Valitse sivu

Menestys on syntynyt tekojen kautta. Syksyllä eläköityvä Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n aluejohtaja Jari Haapanen tuntee pesäpallotaustansa myötä lajin kehityskulkua hyvin. Varsinais-Suomi ei ollut 1980-luvulla varsinainen pesäpallosta tunnettu maakunta, vaikka jonkin verran seurakohtaista menestystä oli tullutkin.

Puheenjohtaja Antti Aine avasi juhlatilaisuuden.

– Erilaisilla mittareilla mitattuna pesäpalloharrastus ei ollut kovin korkealla tasolla. Joukkuemäärät olivat pienet ja harrastepesistä ei juurikaan ollut, vaikka joitain vahvoja seuroja, kuten Lännen Pallo (Turku-Pesiksen edeltäjä), olikin.

– 80-luvun puolenvälin jälkeen syntyi POPS-projekti (”Pesis On Peleistä Suomalaisin”). Sen yhteydessä lähdettiin kehittämään kenttäpäällikköjärjestelmää ja täällä aloitti Hyvärisen Antti silloin. Hänen toimestaan syntyi erilaista vipinää nuorisopesäpallon puolella ja etenkin koulupesiksessä.

Tapahtumia ja monimuotoista toimintaa

Varsinais-Suomen Pesis ry perustettiin 1994, kun vanhan SVUL:n toimintaa ja piirejä oli ajettu alas. Samassa alkoi matka, joka kätkee sisäänsä monenlaisia muistoja. Nykyinen puheenjohtaja Antti Aine nostaa esiin kolme kokonaisuutta.

– Yksi niistä on seurakenttä, yhteistyö seurojen kanssa ja luottamushenkilöt. Sieltä pitää tulla aktiviteetteja sekä odotuksia ja tarpeita. Entisistä puheenjohtajista Sirpa Helin, samoin Erkki Rantanen on ollut merkittävässä roolissa tässä organisaatiossa. Ylipäätään kiitos kuuluu kaikille luottamushenkilöille eri vuosilta.

– Yhteistyökumppanipuolella Varsinais-Suomessa on moneen muuhun maakuntaan verrattuna saatu paljon aikaiseksi. Verkottuminen yritysmaailman suuntaan, kunnallisiin toimijoihin ja niin edelleen on toiminut hyvin. Ilman tätä yhteistyötä moni projekti ja hanke olisi jäänyt toteuttamatta. Lisäksi palkattu henkilökunta, Satu Mikola ja Mika Mikola etunenässä, mutta monet muutkin – se on ydin, kun lähdetään operatiivisesti toteuttamaan asioita.

Varsinkaan isommissa kaupungeissa, kuten Turussa, Ihmiset eivät automaattisesti löydä tietään lajin pariin. Varsinais-Suomen Pesiksessä onkin pitänyt keksiä koukkuja innostaa ja sitouttaa harrastajia mukaan. Laadukas toiminta itsessään on jo erinomainen käyntikortti. Varsinais-Suomessa on lisäksi ideoitu uusia toiminnan konsepteja ja järjestetty monipuolisesti tapahtumia eri kohderyhmille.

– On pystytty tekemään erilaisia isojakin tapahtumia, niistä suurimpana kansainvälinen World Cup Turussa 2017, yhdistyksen entinen puheenjohtaja Sirpa Helin sanoo.

Jari Haapanen kiitteli Varsinais-Suomen Pesiksen panosta pesäpallotoiminnan kehittämiseksi niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Kuva: LiikU

Valtakunnallisten ja alueellisten leirien lisäksi on Pesisautoa, koulupesistä, Lady-Pesistä, Yhteisiä Palloja, Miljoonia koppeja, Mantaliigaa, Äijäliigaa, Hitteriä, risteilyä, kansainvälisyyttä, arvo-otteluita sekä paljon muuta. Uutuutena harrastepesisporukka innostui matkaamaan kevätretkelle Turkin Belekiin – pesistä pelaamaan tietenkin!

– Eivät välttämättä kaikki pesäpallotoimijat ja pesäpalloseurat edes ymmärrä sitä arvostusta ja työtä, jota V-S Pesis on tehnyt lajin edistämisen kannalta. Se on välillisesti satanut monen joukkueen laariin, kun lajin harrastus ja aktiivisuus ovat täällä menneet eteenpäin, Haapanen kehuu ja suuntaa kiitoksensa erityisesti monivuotisen toiminnanjohtajan Satu Mikolan suuntaan.

”Ihmiset aina kaikkein tärkein resurssi”

25 vuoden aikana Varsinais-Suomen Pesis on tarjonnut kiinnostuneille mahdollisuuksia harrastaa pesäpalloa ja olla mukana. Palkintonsa ovat saaneet itse tekijätkin – tuskin vastaavia kokemuksia olisi muualta kuin liikunnan ja urheilun parista saanut.

– Olen töissä sanonut, etten koskaan olisi se sama ihminen ilman pesäpalloa. Olen saanut erilaisia tehtäviä pesäpallon parista ja saanut tehdä erilaisia asioita eri ihmisten kanssa, Helin toteaa liikuttuneena.

– Mikä hienointa, useat nuoret ovat päässeet eteenpäin. Omasta kotiseurastani Turku-Pesiksestä voisin mainita Karita Toivosen ja Anne Aatolan, Helin jatkaa.

Turku-Pesiksen edustajat, keskellä Varsinais-Suomen Pesiksen monivuotinen toiminnanjohtaja Satu Mikola. Kuva: Turku-Pesis.

Satu Mikola jakaa omien toimijoiden lisäksi vuolaasti kiitosta yhteistyökumppaneille. Molemminpuolinen vuorovaikutus on ollut avain toiminnan kehittämiseen ja yhteistyön syventämiseen. Varsinaissuomalainen pesäpallo on saanut yhteistyökumppaneiltaan taloudellisen tuen lisäksi arvokasta osaamispääomaa.

– Olemme aina tehneet laadulla työtä pesäpallon eteen. Meillä on ollut älyttömän hyviä yhteistyökumppaneita, yritysyhteistyökumppaneita. Se on ollut yksi tärkeä osa toimintaa, vain siten meillä on ollut tarvittavat resurssit toimia. Ainoa tuki ei ole ollut taloudellinen tuki, vaan ihmiset ja osaaminen yrityksissä.

– Ihmiset ovat aina kaikkein tärkein resurssi. Logot eivät tee mitään, ihmiset tekevät työn. Olen ylpeä siitä, mitä täällä on saatu aikaan yhteistyössä eri toimijoiden ja seurojen kesken.

Varsinais-Suomesta onkin noussut pesäpalloaktiiveja niin maakunnan seuroihin, yhdistyksen toimintaan kuin valtakunnalliselle tasolle. Juhlatilaisuudessa Paavo Kalliolle Pöytyältä myönnettiin Pesäpalloliiton ansiomerkki. Pesäpalloliiton tunnustusmerkin saivat Tiia Iivonen Loimaalta, Juha Lehto Mynämäeltä, Sami Mäki Laitilasta ja Racel Sirola Naantalin Merimaskusta.

Uudessakin ajassa korostuu yhteistyön voima

Varsinais-Suomen Pesis ry saapui uuteen tienhaaraan vuoden 2018 alussa, kun Pesäpalloliitossa alkoi aluetoiminnan aika. Varsinais-Suomi liittyi osaksi Eteläistä aluetta. Yhdistystä ei kuopattu, mutta sen rooli toiminnallisena yksikkönä pieneni minimiin.

– Elämme muutoksen aikaa ja muutoksen toteutuksen aikaa, Antti Aine sanoo.

– Yksittäisiä hankkeita voi olla, joita voimme joko yksin tai yhteistyössä Pesäpalloliiton kanssa toteuttaa. Organisatorisissa uudistuksissa tarvitaan yhteistyötä eri toimijoiden välillä, yhteistyö ei katoa mihinkään. Meillä on oltava toimiva foorumi varsinaissuomalaisille seuroille ja keskeisille toimijoille. Työ ei pääty, mutta se saa erilaisia muotoja, Aine muotoilee.

Suurien yhteiskunnallisten haasteiden edessä liikuntaa ja urheilua tarvitaan jopa enemmän kuin koskaan aiemmin. Toiminnan on oltava laadukasta ja helposti saatavissa, jotta siitä kiinnostutaan.

– Tiettyjen asioiden osalta on ihan sama, mistä niitä hoidetaan. Silti liikunta ja urheilu tehdään aina paikallistasolla – kunnissa, seuroissa ja ihmisten parissa. Sitä tukea näille toimijoille ei saa jatkossakaan vaarantaa, yli 25 vuotta aluejohtajana työskennellyt Jari Haapanen alleviivaa.

Varsinais-Suomessa ei paikallistasoa unohdeta. Tämän kesän huippuhetkiin lukeutuvat ainakin Pesisauto, Laitilan alueleiri 7.-9.6., valtakunnallinen Lady-Pesis-turnaus Turussa 7.-8.9. sekä huippupesisottelut Mynämäen Vesan superpesisjoukkueen johdolla. Pesäpallo kuuluu kaikille, pesäpallon parissa jokaisella on mahdollisuus toimia haluamassaan roolissa ja olla mukana.

Aiheesta lisää

Lisää juhlista Turku-Pesiksen sivuilla