Joensuu hullaantui täysin JoMan seurahistorian toisesta ja samalla toisesta peräkkäisestä mestaruudesta. Supervuoron ratkaisun iski pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Tohmajärven Pompun kasvatti Aleksi Rautiainen, joka saa pitkällä urallaan nyt ensimmäisen henkilökohtaisen pystinsä valtakunnallisella tasolla. Saavutuksen, samoin kuin kunnan muut pesäpallomestarit, huomioi myös Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen.

Karjalainen kulki tiiviisti mukana JoMan juhlahumussa ja nosti esiin upean matkan huipulle. Viiden pronssimitalin jälkeen kaksi edellistä kautta ovat tuottaneet täysosuman. Karjalan Heilin kuvagalleria näyttää myös vahvoja tunteita pelin tiimellyksestä.


Loppuottelutapahtuma ei jättänyt ketään kylmäksi – ei ensikertalaista, eikä kokeneempaa kävijää. Maamme-laulun esittänyt muusikko Ilkka Alanko kehui elämänsä ensimmäisen superpesisottelun tunnelmaa Ruudun haastattelussa.

– Kauheasti kaikkea uutta. Pikkuisen erinäköistä kuin se, kun koulussa pelattiin. Täällä on hyvä meininki, se on tosi mahtavaa nähdä. Hieno areena, paljon jengiä ja hyvä fiilis! Tämä koko paikka on ihan uskomaton. Tosi kivaa on olla täällä, joensuulaislähtöinen, Neljä Ruusua -yhtyeen solistina tunnettu Alanko hehkutti.

Mestarijoukkue on sopiva sekoitus onnistujia. Ensimmäisen mestaruutensa viuhkassa voittanut Juhani Lehtimäki kuvaili seuran nettisivuilla joukkuetta ”insinöörejä täynnä olevaksi kaveriporukaksi, joka sulautui yhteen.” Menestystä rakennettiin kokonaisvaltaisesti. Jopa hyvinvointivalmennuksesta haettiin oppia ja ymmärrystä.

Kaksinkertainen vuoden pesäpalloilija Tuomas Jussila ja viime vuoden pudotuspelien arvokkain pelaaja Juha Puhtimäki loistivat jälleen isoissa rooleissa. ”Ansaitsee kaiken sen hehkutuksen ja suitsutuksen, minkä saa”, totesi Lehtimäki Jussilasta Helsingin Sanomien haastattelussa (14.9.). Jussila jättää Joensuun kauden jälkeen, joten mestaruuden varmistanut viimeinen palo aiheutti rajun tunteidenpurkauksen.

Puhtimäki puolestaan kuvaili Ylelle pesäpalloa (6.5.) yhdeksi vaikeimmista mailapeleistä sekä löysi pesäpalloa ja raveja yhdistävän tekijän. – Elän tällä hetkellä elämäni parasta aikaa, Puhtimäki hehkutti Maaseudun Tulevaisuudelle.

Joni Lehikoisen, Väinö Väänäsen ja 16-vuotiaan teinisensaation Samuel Tirkkosen ohella Kiteen Pallo -90:n kasvatti Simo Rahunen juhlii uransa ensimmäistä miesten Suomen mestaruutta. Kauden 2010 vuoden poikapesäpalloilija pelasi Kiteellä 13 kautta pääsarjatasolla ennen siirtymistään JoMaan.

Mestaruus on ylpeydenaihe myös kasvattajaseuroille, joista osalla ei ole omaa superpesisjoukkuetta. Esimerkiksi Vihdissä seurattiin innokkaasti Iiro Kuosan edesottamuksia. Mikko Kemppainen on voittanut Suomen mestaruuden sekä kasvattajaseuransa Sotkamon Jymyn että kahdesti Joensuun Mailan paidassa.

Juhlahumu jatkuu Joensuussa toistaiseksi määrittelemättömän ajan. Yhden arvion heitti ”Allu” Rautiainen Iltalehdelle ja toisen Aleksi Valavuori Twitterissä. Joka tapauksessa kauden parhaat palkitaan perinteisellä päätösristeilyllä Tallink Siljan M/s Europalla 5.-6.10. Sitä ennen mestaruustunnelmiin voi palata useiden videoklippien ja koosteiden kera Ruudun Superpesis-sivulla.