”Paremmin olisi voinut mennä, toisaalta huonomminkin”, pyörittelee Suontausta itse.

– Ehkä meidän joukkueemme nuoruus vähän näkyy siinä, että olemme hävinneet joitain tiukkoja pelejä. Tavallaan ensimmäiseen kauteen nähden olemme myös voittaneet hirveän määrän pelejä. Tasaisuus on vähän puuttunut vielä, mutta loppujen lopuksi täytyy olla tyytyväinen. Ainakin meillä on ollut hauskaa, se on tärkeintä.

– Kuitenkin olemme tavallaan kokonaan uusi joukkue. Joukkuehenki on meillä ollut vahvimpia niistä joukkueista, joissa itse olen ollut urallani mukana. Siihen olen tosi tyytyväinen.

Uusien asioiden oppimista

Espoon Pesiksen ykköspesisjoukkueesta löytyy sopivasti kokemusta ja tulevaisuuden pelaajia. Reetta Aralinna, Tiia Kantanen, Elna Satokangas sekä seuran oma kasvatti Marika Taanonen (o.s. Karhu) muistetaan hyvin Superpesiksestäkin. Useampi nuori pelaaja on tehnyt kuluvalla kaudella läpimurron uudelle sarjatasolle. Minttu Reunanen valittiin B-tyttöjen Itä-Länsi-otteluun, Reetta Lehtinen on Espoon Pesiksen oma kasvatti.

– Meidän junioripelaajamme ovat kasvaneet rooleissaan. Eihän meidän junnupelaajista, joita on yli puoli jengiä, kukaan ollut pelannut aiemmin Ykköspesistä. Siinä mielessä on tullut paljon rutiinia, vaikka paljon tekemistä vielä onkin. Peli on kehittynyt, Suontausta kehuu.

Itse pelin lisäksi urheilijan elämä on opettanut paljon.

– Esimerkiksi tällaiset pohjoisen tuplaviikonloput, joista kukaan ei vielä oikein tiennyt, miten ne toimivat. Niin, eiväthän ne toimineet, huonosti ne menivät, Suontausta hymähtää.

– Mikä se pohjoisen reissu on – pitääkin lähteä perjantaina, olla yötä, onkin kaksi peliä, tullaan aamuyöllä kotiin, mitäs sitten tapahtuu. Kokonaisuus oli aika erilainen. Tietysti hauskaa meillä on ollut, mikä on tavallaan tärkeintä, kun miettii jatkuvuutta, Suontausta korostaa.

Hyvä henki huokuu Espoon Pesiksen joukkueesta. Helpoistakaan virheistä ei lannistuta ja onnistumiset ruokkivat toisiaan.

– Jos tämä olisi p*rseestä, niin sitten vain pelattaisiin ja kehityttäisiin, mutta mitäs sitten. Hauskanpitoa tämän pitää samalla olla tavoitteista huolimatta ja keskiviikon ottelussakin oli ihan ok määrä yleisöä, mikä on jatkuvuuden kannalta hirmu tärkeää. Pelataan iloista pesistä, mikä saa pelaajat jatkamaan pesäpalloa ja yleisön katsomaan otteluita, Suontausta huomauttaa.

Tatu Suontausta elää otteluissa mukana joka solullaan. Kuva: Jussi Ojala

Suontausta, kakkospelinjohtaja Miko Kotiniemi, valmentaja Harri Reunanen, muu taustatiimi ja koko joukkue valmistautuvat otteluihin huolellisesti. Omaa peliä pyritään hiomaan priimakuntoon, mutta samalla vastustajien pelaamista käydään tarkoin läpi. Suontausta uskoo siitä olevan apua pienten marginaalien otteluissa.

– Työn määrä, mitä tulee ennakoihin ja niiden hyödyntämiseen – siinä veikkaisin, ettemme häviä kenellekään tässä sarjassa. Siinä olemme tehneet paljon hommia ja olemme tiukkoja pelejä sen myötä kääntäneetkin.

– Pari tiukkaa paikkaa käännettiin keskiviikon ottelussakin, kun tiedettiin vastustajan paras lyönti. Oltiin katsottu erikoiskuviot. Yhteistyötä tehdään tietysti muiden kanssa, niin saadaan pohjoisemmistakin joukkueista lisätietoa.

Todella herkullinen sarjatilanne

Espoon Pesiksen ykköspesisjoukkueen valmistautuminen tulevaan alkoi pitkälle viime vuoden puolella, kun Pesäpalloliitto myönsi lokakuun alussa sarjapaikkoja laajentuvaan naisten Ykköspesikseen.

– Meillä oli tosi hyvä talvi ja pääsimme joukkuepelissä aika pitkälle jo talvella. Ehkä kesällä olisi voitu treenata pikkusen paremmin, mutta pikkasen ovat kiusanneet yksittäiset loukkaantumiset ja muut. B:n pelejä on ollut monella paljon, mikä on vähentänyt yhteistreenejä. Ensi kautta, jos miettii, tämä kesän harjoittelu voisi olla yksi iso kehitysaskel meille, Suontausta miettii.

18 ottelun saldo on kuitenkin sarjatulokkaalle melkoisen mukava: 8 voittoa ja 10 tappiota. Kun Pesäpalloliitto tiedotti, ettei superpesisseurojen kakkosjoukkueilla ole osallistumisoikeutta Ykköspesiksen jatko-otteluihin, Espoon Pesis on kiinni paikassa ylempiin pudotuspeleihin.

– Se päätös tietysti sopii meille, Suontausta myhäilee.

Jäljellä on tukku hienoja otteluita, joissa testataan joukkueen pelillisen iskukyvyn lisäksi henkisen kapasiteetin pitävyyttä. Suontausta nauttii tiukoista tilanteista ja tunnelmasta.

– Pleijareihin meillä on vielä saumaa, siitä me kynsin ja hampain taistelemme. Tämä on itse asiassa aika herkullinen tilanne, kun melkeinpä jokainen peli on meille kuin pudotuspeli tästä eteenpäin. Jokainen peli on kuuden pinnan peli, kolmen ainakin – se tässä on hauskaa.

– Me, Hämeenkyrö ja Kankaanpää – paras pääsee pleijareihin ja huonoin joutuu putoamiskarsintaan. Se on raju peli. Jokainen pinna on todella tärkeä, kuten keskiviikon kotaripinna. Samoin se oli iso asia, että Hämeenkyrössä nousimme neljän pinnan takaa tasoihin. Voiton vieminen sieltä oli tosi tärkeää.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Eilen pelattiin niin sanottu kuuden pisteen peli @rapsabt kanssa ⚾️ Peli tuttua vastusta vastaan sujui odotetun tasaisissa merkeissä. Vastustaja oli saanut riveihinsä peräti 5 tällä kaudella superpesistä pelannutta pelaajaa, mutta kaverin ykköskärki saatiin silti kohtalaisesti kiinni. Sekä ensimmäisellä jaksolla että superissa ulkokenttä kesti ratkaisevat kotiutusyritykset, ja kotarissa valittu taktiikka toimi erinomaisesti. Väliin mahtui musta toinen jakso, minkä vuoksi kuusi pistettä päätyi jakoon. Seuraava kamppailu on vähintään yhtä tärkeä, kun paikallisvastus @janaedustus saapuu lauantaina Mailapuistoon klo 13! #espooiskee #espoonpesis #espooliikkuu #ykköspesis

Henkilön Espoon Pesis NYP (@espoonpesis_nyp) jakama julkaisu


Tyttöjen Superpesiksessä joukkue kantaa Hyvinkään Tahkon värejä ja mukana on myös vahvistuksia Hämeenlinna-Janakkala-alueelta. Yksi kauden tärkeimmistä otteluista pelataan sunnuntaina, kun Tahko vierailee Haminassa ja kamppailee alemman loppusarjan H-lohkon voitosta. Se tietäisi paikkaa sarjan pudotuspelien karsintaotteluun.

– B:ssä meillä on kanssa tiukka tilanne, suurin osa pelaajistamme pelaa siinäkin joukkueessa. B:ssä meillä on sunnuntaina kriittinen peli Haminaa vastaan. Sitä kanssa innolla odottelemme. Kyllä tässä kelpaa kesäloman kahta viimeistä viikkoa viettää näin täällä pesiskentillä. Ainakin jännät paikat on koko ajan, tyttöjen superpesisjoukkueen kakkospelinjohtajana Harri Reunasen aisaparina toimiva Suontausta fiilistelee.

Espoon pesäpallolle isoja edistysaskelia

Espoon Pesiksen toiminnassa on parhaillaan hyvä vaihe käynnissä. Seurahistorian ensimmäinen ykköspesispaikka ja hienosti onnistunut valtakunnallinen Tenavaleiri ovat nostaneet kaupungin pesäpalloa valokeilaan. Suontausta korostaa suurempien projektien merkitystä koko seuralle ja toimijoiden yhteishengelle.

– Leiri ja ykköspesispaikka, ne molemmat ovat tehneet meidän seurallemme tosi paljon. Ne ovat olleet isoja juttuja ja tuoneet seurahenkeä. Itsekin olen tosi pitkään ollut mukana seurassa ja tehnyt paljon vastuujuttuja.

– Vähän ehkä Espoossa on ollut välillä se kulttuuri, että lapsia tuodaan päivähoitomielessä treenaamaan pesistä – just sellaisia, jotka ovat drop-outeja vaikka lätkästä ja tulevat pelaamaan tänne. Asennemuutos on nyt ollut iso.

Koko seurayhteisön on pitänyt opetella uusia asioita. Paljon on nyt tehty isommin ja laadukkaammin kuin aiemmin.

– Leirillä meidän talkoolaisten WhatsApp-chatissa oli parhaimmillaan 150 henkeä mukana. Se teki paljon seuran yhteishengelle. On tämä Ykkönenkin iso juttu. Pitää olla lipunmyynti, pitää olla järjestyksenvalvojat ties sun mitä. Ei meillä ole koskaan aiemmin tällaista ollut. Hyvää tämä meidän seuralle tekee. Talkoojuttuja, firmapesikset ja vähän sponssimyyntiä päälle. Se puoli on kuitenkin mennyt yllättävän helposti.

Suuri kaupunki tuo mukanaan haasteellisen kilpailutilanteen. Toisaalta mahdollisuuksia riittää, kun innokkaita lapsia ja nuoria on paljon. Suontausta haluaa nähdä tulevaisuuden positiivisen kautta.

– Yht’ äkkiä voimme saada 30 tyyppiä ikäluokkaa kohden pelaamaan pesistä. Siten se kävi, kun näistäkin pelaajista osa aloitteli F-tytöissä 2010. Pari mainoslappua käytiin laittamassa seinään, niin meillä oli 30 tyttöä mukana.

– Yksittäiset ikäluokat tulevat nopeasti. Kun mukana on 30 pelaajaa, niistä joidenkin on pakko olla hyviä. Kyllä niistä kilpasarjaankin joku tulee ja kehittyy, jos kolme joukkuetta on.

Nimenomaan kilpailullisen puolen Suontausta haluaa saada seurassa korkeammalle tasolle. Se tuo uskottavuutta ja avaa uusia mahdollisuuksia menestyä. Eteenpäin on menty. Espoon Pesiksen kasvateista Matias Kauppinen ja Marianne Penttinen pelaavat Superpesistä Hyvinkään Tahkossa, Liinu Turpela Seinäjoen Maila-Jusseissa. Samoin Marika Taanosen lisäksi Ykköspesiksessä pelaavat Pöytyän Erik Lahti ja helsinkiläisen Roihun Henni Kauppinen ovat yltäneet pääsarjatasolle asti.

– Nyt pitää vain saada junnupuoli hyvälle tasolle ja määrä muuttumaan myös laaduksi vanhemmissa ikäluokissa. Meillä on ollut yksittäisiä hyviä ikäluokkia. Vuodesta toiseen pitäisi pystyä tuottamaan kilpasarjajoukkueita. Se on sellainen asia, jossa emme vielä muiden huippuseurojen tasolla ole, Suontausta päättää.

Espoon Pesiksen joukkue naisten Ykköspesiksessä

Reetta Aralinna, Senja Kaarikivi, Tiia Kantanen, Heini Kivimaa, Tuuli Kivimaa, Johanna Kortesniemi, Reetta Lehtinen, Eveliina Lehtomaa, Lotta Magnusson, Minna Mäkinen, Suvi Partanen, Ellinoora Peltonen, Minttu Reunanen, Piitu Saarinen, Elna Satokangas, Marika Taanonen, Roosa Ylitalo. Tatu Suontausta (pj), Miko Kotiniemi (2. pj), Harri Reunanen (valm./tyttöjen superpesisjoukkueen pj), Heli Harsunen (fysiikkavalm.), Jyrki Riikinsaari (juoksuvalm.), Harri Lankinen (huoltaja)

Naisten Ykköspesiksen ottelu Espoon Pesis vs. Janakkalan Jana pelataan Espoonlahden Mailapuistossa lauantaina 27.7. kello 13. Lisätietoa:
www.espoonpesis.fi.

Ilta-Sanomat (21.5.2019) – mitä kuuluu nyt? Tatu kirjoitti 10 laudaturia vuonna 2013

Päivitetty 26.7. klo 17.09: Lisätty joukkueen nimiluettelo ja päivitetty tyttöjen Superpesiksen seuraavaksi sarjavaiheeksi pudotuspelien karsinta.