Valitse sivu

Sveitsin pesäpallomestaruus ratkaistiin lopputurnauksessa Solothurnissa viime viikonloppuna. Zürichin Sinivalkoiset kukisti kotikentällään pelanneen Solothurnin lauantaina ja haastoi hyvin myös sunnuntain välierässä, mutta ennakkosuosikki piti pintansa. Baselin Punaiset urakoi kaksi upeaa voittoa pudotuspeleissä. Loppuottelussa eväät oli kuitenkin syöty ja Solothurn voitti selvin numeroin.

Tuloksia tärkeämpiä ovat kuitenkin käsin kosketeltava yhteisöllisyys ja kaikkien osapuolien keskinäinen kunnioitus, jotka ovat jatkuvasti läsnä sveitsiläisessä pesäpallossa.

– Pesäpallo Sveitsissä on muutakin kuin vain urheilua. Se on tietysti jännitystä, hermostuneisuutta, kunnianhimoa, voitontahtoa, omistautumista ja kaiken antamista omalle joukkueelle. Samalla se on kuitenkin kunnioitusta toisia joukkueita ja vastustajia kohtaan sekä oikeudenmukaisuutta – myös tappion hetkellä, tiivisti vuoden mittaiselta Suomen visiitiltä takaisin Sveitsiin palannut Markus Müller ydinajatuksen Sveitsin pesäpallon nettisivuilla (saksaksi).

Saman allekirjoittaa Pesäpalloliiton Suomesta Sveitsin lopputurnaukseen lähettämä superpesistuomari Miko Kotiniemi.

– Tämä oli mukava kokemus, ilmapiiri kentällä oli kaiken aikaa positiivinen. Omalle joukkueelle ei väkisin haettu etua, vaan kunnioitettiin vastustajaa. Urheilullisuus oli silmiinpistävää kaikissa tilanteissa, Kotiniemi kehuu.

FinnPesis Solothurn voitti jälleen Sveitsin pesäpallomestaruuden. Kuva: Timo Teräväinen

Sveitsiläisessä pesäpallossa on ominaispiirteensä. Ohjeita huudetaan saksaksi, mutta lajitermit ovat täysin suomenkielisiä ilmauksia tyyliin palo, yksi, koppi tai laiton.

– Polttolinjassa nähtiin jalkapallosta tutumpaa liukkarityyliä nurmikentällä ja pallo pysäytettiin vaikka nilkalla. Lukkarit saattoivat ”nyppiä” jopa 0-tilanteessa, liekö karkaamisia nähty aiempien vuosien peleissä. Suomessakin toteutettuja kikkoja ja ansoja yritettiin myös rakentaa – tiedä vaikka olisi Ruudun lähetyksiä seurattu. Sisäpelissä pystymailanäppi oli yksi lemppareista kentällemenoihin, Kotiniemi kertoo.

Tasoero suomalaisiin kilpajoukkueisiin verrattuna on toki olemassa, mutta sveitsiläisestä pesäpallosta löytyy hyviä aineksia. Kotiniemi uskoo, että Sveitsin maajoukkueella on mahdollisuutensa Intian World Cup -turnauksessa.

– Taktisella puolella on vielä kehitettävää. Ulkopelissä palloja saatiin hyvin kiinni ja sisäpelissä nähtiin kunnon iskuja, kun pallo osui keskimailaan. Parhaat pelaajat ovat hyvinkin urheilullisia ja pärjäävät varmaan useissa muissakin lajeissa.

Mestarijoukkue Finnpesis Solothurn on liki täysin sveitsiläinen. Opettajana työskentelevä Reto Brotschi on joukkueen kantava voima vuosien takaa ja innostanut nyt oppilaitaan mukaan pelaamaan. Toimintaan pääsee tutustumaan seuran nettisivuilla.

Sveitsin mestaruusturnaus – lauantain ottelut

Finnpesis Solothurn-Zürichin Sinivalkoiset 0-1 (3-3, 1-1, 0-1k)
Baselin Punaiset Pesis-Hirvet, Itä-Sveitsi 0-2 (2-3, 2-3)
Zürichin Sinivalkoiset-Wintin Hurjat, Winterthur 1-2 (1-2, 2-1, 5-6k)
Finnpesis Solothurn-Pesis-Hirvet, Itä-Sveitsi 1-2 (4-0, 0-1, 2-3k)
Baselin Punaiset-Wintin Hurjat, Winterthur 0-2 (5-6, 4-5)

Sveitsin mestaruusturnaus – sunnuntain ottelut

Välieräkarsinta: Wintin Hurjat, Winterthur-Baselin Punaiset 0-2 (1-13, 5-6)
Välierä 1: Finnpesis Solothurn-Zürichin Sinivalkoiset 2-0 (4-1, 1-0)
Välierä 2: Pesis-Hirvet, Itä-Sveitsi-Baselin Punaiset 0-2 (1-2, 2-6)
Pronssiottelu: Zürichin Sinivalkoiset-Pesis-Hirvet, Itä-Sveitsi 2-0 (2-1, 3-2)
Loppuottelu: Finnpesis Solothurn-Baselin Punaiset 2-0 (8-2, 10-3)

Sveitsin mestaruusturnaus 2019

Sveitsin mestari: Finnpesis Solothurn
Hopeaa: Baselin Punaiset
Pronssia: Zürichin Sinivalkoiset

4. Pesis-Hirvet, Itä-Sveitsi
5. Wintin Hurjat, Winterthur

Sveitsin mestaruusturnauksen parhaat pelaajat

Wintin Hurjat, Winterthur: Roman Mumenthaler
Pesis-Hirvet, Itä-Sveitsi: Joël Weicken
Zürichin Sinivalkoiset: Kari Isotalus
Baselin Punaiset: Hanna Tainio
Finnpesis Solothurn: Dominic Meier
Turnauksen arvokkain pelaaja (MVP): Nathanael Greuter

Kuvat: Timo Teräväinen – www.teravainen.fi