Taittosen innostuneisuuden ovat havainneet niin katsojat Veikkolan kentällä kuin Ruudun Fanikameran seuraajat. Esimerkin antaa Lappajärven Veikkojen puheenjohtaja ja seuratyössä vuosikymmenten ajan ansioitunut Reijo Kärnä.

– Meillä oli todella murheellinen ensimmäinen jakso (Hyvinkään) Tahkoa vastaan. Sanoin Mikolle, että sinä se vaan jaksat kannustaa ja olla positiivinen. Mikko vastasi, kuinka hänet voi kantaa kuuluttamosta pois, jos usko loppuisi.

Mikko Taittonen muistetaan hyvin Vähänkyrön Viestin aktiivitoimijana.

Vähässäkyrössä pesäpallo-oppinsa ammentanut Taittonen on tunnettu lajiväen keskuudessa lähinnä valmentajana ja pelinjohtajana. Lavettarien ottelukuuluttajana on menossa kolmas kausi.

– Kokemusta on karttunut vuosien varrella. Olen ollut useana vuonna aktiivisesti valmennustoiminnassa mukana, viime vuosina B-C-tyttöjoukkueissa. Sitä kauttakin moni pelaaja on tullut tutuksi omasta tai vastustajan joukkueesta. Aiemmin olin poika- ja miesjoukkueiden mukana, joten sitäkin puolta olen seurannut hyvin.

– Lavettarien pääsarjataipaleen ajan olen toiminut kuuluttajana. Ennen Lavettaria olen kuulutellut muuallakin, myös eri lajeja.

Kuuluttajan tehtävien ohella Taittonen on jatkanut valmennushommia.

– Tällä hetkellä toimin Ylihärmän Pesis-Junkkareiden B-tyttöjen valmentajana ja lisäksi Vähänkyrön Viestin F-tyttöjen yhtenä vetäjänä. Niin sanotusti perusasioiden äärellä siis ollaan. Vasta laitettiin joukkue pystyyn, joten vielä ei lähdetty Kankaanpään Naperoleirille, mutta ehkä sitten ensi vuonna.

– Juuri sitä perustyötä lajissa täytyykin tehdä. Uusia pelaajia pitää saada mukaan ja sitä myöten vanhempia. Sieltä niitä ihmisiä katsomoonkin löytyy.

Positiivisen kautta

Kuuluttaja on yleisön palvelija, joka ymmärtää lajia ja osaa nostaa esiin ottelun huippuhetket. Taittonen lisää hyvän kuuluttajan ominaispiirteeksi innostuksen, joka parhaimmillaan välittyy katsojille ja saa tunnelman kohoamaan.

– Hienointa on päästä peliin sisälle. Hyvällä kuuluttajalla täytyy olla intohimoa lajiin tai urheiluun yleensä.

– Pitää innostua omasta joukkueesta, mutta antaa myös tunnustusta vastustajalle – varsinkin, kun kentällä nähdään maailmanluokan suorituksia ja useinhan niitä nähdään. Pyrin nostamaan myös vastustajan pelaajia vahvasti esiin, vaikka lievästi olen kotijoukkueen puolella. Liikaa ei pidä katsoa peliä vain LaVen laseilla.

Huippu-urheilussa tähdätään parhaisiin mahdollisiin suorituksiin, jolloin pienikin epäonnistuminen aiheuttaa välillä kriittisen suhtautumisen omaan tekemiseen. Suuri yleisö ei kuitenkaan yleensä pääse kiinni pelin pieniin yksityiskohtiin. Taittonen kaipaakin ennen kaikkea positiivista puhetta pesäpallosta, upeasta Suomen kansallispelistä.

– Kuuluttajan pitäisi tuoda positiivisuutta esiin – ajatelkaa nyt, kuinka hieno laji meillä on. Superpesis on huikeaa huippu-urheilua!

– Tietysti huippu-urheilussa pitää olla kriittinen, jos peli ei kulje. Sen voisimme kuitenkin tehdä enemmän lajin sisällä.

Edes Lavettarien toistaiseksi alavireinen kausi ei saa Taittosen suupieliä kääntymään mutruun.

– Ilolla olen seurannut, miten joukkueessa on säilynyt hyvä henki. Joukkue on yhtenäinen, sitoutunut ja harjoitellut hyvin.

– Kotivoittokin on nähty, kun joukkue kukisti Mynämäen Vesattaret. Hienoja tapahtumia ovat Lavettarien kotiottelut täällä joka tapauksessa olleet ja katsojiakin on ollut paikalla pitkälti kolmatta sataa. Mikä muu täällä vetäisi ihmisiä samalla tavalla yhteen.

Uusi ottelu on aina uusi mahdollisuus.

– Aina tulee uusi jakso ja uusi ottelu. Silloin tilanne on taas 0-0. Sarjassa pitää olla ykkönen ja kakkonen, mutta samoin yhdeksäs, kymmenes ja 11:s. Sekin kuuluu pesäpallokulttuuriin.

– Kaiken kaikkiaan hienoja hetkiä on Lavettarien kotiotteluissa nähty ja huippujoukkueita on aina upeaa seurata. Joka pelistä löytyy kovia suorituksia lajin huipulta. Hyvällä asenteella iloista peliä, iloisia ilmeitä ja tuuletuksia – pesäpallo on myös suurien tunteiden peli!

Fanikamera seuraa kaikkia superpesisotteluita

Uuden tilanteen superpesisotteluiden kuuluttajille on tuonut Ruudun Fanikamera. Stadionille paikan päälle saapuvan yleisön lisäksi otteluita seuraa joukko kotikatsojia, joita kuuluttaja pyrkii yhtä lailla palvelemaan.

– Fanikameran suhteen on täytynyt tehdä tiettyjä kompromisseja. Tavallaan ottelua selostaa Fanikameran katsojille, mutta kuitenkin toimii kenttäkuuluttajana samalla. Mielellään selostaisi koko tapahtuman. Tässä tilanteessa pitää kuitenkin kunnioittaa paikalla olevaa yleisöä, Taittonen huomauttaa.

– Lavettarien tekniselle toteutukselle kuuluu suuri kiitos. Kuva ja ääni ovat toimineet laadullisesti hyvin. Siellä ovat asiansa osaavat tekijät, Taittonen kiittelee.

Ottelun jälkeen edellisten kahden-kolmen tunnin tapahtumat käydään läpi lehdistötilaisuudessa.

– Pressitilaisuudet vedetään otteluiden päälle. Niissäkin on huomannut, miten ammattitaitoisia meidän pelinjohtajat ja pelaajat ovat. He ovat hyvin asiallisia, osaavat tiivistää otteluista olennaisen ja kunnioittavat vastustajaa. Sieltä nousevat esiin juuri ne asiat, jotka ottelusta pitääkin kertoa. Taktinen puoli on myös hallinnassa, Taittonen kehuu.

Juuri selkeäsanaisuutta ja pelin ytimen avaamista kansankielelle katsojat usein odottavat. Sitä Taittonen pyrkii kuuluttajana tekemään parhaansa mukaan.

– Pesäpallo on vaikea laji aloittelijalle, mutta katsokaapa sitä riemua, kun lajiin alkaa päästä syvälle, Taittonen alleviivaa.


Elokuu on päässyt hyvään vauhtiin, mikä tarkoittaa pesäpallossa panosten kasvamista ja kauden tärkeimpiä otteluita. Taittonen odottaa innolla syksyn huipennusta. Veikkolan kentällä lähdetään kuuluttajan johdolla siitä, että sanat Lappajärvi ja Superpesis mahtuvat jatkossakin samaan lauseeseen.

– Uskon ja luotan siihen, että sarjapaikka säilyy. Ensimmäinen mahdollisuus on tämä 10.-11.-kohtaaminen eli Mynämäen voittaminen. Pelit sen tietysti lopulta näyttävät, miten käy, mutta luotto joukkueeseen on kova, Taittonen vakuuttaa.

Lappajärven Veikkojen runkosarjan viimeinen kotiottelu Lavettaret vs. Seinäjoen Maila-Jussit pelataan Veikkolan kentällä sunnuntaina 4.8. kello 13. Lisätietoa: lavepesis.fi. Ruudun Fanikamera seuraa Mikko Taittosen kuuluttamaa ottelua suorassa lähetyksessä.