Alavuden Peli-Veikot on vuonna 1953 perustettu yleisseura. Muutamassa vuodessa on tapahtunut paljon ja seuran yhdeksi menestyslajiksi on noussut pesäpallo.

– 2012 laitettiin seura pystyyn. Yhdellä joukkueella lähdettiin E-junioreihin ja siitä eteenpäin. Nyt meillä on noin 15 porukkaa ja vetäjiä on saatu taustoille häärimään. Kohtuullinen kansanliike on saatu tänne, sanoo edustusjoukkueen pelinjohtaja ja Peli-Veikkojen pesäpalloaktiivi, itsekin entinen Itä-Länsi-tason huippupelaaja Toni Juurakko.

– Tyttöpuolellekin on tullut pelaajia ja joukkueita. Vetäjät ovat saaneet porukkaa mukaan, Juurakko kiittelee.

Esikuvia löytyy edustusjoukkueesta. Peli-Veikot kävi aistimassa suomensarjan lohkofinaalien tunnelmaa kahden kauden ajan 2017-2018 ennen kuin kolmannella kerralla tärppäsi. Tilastotappio merkittiin kirjoihin ja kansiin Seinäjoella, mutta kotiotteluissaan joukkue piti pintansa. Kolmatta länsilohkon loppuottelua Montulla, Alavuden tunnelmallisella hiekkatekonurmikentällä, seurasi 509 katsojaa.

Ykköspesiskarsinnassa Peli-Veikot peittosi perinteikkään Haapajärven Pesä-Kiilat selvin numeroin ja juhli historiallista nousua toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

– Täydellisesti meni. Kova porukka oli ja kohtuullisesti pelattiin, Juurakko sanoo.

Hyvin nopeasti ajatuksia on lähdetty suuntaamaan jo kohti tulevaa, sillä hyppy seuraavalle tasolle halutaan tehdä varmaotteisesti ja pitkäjänteisesti. Juurakko korostaa erityisesti talouspuolen merkitystä.

– Paljon siinä vaaditaan seuralta, organisaatio on vielä aika kapea Ykköseen. Paikkakunnalla ei ole totuttu siihen, että toiminta maksaa. Rahoitusta se vaatii ja se on meille iso haaste. Liike-elämästä tuttuja nimiä pitäisi saada joukkueen taakse.

Pelillisen puolen suhteen Juurakko on luottavainen. Alavudella tehty hyvä työ kantaa hedelmää ja pesäpallon sydänmailla riittää pelaajia.

– Pelillisesti uskon, että pärjäämme Ykkösessä, kun vain talouspuoli saadaan kuntoon. Ensimmäiseen vuoteen täytyy tietysti lähteä maltillisesti. Sen mukaan mennään, mihin rahkeet riittävät. Se, mitä luvataan, se myös pitää pystyä hoitamaan – siitä täällä on lähdetty.

– Pelillinen onnistuminen riippuu paljon siitä, millainen joukkue on, millaisia pelaajia siinä on ja mikä on sitoutuminen. Jos saadaan homma isoille tulille, silloin siitä tulee isompaa, muuten vähän pienempää.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

SE ON SIINÄ YKKÖSPESIKSEEN !!🔥🔥 #apvpesis #mahtavajoukkue #messayahjuurakonseurakunta

Henkilön Alavuden Peli-Veikot (@apvpesis) jakama julkaisu

Iso voimavara on yleisö. Alavudella katsojat ovat lähteneet tukemaan omiaan, kun joukkue on näyttänyt oikeaa asennetta ja tekemisen meininkiä.

– Paljon tulee katsojia, jos vain tekeminen on hyvää ja saadaan homma tulille. Kun tuote on edes kohtuullinen, väki tykkää täällä käydä täällä katsomassa pelejä – käyvät he kakkosdivisioonan jääkiekkoakin katsomassa, Juurakko huomauttaa.

Junioritoiminnassa mennään kaiken aikaa eteenpäin. Alavuden Peli-Veikot on yleisseura, jossa lapsia ja nuoria kannustetaan kaikenlaisen liikunnan harrastamiseen. Tästä periaatteesta pidetään pesäpallojaostossakin kiinni.

– Junnupuoli vähän auttaa edustusjoukkuettakin. Sillä puolella organisaation täytyy keskittyä valmentajien kouluttamiseen, niin saadaan lisää laatua tekemiseen. Täällä Alavudella nuoret saavat harrastaa kaikkia lajeja ja pelata kaikkia pelejä. Siihen ei olla lähdetty puuttumaan, Juurakko painottaa.

Ripeät edistysaskeleet ovat luoneet Alavudelle pesäpallobuumin. Matka on kuitenkin vasta alussa ja eteenpäinmeno vaatii jatkuvaa työntekoa. Juurakko on tyytyväinen nykytilanteeseen ja näkee seuran toiminnassa mahdollisuuksia edetä vaikka kuinka pitkälle.

– Muutamalla äijällä ei voi organisaatio toimia. Jos selkiä saadaan taakse, niin eteenpäin mennään. Tekijöitä, uusi porras oikeita persoonia ja rahoitusta, kun saadaan, niin mihin vain täällä voidaan yltää.

Tutustu Alavuden Peli-Veikkojen toimintaan osoitteessa www.apv.fi/pesapallo ja käy kurkkaamassa lisätietoa Ykkösbileistä (K-18), APV:n nousujuhlista, jotka pidetään lauantaina 5. lokakuuta. Alavuden kaupunki esittäytyy kotisivuillaan osoitteessa www.alavus.fi.