Valitse sivu

Ensimmäisellä jaksolla pääroolin vei ulkopeli. Tilanteita syntyi molemmille joukkueille, mutta ratkaisupaikoissa sisäpeliä leimasi lievä hermostuneisuus. Kirittäret pääsi henkisesti niskan päälle kolmannen tasoittavalla. Jakson voittojuoksusta vastasi kahden palon tilanteessa viimeisellä lyönnillään Eskola, joka iski pallon keskelle väliin ja Mari Mantsinen ehti kotiin.

Toisella jaksolla kotikatsojat alkoivat makustella lopullista ratkaisua toisen aloittavalla. Eskola löi ensin avausjuoksun kolmospuolelta linjasta ja upotti heti perään välilyönnin kolmoskoppari Henna Jukan eteen. Pesäkarhut osoitti kuitenkin taisteluilmettä loppuun saakka ja Susanna Puisto löi heti kavennuksen.

Voittojuoksu syntyi yllättävällä tavalla neljännen aloittavalla. Sarjassa onnistuneita suorituksia Laura Toikkasen lähinnä kopiksi tarkoitettu lyönti putosi väliin, kakkospelinjohtaja Petri Kaijansinkko pudotti mailan ja Venla Karttunen kiiti kotipesään. Pesäkarhut ajautui kauden tukalimpaan tilanteeseensa, josta joukkue ei pystynyt enää nousemaan.

Murtunut Pesäkarhujen luotsi Sami Österlund näki pettymyksenkin hetkellä ison kuvan.

– Ennemmin tai myöhemmin Pesäkarhut voittaa mestaruuden. Täällä tehdään niin laadukasta työtä, täältä tulee hyviä valmentajia ja pelaajia. Ennemmin tai myöhemmin Pesäkarhut vielä nostaa kannua, Österlund sanoi.

Österlund totesi joukkueen olevan vieläkin matkalla mestariksi. Ruudun asiantuntija Risto Ojanperä vertasi tilannetta miesten puolelle ja Joensuun Mailan menestystarinaan.

– Tuli mieleen Joensuun Maila ja Tuomas Jussila. Kuinka monta kertaa olivat pronssipelissä ja tänä päivänä hakevat toista mestaruutta putkeen. Joukkueurheilussa on erilaisia tapoja nousta kärkipaikalle. Ne matkat eivät ole yhtään samanlaisia – aika tulee, kun se aika on, Ojanperä kiteytti.

Kirittärien leirissä tunnelmat kohosivat huippuunsa. Eeva Mäki-Maukola siirtyi Kirittäriin kaudelle 2018, voitti heti uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden ja jatkoi nyt samalla tiellä.

– Hyvää ulkopeliä oli molemmilta joukkueilta. Meidän takanen oli tänään niin jäätävää, ettei Pori saanut helpolla juoksuja.

– Totta kai ensimmäinen on aina ensimmäinen, mutta se, että saadaan vielä putkeen toinen – ja kun sarja oli vielä niin tiukka, niin ihan mahtavaa!

Pudotuspelien arvokkain pelaaja Eskola oli ainut pelaaja joukkueesta, jolla ei tätä ennen SM-mitalia ollut.

– Mulle sanottiin, että tää tulee olemaan sun paras fiilis ikinä ja sitä tämä ehkä on, Eskola iloitsi.

Kolmen vuosikymmenen mestaripelinjohtaja Jussi ”Nalle” Viljanen yllätti Ruudun lähetyksen katsojat.

– Jokainen mestaruus on omansa, mutta tämä menee ihan sinne kärkipäähän, ellei jopa ykköseksi.

Selitys avasi asiaa.

– Meillä oli käsittämätön määrä vaikeuksia. Ajatellaan vaikkapa Virpi Hukkaa, joka ei toukokuun alun jälkeen vetänyt yhtään tervettä treeniä ja millä tasolla pelasi koko kauden. (Eeva) Mäki-Maukola oli sivussa heinäkuun ja tuli kovalla tasolla takaisin. Henkinen juttu, miten kasvettiin pudotuspelien aikana, se oli jotain käsittämättömän kovaa.

Mestaruuden lisäksi Viljanen iloitsi huikeasta loppuottelusarjasta, joka oli parasta mahdollista pr:ää naisten Superpesikselle.

– Hieno sarja, paljon yleisöä ja tiukkoja pelejä, fanit hyvin mukana – vaikka miten olisi käynyt, olisin näin sanonut. Tämä oli hieno näyteikkuna naispesikselle!

Kirittäret jatkaa juhlintaa perinteisin menoin. Köyhälammessa uitiin ja Harvian sauna on lämpimänä. Pesäpallokauden parhaat palkitaan perinteisellä päätösristeilyllä 5.-6.10.

Naisten SM-kultaa 2019: Kirittäret, Jyväskylä

Siri Eskola; Virpi Hukka; Silja Kantanen; Venla Karttunen; Camilla Kirsilä; Ella Korpela; Emma Körkkö; Mari Mantsinen; Eeva Mäki-Maukola; Elsa Nyman; Emma Sallinen; Saana Sumén; Laura Toikkanen; Marjukka Urpelainen; Iina Valkeejärvi. Jussi ”Nalle” Viljanen (pj); Petri Kaijansinkko (2. pj); muut toimihenkilöt.

Naisten SM-hopeaa 2019: Pesäkarhut, Pori

Pinja Arbelius; Emilia Itävalo; Henna Juka; Fanny Lahtinen; Oona Liimatainen; Milla Lindström; Emilia Linna; Noora Matikka; Susanne Ojaniemi; Milla Oksa; Susanna Puisto; Kaisa-Maija Rosvall; Maria Suominen; Eveliina Tuominen; Roosa Törmänen. Sami Österlund (pj); Seppo Arbelius (2. pj); muut toimihenkilöt