Valitse sivu

Maiden välillä pelattiin jo 1930-luvulla neljä pesäpallomaaottelua, joista Viro onnistui jopa voittamaan viimeisimmän. Kaudella 1935 loppunumerot kirjattiin Virolle 3-4. World Cup -turnauksiin Viro on osallistunut kahdesti, Helsingissä 1992 ja Turussa 2017. Niissä otteluissa Suomi vei voitot.

– Hyvää peliä ja tapahtumaa odotamme. Suomellakaan ei ole kokoonpanossa aktiivipelaajia, joten toivottavasti pystymme laittamaan kampoihin heille, Viron joukkueen kapteeni Kaido Vidder toteaa.

Isä ja poika Hakkarainen Suomen joukkueessa

Suomen maajoukkueeseen on nimetty tukku takavuosien kovia nimiä. Oulun Lipon kasvatti Kari Kuusiniemi on kolminkertainen Suomen mestari Hyvinkään Tahkosta, vuoden pesäpalloilija 1989, kaikkien tilastojen voittaja Superpesiksestä ja 26 arvo-ottelun (14 Itä-Länttä) legenda.

Harvinaisella tavalla mukana samassa maajoukkueessa ovat isä ja poika. 12 Itä-Lännen Kari Hakkarainen on vuoden pesäpalloilija 1996 ja seitsenkertainen Suomen mestari Sotkamon Jymystä. Saku Hakkarainen pelasi 117 ottelua Superpesiksessä ja voitti kaksi Suomen mestaruutta kasvattajaseurassaan Sotkamossa.

– Tosi mukavaa, missään samassa pelissä emme ole aiemmin olleet poikani Sakun kanssa, Kari Hakkarainen iloitsee.

– Ilman muuta päätin heti olla mukana, kun kysyttiin. Maajoukkueessa pelaaminen on kunnia-asia.

Kokeneelle pelaajalle kansainvälinen ottelu on uusi asia.

– Liitto-Lehdistö-ottelun pelasin (Ruotsin) Haaparannassa. Maaotteluiden osalta ei aiempaa kokemusta ole, Hakkarainen kertoo.

– Odotan paljon tapahtumalta. Mitä kuvista saattoi päätellä, pelipaikka näytti hyvältä. Toivottavasti yleisöä tulee paljon, sää näyttäisi olevan kohdallaan. Muita tavoitteita ei ole kuin voittaa ottelu, voittoa lähdetään hakemaan. Siten tietysti pyritään pelaamaan, ettei loukkaantumisia sattuisi kenellekään.

Taidot tallella kuin polkupyörällä ajaessa

Kari Hakkarainen teki vielä tauon jälkeen comebackin Superpesikseen kaudella 2007. Tämän jälkeen aktiiviura huipulla päättyi, mutta tositoimiinkin Hakkarainen on yhä päässyt aika ajoin, viimeksi kaikkien aikojen etenijäkuninkaan Sami Haapakosken nimeä kantavassa tähdistötapahtumassa.

– Yhden ottelun pelasin Ylivieskassa Sigge All Stars -tapahtumassa reilu kuukausi sitten. Sieltä sai vähän pelituntumaa.

– Vanhat taidot ovat tallella kuin polkupyörällä ajaminen ja tietysti fyysisesti olen pitänyt itseäni hyvässä kunnossa. Eteneminen voi olla haastavaa, kun viime vuosina olen enemmän painottanut kestävyysurheilun puolta. Antaa nuorempien poikien juosta, niin lyödään me sitten toisen Karran (Kuusiniemi) kanssa heitä kotiin, Hakkarainen hymähtää.

Lauantain otteluun Hakkaraisella on yksi henkilökohtainen toive, josta pelinjohtaja Vesa Lipsanen lienee jo tietoinen.

– Jos Sakua pääsisi viemään eteenpäin, se olisi varmasti kohokohta.

Yleisesti Hakkarainen pitää hyvänä asiana, että pesäpallossa nähdään myös kansainvälisiä otteluita.

– Tosi hyvä, että tällaisia on, jopa enemmänkin voisi olla. Vielä, kun taso nousee muissa maissa, niin saadaan kunnon pelejä.

Miesten Idän joukkueen Seinäjoen arvo-otteluun kokoava Hakkarainen jää innolla seuraamaan myös illan historiallista superpesisottelua, jossa Itää edustaa Imatran Pallo-Veikot ja vastassa on Lännen Hyvinkään Tahko.

– Maaottelusta ei kuitenkaan taida Itä-Länsi-pelaajia löytyä, Hakkarainen naurahtaa.

Maajoukkueiden kokoonpanot

Viro: Raul Eks, Allan Hani, Juhan Karlis, Jaanus Kikas, Rait Klaas, Ari Lustila, Boris Meldre, Kauri Täht, Taavi Täht, Olari Untera, Kaido Vidder

Suomi: Onur Alakas, Kari Hakkarainen, Saku Hakkarainen, Tuomas Hautala, Jonne Hyvönen, Vesa Jaakonaho, Aleksi Järviaho, Kari Kuusiniemi, Markus Kuusiniemi, Timo Makkonen, Hannes Pöllänen, Riku Rantanen, Tommi Riikonen. Vesa Lipsanen (pj)

Lisätietoa Eestipesis-tapahtumasta on saatavissa Imatran Pallo-Veikkojen kotisivuilta. Ennakkoliput myy IPV:n verkkokauppa.