– Tiedätkö Antti (Haapasalo), vieläkö leireillä on tekniikkakilpailuja? Siltä ajalta, kun olin nuori, minulla on yksi tekniikkakilpailun mestaruus. Ne olivat semmoisia tapahtumia, joihin valmistauduttiin hyvin ja mestaruus oli himoittu. Jollain leirillä oli tutkaanlyönti, tutkaanheitto ja kennojuoksu. Mestarit palkittiin ja yksi joukkuekaverini sai Tuomo Lönnmark -mallisen Pyhiksen kovimmasta heitosta, ”mustan surman räpylän”, kertoi Perttu Hautala Kansallispeli-podcastissa.Leireillä tekniikkakilpailuja ei viime vuosina ole tiukkojen aikataulujen vuoksi järjestetty, mutta Etelä-Pohjanmaalla kulttuuri elää vahvana.

– Nykyinenkin perinne on jo 10 vuotta vanha. Kilpailussa mitellään kuudessa lajissa, joissa käydään seurakohtaiset alkukilpailut ja jokaisesta seurasta kolme parasta etenee loppukilpailuun. Vielä, kun kilpailun voisi järjestää 2-3 kertaa vuoden aikana, näkisi nuorten pelaajien kehityksen ja eteenpäinmenon, miettii seurakehittäjä Juha Kuoppala.

– Aiemmin kilpailun järjesti Pohjanmaan Pesis, nyt siitä otti vastuun kolmantena vuonna peräkkäin Seinäjoen Maila-Jussit. Edustus saatiin tälle vuodelle useimmista Etelä-Pohjanmaan seuroista. Osallistujia oli loppukilpailussa kaikkiaan 128 ja heistä 48 % Maila-Jusseista, Kuoppala kertoo.


Karhu Pesis -lajitaitokisa järjestetään tytöille ja pojille D-G-ikäluokissa.

– Tänä vuonna kilpailun nimi muutettiin lajitaitokisaksi. Meillä on seuran omille pelaajille alkukilpailu, johon saatiin 160 osallistujaa. Loppukilpailun järjestelyistä vastaa aina joku meidän joukkueistamme, tällä kertaa oli P08-joukkueen vuoro. Tapahtuman tuntua toi kuulutus, josta vastasi Vesa Puutonen. Palkintopokaalit lahjoitti Pohjanmaan Pesis ja Karhu Pesis toimitti reput sarjojen voittajille, Merja Valkama Seinäjoen Maila-Jusseista kiittelee.

– Näemme tämän myös alueen seuroja yhdistävänä tapahtumana, johon mielellämme otamme lisääkin edustusta muista seuroista – ja voisihan lajitaitokisa jalkautua joka puolelle Suomea. Leirien yhteyteen tätä on nykyisin hankala sovittaa, kun aikataulut tulevat vastaan, Valkama huomauttaa.

Lajitaitokisassa mitataan tuloksia kuudessa eri kilpailussa, joita ovat syöttö, tarkkuusheitto, pallon pomputtelu mailalla, tarkkuuslyönti, ketteryys ja pituusheitto. Pisteitä jaetaan valmiin pistetaulukon mukaisesti.

Lajitaitokisan kilpailut ja pisteidenlasku

Lajitaitokisan kilpailut (pdf) | Lajitaitokisan pistetaulukko (pdf) | Lajitaitokisan pistelomake (pdf)

Karhu Pesis -lajitaitokisan kolme parasta ikäluokittain (Etelä-Pohjanmaa)

G-tytöt (2011-syntyneet ja nuoremmat)

Emma Lakaniemi, Virkiä
Wenja Paavola, Virkiä
Kiira Ketonen, SMJ

G-pojat (2011-syntyneet ja nuoremmat)

Eelis Tuominiemi, SMJ
Pyry Pienimäki, ÄhtU
Niko Pykälämäki, SMJ

F-tytöt (2009-2010-syntyneet)

Iida Rannanpää, ViVe
Pinja Varto, SMJ
Minttu Kataja, ViVe

F-pojat (2009-2010-syntyneet)

Lenni Korkiavuori, SMJ
Joona Meriläinen, SMJ
Arttu Santala, ViVe

E-tytöt (2007-2008-syntyneet)

Matilda Niskakangas, SMJ
Julia Ritola, Virkiä
Neea Lakaniemi, Virkiä

E-pojat (2007-2008-syntyneet)

Eero Marttala, SMJ
Luka Kuusisto, SMJ
Jerry Saarinen, SMJ

D-tytöt (2005-2006-syntyneet)

Minea Mäkiviita, SMJ
Oona Katajamäki, Virkiä
Noora Lakaniemi, Virkiä

D-pojat (2005-2006-syntyneet)

Kim Yli-Hirvelä, SMJ
Jesse Saarinen, SMJ
Eetu Kivimäki, SMJ

Kaikki tulokset

Seinäjoen Maila-Jussien nettisivut