – siellä, missä pesäpallo on hänen osaamistaan kulloinkin tarvinnut. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Helinille Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristin 2012. Tuoreimpana huomionosoituksena Helin vastaanotti Pesäpalloliiton myöntämän Tahko Pihkala -mitalin 2017.

Varsinais-Suomen Pesiksen toiminnanjohtaja Satu Mikola ja puheenjohtaja Antti Aine onnittelivat Sirpa Heliniä, joka palkittiin Turun vuoden seura-aktiivina 2015.

Ennen kaikkea Helin kokee kuitenkin saaneensa itse pesäpallolta paljon.

– Ilman pesistä en olisi tällainen ihminen kuin olen nyt. Itsevarmuutta, itseluottamusta ja paljon muuta sellaista olen saanut elämääni pesäpallon kautta.

– Erilaisia hauskoja tapahtumia, matkoja ja kohtaamisia – tätä kaikkea pesäpallo on tuonut elämään.

Erityisesti tapahtumista Helin syttyy yhä edelleen ja aina vain uudelleen.

– Tapahtumia tekemään kerääntyvät ihmiset, jotka ovat olleet eri vuosina mukana. He kaikki, nuoret ja iäkkäämmät, tuovat osaamisensa pesäpallon käyttöön. Aiemmin mukana olleet nuoret ovat kasvaneet aikuisiksi, mutta tulevat yhä auttamaan. Se on aina hienoa nähdä.

– Yhtä upeaa on huomata, miten nuoret ovat edenneet eteenpäin eri saroilla. Pesäpallossa kasvaneet ja pesäpallon kautta ponnistaneet osaajat menestyvät elämässä.

Alkavaa viikonloppua Helin viettää – kuinkas muuten – Kupittaan urheilupuiston ympäristössä. Turku-Pesis on vahvasti mukana valtakunnallisen Lady-Pesis-turnauksen järjestelyissä. Samalla jännitetään kauden huipennusta eri pesäpallosarjoissa ja Superpesiksen loppuotteluita.

– Kaikille kauttaan jatkaville haluan toivottaa hyvää pesissyksyä ja rehtiä kamppailua paremmuudesta sekä uskallusta lähteä haasteisiin, Helin päättää.

Sirpa Helin toimi Pesäpalloliiton 1. varapuheenjohtajana 2001-03 sekä 2. varapuheenjohtajana 2000 ja 2004.