Maila-Jusseilla on monipuolisesti matalan kynnyksen toimintaa, joka syöttää pelaajapolun lähtöalueelle runsaasti uusia harrastajia. Puheenjohtaja Jussi Järvinen korostaa, ettei yhtään vuosikertaa jätetä väliin.

– Pienimpien toimintaan pyritään saamaan tyttö- ja poikajoukkueet joka vuosi. Pesiskoulun ja pesisliikkarin kautta uusia junnuja innostetaan mukaan. Tosi isoja ikäluokkia meillä on nyt ja 12-13-syntyneistä tulee vielä isompi. 14-15-ikäluokissa aletaan seuraavaksi koota joukkueita kasaan.

Seinäjoen Maila-Jussit osallistui seitsemän joukkueen voimin valtakunnalliselle Naperoleirille Kankaanpäässä ja Pomarkussa. Kuva: Martti Tikka

5-6-vuotiaille käynnistellään jo joukkuetoimintaa, 7-vuotiaana alkavat sarjapelit. 12-13-syntyneiden tyttöjen ja poikien pienpesisillat ovat osoittautuneet erinomaiseksi toimintamalliksi.

– NaperoSuperia pelataan ihan seuran sisällä ja kentällä on iso massa niin pelaajia kuin vanhempia. Vastuullisesti järjestetyissä turnauksissa saadaan kioskituottoja, joilla joukkueet ovat pitkälti rahoittaneet toimintaansa. Palvelut ovat kunnossa ja kentällä viihtyvät kaikki, Järvinen kiittelee.

– Tuomaritoimintaa pienempien otteluissa hoitavat E-F-ikäiset ja se on heille tärkeä kehittymisen paikka. Näin heillä on pelejä alla tuomareina ennen siirtymistä sarjatoimintaan, Järvinen selittää.

Suomen neljästä vuodenajasta huolimatta pesäpallotoiminta pyörii Maila-Jusseissa talvikaudellakin. Järvinen antaa kiitosta olosuhteille Seinäjoella.

– Talvellakin järjestetään omat NaperoSuper-päivät – riippuen vähän siitä, miten saamme Seinäjoki Areenasta vuoroja. Kahdeksana tai yhdeksänä maanantaina on turnauksia pelattu.

Nuorille eri polkuja valittavaksi

Pesäpallon tulevaisuudenkuva tähtää vahvasti harrastajamäärien kasvattamiseen. Maila-Jussit lähtee samasta tavoitteesta, mutta akuutimmaksi kysymykseksi on noussut osaavien vetäjien löytäminen.

– Valmentajien ja taustaryhmien saaminen on ollut kovin vaikea projekti, se on ollut kovan työn takana. Tähän saakka meillä on ollut hyvä tuuri, että olemme saaneet osaavia valmentajia. Ylivoimaisesti vaikein asia ja haaste se tuntuu seuratoiminnassa olevan, Järvinen huomauttaa.

– 112 taustaryhmäläistä meillä on kaikissa joukkueissa yhteensä. Se kertoo siitä laajuudesta, missä mennään.

Seinäjoen Maila-Jussit houkuttelee alueen seuroja mukaan lajitaitokilpailuun. Pesis.fi-sivusto uutisoi aiheesta viime viikolla. Kuva: Seinäjoen Maila-Jussit

Maila-Jussit haluaa pitää pesisperheensä yhteisönä, johon yhteys säilyy läpi koko elämän. Yhtenä ratkaisuna on suunniteltu toimijoille erilaisia polkuja jatkaa pesäpallon parissa. Suunnitelma on tarkoitus viedä käytäntöön tulevina vuosina ja helpottaa valmentajatilannetta seurassa antamalla rohkeasti nuorille tilaa onnistua.

– B-D-ikäisiä meillä on seurassa yli 250. Training Campin sisälle olemme rakentaneet valmennusosion, jonka kautta tarjoamme mahdollisuuksia lähteä valmennuspolulle. Jos saamme vanhemmista koottua taustaryhmää ja B-C-ikäisiä valmentajiksi, polku olisi sillekin puolelle olemassa. Suunnitelmissa olisi tarjota jokaiselle valittavaksi pelaajapolku, valmentajapolku ja tuomaripolku, Järvinen korostaa.

Seuratoiminnan eri osa-alueet linkittyvät toisiinsa toimivaksi kokonaisuudeksi. Järvinen kertoo superpesispelaajien ja tulevien tähtien kohtaamisista, joissa rakennetaan seuraidentiteettiä ja yhteisöllisyyttä sekä innostetaan junioreita koko perheen voimin osallistumaan tapahtumiin.

Seinäjoen Maila-Jussien naisten superpesisjoukkue ottaa esimerkillisesti huomioon tulevaisuuden tähdet. Kuva: Marja Mäkelä

– Superpesispelaajat ovat olleet hienosti mukana. JymyJussien miehet ovat käyneet juniorien harjoituksissa ja Maila-Jussien naisten superpesisjoukkue on oikeinkin aktiivinen ollut. Juniorijoukkueita on kutsuttu VIP-vieraiksi naisten otteluihin ja junnut ovat päässeet pelaamaan yleisön edessä tauolla. Parhaimmillaan mukana on ollut 100 junioria ja vanhempaa. Konsepti on toiminut hyvin ja se varmasti jalostuu tässä jatkossa, Järvinen kertoo yhteisöllisyydestä seuran sisällä.

Kasvun myötä uudessa tilanteessa

Seinäjoen Maila-Jussien toiminta käy monin paikoin malliesimerkiksi laadukkaasta seuratyöstä. Aktiivisuus, osaaminen, ammattitaitoiset toimijat ja arvopohja ovat luoneet pohjan menestykselle. Silti jatkuva kasvu aiheuttaa haasteita, sillä toiminta nojaa paljon vapaaehtoisten työpanoksen harteille. Rekrytointi, siihen liittyvä talousyhtälö sekä toimenkuvat ja niitä ajatellen sopivien osaajien löytäminen ei aina sekään ole helppo prosessi.

– Väkimäärä on iso ja imu on kova. Seuraavaksi eteen nousee kysymys, kuka tätä kaikkea pyörittää eteenpäin. Vapaaehtoispohjalta tehtävä alkaa muodostua varsin isoksi. Moni ydinhenkilö tekee tätä vapaaehtoisena ja viikon tuntimäärä voi nousta jopa 40-50:een, Järvinen miettii.

– Esimerkiksi (jalkapallossa) SJK:lla (Seinäjoen Jalkapallokerho) on 20 palkattua työntekijää. Kun toiminta kasvaa, apuja täytyy saada kasvun mukana. Talous on tietysti iso asia. Mistä rahat, mistä tekijät? Kovia päätöksiä täytyy siltä osin tehdä, Järvinen tietää.

Huippupelaaja Aino-Kaisa Mantere toimii Seinäjoen Maila-Jussien junioripäällikkönä. Kuva: Marja Mäkelä

Maila-Jussien nykyisten toimihenkilöiden panokseen Järvinen on tyytyväinen.

Aino-Kaisa Mantere on meillä ollut tärkeänä apuna junioripäällikkönä ja Jukka Marttala on tehnyt paljon osa-aikaisena. Uusi myyntipäällikkö Mikko Vatanen pääsee pian kunnolla tositoimiin.

Urheilussa tunnetun sloganin mukaisesti kehitys päättyy tyytyväisyyteen. Se pitää paikkansa kentän ulkopuolellakin seuratoiminnassa.

– Koko ajan täytyy tehdä uutta ja viedä toimintaa eteenpäin. Yhtään ikäluokkaa ei saisi jäädä välistä, niin toiminnassa on jatkuvuutta, Järvinen paaluttaa.

Eteenpäinmenoa tapahtuu Maila-Jusseissa kaikilla tasoilla. Upeasti pelannut edustusjoukkue on saavuttanut seuran parhaan naisten Superpesiksen runkosarjasijoituksen 70-luvun jälkeen ja lähtee pudotuspeleihin neljänneltä paikalta. Laadukas juniorityö nostaa uusia nuoria valokeilaan. Se innostaa, näyttää esimerkkiä ja luo positiivisen näkymän tuleville vuosille.

Tutustu Seinäjoen Maila-Jussien toimintaan osoitteessa www.smj.fi ja tule mukaan!
Maila-Jussit sosiaalisessa mediassa: Facebook | Twitter | Instagram sekä joukkueiden omilla sivuilla