Salminen pelasi juniorina pesäpalloa Lohjan Louhessa ja sai näin ensikosketuksensa kansallispeliin. Teknikoksi kouluttautunut osaaja työskenteli Lohja Oy:n metalliverstaalla, kunnes perusti oman metallialan yrityksen Pohjois-Karjalaan Juukaan ja pyöritti sitä liki koko 1980-luvun. Pesäpallolle omistautumiselle jäi aikaa, kun Salminen myi yrityksensä ja muutti Siilinjärvelle. Innostus pesäpallon historiaa kohtaan kasvoi 1990-luvulla.

Matti Salminen kuvattuna juuri ennen 80-vuotispäiviään. Kuva: Marjo Salminen

Salminen alkoi koota keräämiään tietoja tyylikkäästi kirjoihin ja kansiin. Aikakausi oli merkittävä pesäpallon ja koko Suomen historiassa. Sotavuodet koettelivat niin pesäpalloyhteisöä kuin koko maata raskaalla kädellä, mutta jälleenrakennuksen aika käynnistyi vauhdikkaasti. 1960-luvulle tultaessa pesäpalloa pelattiin ennätysmäärin ja sarjoihin osallistui silloin jopa yli 3200 joukkuetta.

Salmisen ansiokas työ on läpileikkaus koko pesäpallon kilpailutoimintaan mestaruussarjasta ja arvo-otteluista maakunta- ja piirisarjatasolle asti vuosina 1945-1965. Mukana on lisäksi runsaasti yleistä tietoa, ilmiöitä ja historian kehityskulkuja. Aikakausien lajilegendat, kuten Jaakko Nygård, ovat saaneet jopa oman opuksensa henkilökohtaisine haastatteluineen. Vuonna 2013 Salminen luovutti itse 35 kirjaa Suomen Urheiluarkistoon, jossa ne ovat kaikkien kiinnostuneiden ja tutkijoiden käytettävissä.

– Matti on oikea pesäpallon kävelevä tietosanakirja, Salmisen lohjalainen ystävä Reijo Valander kertoi tuolloin Länsi-Uusimaa-lehdelle.

Kirjojen sisältönä on lehtileikkeitä, valokuvia, dokumentteja ja muita taltiointeja. Mahdollisia puuttuvia tietoja Salminen täydensi haastatteluilla ja aikalaiskertomuksilla.

Matti Salmisen laaja työ pesäpallohistorian parissa palkittiin Tahko Pihkala -mitalilla, jonka Arto Ojaniemi luovutti Marjo Salmiselle. Kuva: Matti Rasilainen

– Kirjat sisältävät suuren määrän arvokasta tietoa pesäpallosta taltioituna jälkipolville. Tuskin muista lajeista on juuri vastaavaa tehty, pesäpallohistorian asiantuntija Pekka Jyrkiäinen kiittelee.

Matti Salmisen tytär Marjo Salminen luovutti yhteensä 37 kirjaa Pesäpalloliiton toiminnanjohtajalle Arto Ojaniemelle torstaina 12.9. Samassa yhteydessä Ojaniemi ojensi Marjo Salmiselle Tahko Pihkala -mitalin numero 8, Pesäpalloliiton kunnianosoituksena Matti Salmisen tekemästä työstä kansallispelimme hyväksi.

Aiheesta lisää

Länsi-Uusimaa (2.1.2013): ”Ex-lohjalainen Matti Salminen koonnut 35 pesäpallokirjaa”